Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

AIK i täten för kvalitetssäkring av ungdomsverksamheten

Diyar Dawod har under sina åtta år i klubben haft olika roller inom AIK Ungdomsfotboll. Tränare, marknadsansvarig, tf akademichef – i dag tränar han flickor 14-laget.
– Jag tror många missuppfattar det här med akademi. Många klubbar säger att de har ett akademilag, AIK har en akademi där vi vill erbjuda alla våra spelare en fotbollsutbildning, säger han.

Elitfotboll Dam (EFD) har sedan 2009 tillsammans med föreningarna i OBOS Damallsvenskan, Elitettan och Svenska Spel arbetat med kvalitetssäkring av sin verksamhet för spelare mellan 12 och 19 år. Metoden går under namnet Certifieringsmodellen, ett poängbaserat verktyg för föreningarna att kvalitetssäkra sin ungdomsverksamhet.

Tanken är inte att flest poäng vinner, utan att föreningen ska jämföra sina egna resultat i syfte att utveckla den egna verksamheten. 2019 förbättrade tjugotre av tjugosex föreningar sitt totala resultat jämfört med 2018 års verksamhet. Utbildningspoängen för tränare för flickor 16 år gick upp med 60 procent jämfört med i fjol.

I modellen finns fem verksamhetsområden; mål med ungdomsverksamheten, spelarutveckling, ledarorganisation, samarbete skola och förening samt sportsliga resultat av ungdomsverksamheten.
AIK visar bäst resultat i 2019 års certifieringsarbete, före FC Rosengård och Umeå IK FF.

Skulle du säga att punkten ledarorganisation är den viktigaste punkten i modellen?
– Ja, ledarorganisation leder till hur det kan se ut på sikt. Vi kan se hur många tränare vi har och vad vi behöver förbättra för att säkerställa att vi har välutbildade ledare. Vi är måna om att ha välutbildade tränare och att ta vara på våra ideella krafter. Från det att vi gör en selektering har vi externa tränare utbildade i de olika steg som Svenska Fotbollförbundet erbjuder och i våra egna interna utbildningar.

AIK:s flickakademi har verksamhet för 13-åringar upp till flickor 17- och flickor 19-trupper. Kompetenta tränare i ungdomsleden är ett skarpt konkurrensmedel klubbarna emellan. AIK vill ha modiga och drivna fotbollspedagoger till sina ungdomar, säger Diyar. Oavsett om det handlar om en ung flicka eller pojke, ambitiösa spelare ska tränas av skickliga tränare.

Foto: AIK Ungdomsfotboll

Vad betyder Certifieringsmodellen för ert utvecklingsarbete?
– Det är ett viktigt verktyg, det ger oss ett kvitto på jobbet vi lägger ner. När jag tittar tillbaka två, tre år tycker jag vi gjort ett bra jobb med certifieringsarbetet. Vi har höjt kraven på utbildningsnivån över åren.

När är den viktigaste inlärningsperioden tycker du?
– Den första är mellan 8 och 12 år. Där tror jag den genuina kärleken och den inre motivationen till fotbollen föds. Då lär de sig att dribbla som Kurre Hamrin och tackla som Nilla Fischer, de lär sig djupledslöpa och chippa bollen. Mellan 13-15 år kommer det taktiska spelet in i bilden.

När Diyar pratar om det taktiska spelet vill han hellre prata om glädje, tid och yta. Det där med bredsida, sträckt vrist, nedtagningar och mottagningar kommer på köpet menar han.

– Jag tror spelarna lär sig de tekniska momenten genom att testa, genom att spela med kompisar. Den inre drivkraften, gemenskapen och känna att man utvecklas är otroligt viktig.

Han trycker också på vikten av att spelarna har rätt måttstock, säger att ”mitt bra” kan vara bättre eller sämre jämfört med någon annan – men alltid är ”mitt bra”.

Är det lika hög status att träna ett elitlag som ett ungdomslag?
– Högst personligt tror jag att det alltid finns en ambition att blicka uppåt, att stå på Friends Arena inför fullsatta läktare. Men många ledare förstår att man behöver erfarenhet från att ha varit ungdomstränare. Jag vill tro att det finns en status i att träna duktiga spelare, oavsett ålder.

Skulle du säga att ni fått ihop ekosystemet på ett hållbart sätt, från A-laget till 12-åringarna?
– Det finns en röd tråd i allt vi gör. Fotboll ska vara roligt, vi fostrar inte fotbollsspelare vi fostrar människor.

Certifieringsmodellens topp-6-lista 2019

  1. AIK, 1 599 poäng
  2. FC Rosengård, 1 321
  3. Umeå IK FF, 1 207
  4. Eskilstuna United DFF, 1 034
  5. IFK Kalmar, 953
  6. KIF Örebro DFF, 924

Text: Roger Björkman - Foto: AIK Ungdomsfotboll