SvFF om Barnkonventionen

SvFF har sedan många år tillbaka tagit hänsyn till Barnkonvention när förbundets utbildningsmaterial reviderats. Från årsskiftet blir konventionen svensk lag.
SvFF:s utbildningschef har ett råd till föreningarna:
- Var tydlig mot föräldrar och medlemmar.

Hur förhåller sig SvFF till att barnkonventionen nu blir lag?

– Egentligen blir det inga förändringar, då vi sedan 2010, när vi startade revideringen av vårt utbildningsmaterial (spelarutbildningsplanen), har tagit hänsyn och hänvisat till den – och barns rättigheter. Det blir dock ett stöd och hjälp för oss att få föreningar att i högre grad leva efter svensk fotbolls olika styrdokument, exempelvis Fotbollens spela, lek och lär, säger Per Widén, utbildnings- och utvecklingschef på SvFF.

Kommer den nya lagen att påverka föreningarnas verksamhet?

– Jag hoppas och tror att man ser till att vara tydlig mot medlemmarna om hur man bedriver verksamheten i den egna klubben, samt att man hänvisar till svensk fotbolls styrdokument och utbildningsmaterial. Och självklart att man efterlever dessa i praktiken.

Det finns tankar kring om akademiverksamhet med tidig selektering är kompatibel med lagen, hur ser SvFF på det?

– SvFF rekommenderar ingen selektering före 15 års ålder, men varje förening är unik och bestämmer själv över sin verksamhet genom medlemmarna. Är man tydlig med hur man bedriver verksamheten, så att föräldrar förstår vad de sätter sitt barn i för verksamhet, ser jag inget problem. Det är som att exempelvis ansöka till en musikklass, antingen blir du antagen eller så blir du det inte. Sedan förutsätter vi att föreningarna gör allt för barnens bästa, och att de som är i akademin har samma rättigheter och lika värde.

Kommer fotbollen att ha ett eget bestraffningssystem för dem som inte följer lagen?

– Barnkonventionen är en överenskommelse mellan stater, så det är staten som är rättsskyldig. Ska något fall prövas så kommer det att ske på samma sätt som när vilken lag som helst bryts.

Barnkonventionens artiklar är ofta allmänt hållna och inte alltid lätta att tolka. Hur ska ledare tänka?

– Gå SvFF:s utbildningar och lev efter dem både i teorin och praktiken, så har man en bra verksamhet för barn och ungdomar. Mitt råd är att inte springa omkring och tänka för mycket på barnkonventionen.

Juan Martinez, Magasinet Fotboll