Link

Fotbollsgalan 2019 - vinnarna

Årets fotbollssäsong summeras som vanligt vid Fotbollsgalan där årets främsta prestationer premieras.
Den här sidan uppdaterades löpande under kvällen med vinnare och motiveringstexter i takt med att priserna delades ut.

Diamantbollen

Caroline Seger, FC Rosengård

Sydsvenskans och Svenska Fotbollförbundets Diamantbollen går 2019 till en spelskicklig veteran som briljerat med sina ledaregenskaper i både klubb- och landslag - både på planen och bredvid den. Hon var nyckeln både till VM-brons och SM-guld.

Guldbollen

Victor Nilsson Lindelöf, Manchester United FC

Victor Nilsson Lindelöf får Guldbollen för sina insatser i landslaget och i klubblaget Manchester United. Som central del i ett starkt landslagsförsvar och etablerad startspelare i en världsklubb har han konkurrerat på yttersta internationella nivå.

Årets back

Linda Sembrant, Montpellier Hérault SC/Juventus FC

Har spelat på genomgående hög nivå under hela året, i match efter match i så väl landslag som sina klubblag. Linda har med sin spelintelligens bevisat att hon kan prestera på olika innerbackspositioner med olika medspelare. Spelade varenda minut i VM och bidrog både defensivt som offensivt till bronset med positionssäkerhet och skickligt passningsspel.

Victor Nilsson Lindelöf, Manchester United FC

Victor har efter en tuff start blivit en bärande spelare i ett av världens största lag i världens tuffaste liga. Han har egenskaper som gör honom till en mittback som håller högsta internationella klass. Victor har under säsongen vuxit till att bli en naturlig ledare i både klubb- som landslag. 

Number 10

Gatans Lag

Hederspriset

Sven-Göran Eriksson

Årets forward

Kosovare Asllani, Linköpings FC/CD Tacón

En stor kreatör som blir direkt avgörande med sina spetsegenskaper. Vass poängspelare som också arbetar hårt och är väldigt delaktig i hela spelet. Med sin vinnande attityd och inställning spelade Kosse sin allra bästa fotboll under VM och var en starkt bidragande orsak till landslagets framgångar under året – både i VM-slutspelet och EM-kvalet som påbörjats under hösten.

Zlatan Ibrahimovic, Los Angeles Galaxy

Vid 38 års ålder så fortsätter Zlatan att leverera konstmål efter konstmål. Med briljans, teknik och rå styrka har han erövrat även den amerikanska fotbollsligan. Ett nästintill ofattbart målsnitt gör att Zlatan fortfarande måste anses vara en av världens bästa avslutare.

Årets mittfältare

Caroline Seger, FC Rosengård

Ledargestalt med stor spelförståelse som höjer både klubb- som landslag. Caroline fortsätter hålla högsta internationell nivå och är bäst när det gäller som mest. Som lagkapten gör hon medspelare bättre och leder sina lag till framgång. En bärande spelare för både FC Rosengård och landslaget när 2019 summeras i SM-guld, VM-brons och 200 spelade landskamper.

Emil Forsberg, RB Leipzig

Emil är central spelare i ett topplag i en av världens bästa ligor. Hans kreativitet och bolltrygghet gör att motståndarna måste anpassa sitt spel efter honom. Efter att ha haft problem med skador är han tillbaka och bidrar med offensiv briljans såväl i Champions League, Bundesliga som i landslaget.

Fair Play

Årets fair play-lag prisades: Örebro (Allsvenskan), FC Rosengård och Kopparbergs/Göteborg FC (Damallsvenskan), Assi IF och Lidköpings FK (Elitettan) och Halmstad (Superettan).

Årets målvakt

Hedvig Lindahl, Chelsea FC/VfL Wolfsburg

Hedvig var den trygga utpost som behövdes under VM trots avsaknad av speltid under våren. En internationell världsmålvakt som hjälpte landslaget till bronsframgången med några enastående målvaktsprestationer. Besitter hög lägstanivå och har i höst flyttat till Tyskland och tagit plats i Wolfsburg, ett av världens bästa lag i en av världens bästa ligor.

Robin Olsen, AS Roma/Cagliari Calcio

Robin har visat att han är en målvakt i toppklass. Har i klubblaget under säsongen kämpat sig igenom motgångar och har inte bara bevisat att han är en väldigt bra målvakt utan också visat mental styrka. Robin har varit en trygg sista utpost i landslaget där han stått för starka insatser mot motstånd i världsklass.

- - - - - 

Ett antal priser delades ut tidigare på kvällen under förgalan (klockan 18-19):

OBOS Damallsvenskans mest värdefulla spelare

Anna Anvegård, Växjö DFF/FC Rosengård

Har med sina insatser bidragit till att inte bara ett lag, utan två, presterat under säsongen. Med sitt värdefulla målskytte gav Anna under våren Växjö DFF förutsättningarna till förnyat damallsvenskt kontrakt – samtidigt som hon efter sommaren såg till att skjuta Rosengård till SM-guldet. Forwardsesset gör mål på alla möjliga sätt och vinner också skytteligan 2019.

Årets tränare - dam

Stefan Ekstrand och Thomas Mårtensson, Vittsjö GIK

Stefan och Thomas har med relativt små medel lett Vittsjö GIK till en tredjeplats i OBOS Damallsvenskan 2019. Har under året individuellt utvecklat unga spelare och kollektivt skapat ett lag som fungerat tillsammans en hel säsong. Duon har utifrån föreningens förutsättningar gjort en fantastisk prestation med en stabil och poänggivande fotboll rakt igenom.

Årets genombrott i OBOS Damallsvenskan

Hanna Bennison, FC Rosengård

Hanna har som 16-åring etablerat sig i OBOS Damallsvenskan och utmärkt sig med fina prestationer. Spelar oerhört moget och är skicklig i alla delar av spelet – trots sin unga ålder. En modig spelare som med sin höga lägstanivå och redan nu höga högstanivå bidragit stort till SM-guldet med FC Rosengård. 

Årets skyttekungar/skyttedrottningar

Muhamed Buya Turay, Djurgården, Erik Björndahl, Degerfors, Anna Anvegård, FC Rosengård och Hayley Dowd, Morön BK.

Årets domare

Tess Olofsson

Årets domare har under det gångna året fått sitt stora genombrott. Hon har utmärkta insatser i såväl OBOS Damallsvenskan som på den internationella scenen. Hon har dessutom 2019 som första tjej tagit en ordinarie plats som domare i division 1 herrar och har ocksåå debuterat som fjärdedomare i Allsvenskan för herrar.

Glenn Nyberg

Årets domare har hållit en hög och jämn nivå i årets Allsvenska för herrar. Han har fått mycket bra och positiv kritik för sina insatser i Champions League-kvalet och har under året ocksåå tilldelats sin första A-landskamp.

Årets unga domare

Ali Shahedy Fard och Moa Wettby

Läs mer om pristagarna här.

Årets futsalspelare

Nazanin Vaseghpanah, Falcao

Med en glöd och engagemang är hon med och bygger attraktionskraften i futsal både på och utanför planen. En lirare som har en fantastisk speluppfattning och tar ett stort ansvar i allt som händer i en match. En lirare som vill och vågar. Hon har bidragit till ytterligare ett SM-guld med sitt klubblag och ett landslag som är ett av de bättre i Europa.

Kristian Legiec, IFK Uddevalla/Örebro SK

Han har varit med på hela resan och har under denna tid varit förgrundsgestalt. Såväl i klubblag som i landslag har han haft huvudrollen och med precision och kreativitet i sitt spel, kombinerat med en stark ledarroll i laget, tagit futsalen till nya höjder. Han har skjutit klubblag och landslag till segrar och han har varit den mest tongivande spelaren för sportens utveckling i Sverige också under detta år.