Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

God jul och tack för att du gör svensk fotboll bättre

SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson sammanfattar 2019, tackar hela den svenska fotbollsrörelsen för alla insatser under året samt lyfter Friends Arena och VAR:s vara eller icke vara i svensk fotboll.

I tisdags genomförde Förbundsstyrelsen årets sista sammanträde. Bland de större besluten hittar vi förslaget, som ska till Förbundsmötet, angående budget och verksamhetsplan. Och det ser bra ut! Sune Hellströmer var på plats för att ge en årsrapport angående Friends Arena. De tidigare månadsrapporterna är nu utbytta mot en årsrapport och det säger väl något om i vilken riktning vårt ägande i Arenabolaget har tagit. Mycket positivt där också. Framtidsfrågorna var på bordet i form av att vi nu sätter igång ett utredningsarbete om VAR. Ja, det har kommit till fotbollen för att stanna och nu ökar vi tempot i vårt arbete. OM det blir ett införande så handlar det om till säsongen 2021. Vi beslutade också att ordförandekonferensen 2020 äger rum 14-18 juni och att vi, gemensamt, tittar på matchen Spanien-Sverige i EM 2020. Men innan vi riktar för mycket fokus på vad som komma skall är det ju läge att titta lite i backspegeln och kommentera innevarande år.

Januari 2019 började bokstavligt talat på kryckor! Jag fick min höft opererad för ett år sedan och första delen av 2019 gick åt att med hjälp av kryckor ta sig fram och ha fullt fokus på rehabilitering. Allt har gott mycket bra och det är en helt annan livskvalité idag jämfört med innan operation. Känns mycket bra! Fotbollsmässigt eller ska vi säga futsalmässigt så började året med första rundan i VM-kvalet för vårt futsallandslag för herrar. Alingsås stod som värd och för flera av våra gäster, inte minst för motståndarna från Malta, var detta en exotisk upplevelse. För flera av dem var det första gången de upplevde snö. Ett riktigt busväder gjorde att värmen och intensiteten i hallen blev ännu större. Sverige gick vidare och nästa kvalomgång spelades i oktober och då blev det tyvärr respass efter matcher mot världslag som Ryssland och Kroatien.

Futsallandslaget spelade VM-kval i Alingsås.

Våra damer har inte varit igång lika länge som herrarna, men vi är optimistiska inför framtiden. Det finns absolut potential att slåss med de allra bästa. Vi fick känna på världsnationen Ryssland på senhösten och det blev en lite för tuff uppgift, men nya möjligheter väntar 2020. På klubblagssidan ökar intresset för våra ligor på både herr- och damsidan och seriespelet är i full gång. Passa på att njuta av en ligamatch i futsal under vintern, det är det värt och du kommer inte att ångra dig. I början av året korade vi också de svenska mästarna Falcao FC på damsidan och IFK Uddevalla på herrsidan.

Vår minsting i fotbollsfamiljen, beach soccer, går framåt även om de yttre förutsättningarna för sporten just i denna dag i december känns begränsade, i vart fall om man tänker sig det som en utomhusaktivitet. Under några intensiva sommarmånader är dock verksamheten som störst. Några beslut under året som är värt att uppmärksamma är att vårt mästerskap nu får SM-status från att tidigare varit ett inofficiellt mästerskap och vår ambition är att vid kommande SM-vecka ha beach soccer som en del i programmet. Det är bra för SvFF att bli en del av SM-veckan och det är bra för SM-veckan med ett högintressant och medialt spännande beach soccer-mästerskap som en del av programmet. Spännande!

Årets lag inom beach soccer är utan tvekan Djurgården. När SM-tecknen delades ut i Långviken i Kalmar den 10 juli blev de vinnare på både dam- och herrsidan. Stort grattis!

Djurgården vann inofficiella beach soccer-SM både på dam- och herrsidan.

Fotbollsåret 2019 blev magiskt och fotbollssommaren 2019 kommer vi aldrig att glömma. Våra tjejer kvalade än en gång in till ett mästerskap. De har aldrig missat ett mästerskap och väl på plats där vill vi gärna ha medaljer. Det är målet! Det fanns flera förståsigpåare som ansåg att vi var naiva som trodde att det skulle vara möjligt att ta medalj. En allt hårdare internationell konkurrens skulle göra det omöjligt för Sverige. Glöm den möjligheten, kraxades det från olika håll. Landslaget, men spelare och ledare, ville annat och trodde annat. Och efter några magiska veckor med slutspelssegrar mot Kanada och Tyskland - detta omöjliga Tyskland - väntade bronsmatch mot England i Nice.

Första halvlek var fantastiskt bra och efter en 2-0 ledning började det kännas tryggt, men det blev grymt spännande och när domaren blåste av matchen stod vi där som segrare med 2-1. Stort firande tog vid och de hyllningar som väntade på Götaplatsen i Göteborg blir oförglömliga minnen för oss alla.

Segern med 2-1 mot England i VM gav Sverige bronset.

Nu väntar nya utmaningar. Vi är mitt i ett EM-kval som, förhoppningsvis, ska ta oss till England och EM 2021, men först ska kvalet klaras av. Det har börjat på bästa sätt med idel segrar, men så har även Island startat. De kommer att vara våra huvudkonkurrenter om direktplatsen till EM. Den 8 juni möts vi i Reykjavik och den 22 september avslutas kvalet med Sverige- Island på Gamla Ullevi. Då kommer vi definitivt att veta hur det gått i detta spännande kval. Boka in 22 september!

Mitt emellan matcherna mot Island väntar ytterligare ett mästerskap. OS i Tokyo. I dagsläget vet vi inte vilka motståndare vi har. Lottningen sker under våren 2020. Damfotbollen är inne i en oerhört spännande utveckling över hela världen och konkurrensen ökar på såväl klubb- och landslagsnivå. Våra inhemska ligor, OBOS Damallsvenskan och Elitettan, håller hög kvalité och bjuder på mängder av fina fotbollsupplevelser. Ökat TV-intresse och då inte bara inom Sveriges gränser! Grattis till FC Rosengård till seriesegern och det svenska mästerskapet! Grattis också till cupsegrarna Kopparbergs/Göteborg FC. Dessa båda lag ska försvara de svenska färgerna när Champions League drar igång hösten 2020. Från och med hösten 2021 kommer tävlingen att få ett nytt spännande utseende när man inför gruppspel som en ny komponent. Det kommer att bidra till bättre sportsliga möjligheter, men också ökade TV- och marknadsintäkter.

Herrarnas fotbollsår blev också väldigt, väldigt bra. Tio intensiva EM-kvalmatcher och ett år helt utan träningsmatcher när de internationella datumen ägde rum. Det började med fyra viktiga poäng i mars i mötena mot Rumänien och Norge, de lag som visade sig vara huvudkonkurrenter om andraplatsen efter Spanien. Efter säkra segrar mot Malta och Färöarna väntade sedan avgörandet och hösten blev stark. Ett styrkebesked mot Spanien hemma i oktober och bara sekunder från tre poäng följdes upp av kvalets bästa halvlek, den mot Rumänien borta.

Den fantastiska insatsen på bortaplan mot Rumänien gjorde herrlandslaget EM-klara 2020.

Segern i Bukarest gjorde oss helt EM-klara och nu väntar ännu en häftig fotbollssommar. Vi återvände till Bukarest för EM-lottning och vi får nog vara ganska nöjda med utfallet även om vi inte vet förrän i mars vilket motstånd vi får i match nummer två. Det kan bli Irland, Nordirland, Bosnien och Hercegovina eller Slovakien. Nu när det närmar sig juletid kanske kan ändå kan skriva på önskelistan att vi hellre tar någon av de tre sistnämnda. Irland på deras hemmaplan i Dublin känns lite tuffare jämfört med alternativen.

Den inhemska fotbollssäsongen på toppnivå var en av de allra bästa i historien. Toppsiffror när det gäller antal åskådare. Tre lag som kan vinna SM-guldet inför den sista omgången. Hur många ligor i världen kan uppvisa något sådant? Inte är det många. Jättekul med det stora intresset och det fina jobb som läggs ned. Grattis till Djurgården som blev svenska mästare och till BK Häcken som blev cupmästare. Stort grattis också till MFF som vinner sin grupp i Europa League och som är kvar i tävlingen när vi kickar igång ingen i februari. Strongt!

BK Häcken slog Athletic Eskilstuna i finalen vann Svenska Cupen.

Ja, fotbollen berör och det är inte bara toppfotbollen som berör. Alla vi som har ett engagemang i vår lokala klubb vet hur det är att slitas mellan hopp och förtvivlan. För egen del så lyckades min moderklubb komma tvåa i sin division fyra-serie, nere i Småland, men misslyckades i kvalet till trean. Klubben där jag har mitt engagemang nu kom sist i division ett södra och får ladda om i division 2. Så för egen del var det väl en klubbsäsong som var sådär när det gäller klubbarna som ligger närmast hjärtat. Det som är så gott är att det snart kommer nya möjligheter och nya utmaningar. Snart är träningsmatcherna igång och snart är det dags att kicka igång 2020.

Jag nämnde i föregående stycke om hopp och förtvivlan. Vi nåddes i början av juni av stor förtvivlan när budet om Lennart Johanssons bortgång meddelades. Jag träffade Lennart några dagar tidigare i Baku och förhoppningen var att vi skulle ses veckan efter på EM-kval på Friends Arena. Det blev inte så. Lennarts kropp orkade inte mer och ett långt, innehållsrikt och mycket framgångsrikt liv både inom och utom fotbollen var tillända. Vi är många som har anledning att vara tacksamma över att fått ha Lennart som vän och hans avtryck och hans insatser för svensk och internationell fotboll är ovärderliga. Tack Lennart och vila i frid!

Tack för allt Lennart och vila i frid.

Under 2019 har vi etablerat ett spännande nordiskt samarbetsprojekt som vi kallar ”Vision 2027”. Vi har, gemensamt, ambitionen att ansöka om VM för damer 2027. Ett synnerligen spännande projekt som successivt ökar i tempo under 2020 och under de kommande åren. Vi undersöker nu möjligheterna för att kunna ta fram en gemensam ansökan. Mycket intressant! Men redan under våren 2020 arrangerar vi själva ett mästerskap, som spelas i västra sverige. Den 9 maj sparkar UEFA U17 EM igång på hemmaplan och den 22 maj spelas finalen.  UEFA U17-EM avgörs i värdstäderna Falkenberg, Varberg, Halmstad och Ängelholm. F03-landslaget och sju andra nationer kommer göra upp om EM-guldet. Dessutom är mästerskapet VM-kvalificerande där EM:s tre bästa lag går till VM i Indien som spelas i november 2020.

Pär Lagerström är förbundskapten för det F17/03-landslag som ska spela U17-EM på hemmaplan i vår.

Jag har koncentrerat min text hittills på det som rör våra sporter, men för att detta ska fungera så krävs det en oerhört stor stödapparat på nationell, regional och på lokal nivå. Den mängd arbete som görs på fotbollskontoret i Solna, på våra distriktskontor och ute i klubbar och intresseorganisationerna och på deras kontor är helt ovärderlig. Inga av de framgångar som jag skrivit om på klubb- och landslagsnivå kommer av sig själva. Det krävs tålmodigt arbete dagligen, att kunna attrahera samarbetspartners att investera i vår idrott samt att övertyga beslutsfattare att satsa på den nödvändiga infrastruktur som våra idrotter behöver. Detta väloljade maskineri, svensk fotboll, ska ingen ta för givet utan vi behöver support och vi kan med fog säga att de investeringar som samhället gör ger tiofalt tillbaka.

Stort tack till Dig, ingen nämnd och ingen glömd, för ditt outtröttliga engagemang för svensk fotboll. Nu laddar vi för 2020 och jag vill redan nu säga att vi har två stora födelsedagar att se framemot i januari. Vår hedersordförande Lars-Åke Lagrell fyller 80 år och vår hedersledamot Bengt Ågren fyller 90 år. Ni får redan nu ett stort, varmt och innerligt grattis i förskott och ni vet ju att det är lite mer som väntar när det drar ihop sig…

Återanvändning är ju populärt idag och viktigt i ett hållbart samhälle. Hållbarhetsfrågorna kommer mer och mer i fokus i framtiden. Här har för övrigt klubbarna i division 1 gjort ett fint arbete tillsammans. På tal om återanvändning så återanvänder jag mina slutord från ifjol för jag tycker faktiskt att de är lika relevanta idag den 19 december 2019 och de kommer här:

På och utanför spelplanen tas dagligen en mängd beslut. Det gör det för övrigt i alla verksamheter. Stora som små. Väsentliga och ibland mindre avgörande. Men en mängd överväganden och så småningom beslut. Jag brukar reflektera över hur beslut och beslutsfattande uppmärksammas och jag gjorde det framför allt under mina år som internationell domare och kommunalråd. Det pratades ofta om att som domare tar du upp emot 500 beslut per match, blev väl inte lika många på kommunalkontoret och inte heller i rollen som förbundsordförande.

När jag jobbat med att utveckla olika grupper genom åren har jag ofta talat om vikten av att våga ta beslut. Att vara i en miljö där man vill ta beslut. Och att vara i en miljö där man får ta beslut. Alternativet, att låta bli att ta beslut är förödande. Konsekvensen av att ta beslut kan ju bli att något beslut blir galet eller mindre bra, men, gott folk, oavsett roll, position, funktion: De beslut du tar i vardagen eller yrkeslivet är nästan alltid rätt. Det är faktiskt ganska sällsynt att det blir helt galet. Skulle det bli fallet är det väl bara att göra om och försöka på nytt. För det blir nästan alltid rätt. Är man som i mitt fall, före detta domare, vet man att beslut ofta blir uppmärksammade, men sällan på grund av dess positiva karaktär. Det lär man sig leva med, för skulle man ta åt sig av all kritik som framförs blir det ganska outhärdligt. Därför är det så viktigt att lyssna på dem vars feedback verkligen betyder något. Annars kan det naturligtvis bli jobbigt. Oavsett roll, position eller organisation.

Fortsätt att våga ta beslut för svensk fotboll. En domare, Tess Olofsson på bilden, tar upp emot 500 beslut under en match.

Jag är glad och stolt över alla beslutsfattare i bredd och elit, på och utanför planen, domare, ledare och spelare, våra medarbetare och chefer på kanslier runt om i landet. Ni gör ett fantastiskt jobb varenda dag till gagn för svensk fotboll och för våra barn och ungdomar. Ett råd till er: Fortsätt ta beslut, det blir nästan alltid rätt, blir det galet försöker vi igen och lyssna på dem som verkligen kan, förstår och vill att det ska bli bra. Vi, inom svensk fotboll - vi vill varandras framgång.

Stort tack till alla som på olika sätt bidragit till att göra 2019 till ett så fantastiskt fint år för svensk fotboll. Jag vill å mina och förbundsstyrelsens vägnar tacka Dig som läser detta för Ditt engagemang för svensk fotboll, tacka för gott samarbete och tillönska Dig och Dina närmaste en...

God Jul och Gott Nytt År!