Link

''Jag har varit ensam kvinnlig ledare många gånger men har inte sett det som ett problem för mig personligen''

I somras blev dåvarande förbundskapten för F15/04, Pia Sundhage, värvad till Brasiliens damlandslag. Kort därefter startade SvFF sin rekrytering av en ny ledare för flickorna. Med en gedigen karriär som spelare och senare ledare är hon den perfekta ersättaren. Möt förbundskapten Lotta Hellenberg.

Du är nu inne på din andra månad som förbundskapten F15/04, hur är känslan?

- Att få jobba med ambitiösa och duktiga spelare är verkligen en inspirerande uppgift och jag är även stolt över att representera Sverige med dem och mitt tränarteam. Jag har en stor erfarenhet att möta spelare. En viktig utmaning är att miljön i landslaget ska vara trygg, utvecklande och att vi på kort tid ska kunna göra saker vi kommit överens om tillsammans. Då kommer vi också kunna göra bra prestationer och vinna matcher.

Just erfarenhet är något det finns det gott om. Hon var åtta år när hon startade sin fotbollskarriär i Barkarö SK, men med avsaknaden av flicklag fick Lotta spela med killarna. Det skulle ta några år innan föreningen skulle få ett flicklag. Kort därefter skulle laget läggas ned, men Lotta var inställd på att fortsätta sin resa som spelare. Hon fortsatte sin karriär i IK Franke. Hennes utvecklingskurva gick spikrakt uppåt och hon belönades med både elitflickläger i Halmstad och flera landslagsläger. Allsvenska Gideonsbergs IF fick upp ögonen för Lotta och 1983 värvades hon till klubben. Efter sex säsonger i allsvenskan blev det dags för henne att flytta hem till Barkarö på grund av nytillskott i familjen. Hon hade absolut inte gett upp drömmarna om att fortsätta sin fotbollsresa, hon skulle bli tränare. 1990 tog hon över som tränare för Barkarö SK:s flicklag och tränarkarriären var igång. IFK Västerås, distriktsförbundskapten, Eskilstuna United och senast som Nationell Fotbollsutbildare SvFF (NAFU) är bara några av Lottas uppdrag.

Varför valde du att bli tränare?

- Först för att jag gillar att jobba med barn och ungdomar och då var det naturligt att jobba med fotboll, eftersom det var min idrott och jag kände mig trygg där. Sen blev jag fast och jag tror att den största anledningen främst har varit lyckan över att se spelarna utvecklas och ha skoj tillsammans. Jag har också hela tiden lärt mig nya saker med hjälp av andra tränarkollegor, spelare på olika nivåer och i olika åldrar. Att gå tränarutbildningar har varit viktigt för mig, dels för att följa med i det som fotbollen vill lära ut, dels för att få byta erfarenheter med andra som brinner för fotboll.

Har du stött på några utmaningar under din resa som tränare?

- Ja det har jag gjort. Som tur är glömmer man det och kommer ihåg det som har varit bra. Jag har stött på människor som försökt hindra mig att göra, i mitt tycke, bra saker för fotbollen lokalt. De få kvinnliga kollegor jag haft som tränare har varit viktiga för mig. Blandade team gillar jag. Jag har vid något tillfälle funderat över om det är värt att lägga ner så mycket engagemang och tid, men spelarna jag jobbat med och ledarna med samma intresse har gjort att jag fortsatt. Mina år i Eskilstuna Uniteds elitmiljö gav mig en ny skjuts och motivation.

Vad tycker du är skillnaden på förutsättningar för flickor/damer kontra pojkar/män?

- På klubbnivå är ibland skillnaderna stora, men i landslagsverksamheten på ungdomssidan så är det lika förutsättningar för killar och tjejer. Vet inte om jag ska gå in på den frågan för det är ju så olika beroende på förening, men framförallt så är det mer okej att göra satsningar på unga ambitiösa killar än på tjejer. Jag vill inte att man selekterar tidigt, men det ska finnas miljöer för de tjejer som vill träna mer.

Varför är jämställdhet viktigt inom fotbollen?

- Det är viktigt av många anledningar. Det borde vara en självklarhet i vårt samhälle 2019 att fotboll är till för alla och välkomnande för alla. Jag tycker tjejer och killar ska ha samma förutsättningar med plantider och få samma uppbackning av sina föreningar. Det vi kan styra själva ska vara jämlikt, sen finns andra krafter som styr så att den frågan blir svårare att påverka, som ekonomi tex. För mig är jämställdhet viktigt, då jag verkligen tror på till exempel blandade tränarteam, oavsett nivå, kön eller ålder på spelarna.

Rent statistiskt ser vi att vi tappar tjejer i en ung ålder inom fotbollen. Hur kan vi få dem att fortsätta sin karriär?

- Det vi kan göra är att se varje spelare och deras ambition. Göra spelarna medvetna om sina val och möjligheter inom fotbollen. Tjejerna behöver se vilka mål som kan nås och också vägen dit. Att vägen är olika är viktigt att dom förstår och att vissa når elit, vissa inte, men att de spelar fotboll länge. Tror också att om föreningar samarbetar bättre och tidigare, innan de får spelarbrist, skulle göra att när det blir för få spelare i laget så behöver man inte lägga ner utan fortsätta det samarbete man inlett tidigare. När lag läggs ner slutar många som egentligen vill fortsätta spela på sin ambitionsnivå.

Och till sist Lotta, har du några tips och råd till framtidens kvinnliga fotbollstränare?

- Jag vill att kvinnor ska komma in i lagen tidigt då deras barn är små, för det är oftast så vi får med kvinnor. Sen är utmaningen att de ska fortsätta, både att vara tränare där och att utbilda sig. Männen måste också inse att blandade team är bäst och bjuda in till det, vilket inte alltid sker. Det kan vara tufft som ensam kvinna i ett team med många män, där de kanske har större erfarenhet av att spela fotboll och se på fotboll men att vara tränare är så mycket mer. Det handlar inte om män och kvinnor för mig utan olika kompetenser som gör att våra barn och ungdomar trivs och utvecklas. Om vi får med fler kvinnor längre som föräldratränare så tror jag att de generar fler kvinnor som tränare på elitnivå.


Några väggpass

 • Favorittränare Tommy Söderberg för hans ledarskap
 • Förebild Min mamma
 • Lyssnar på Ljudböcker, mest romaner och biografier
 • Viktigast hos en tränare Passion, ödmjukhet och nyfikenhet
 • Viktigast hos en spelare Passion och ödmjukhet

Spelarkarriär

 • 1975-78 Barkarö SK- flicklag
 • 1979-1982 IK Franke - flicklag/juniorlag/div 3 dam
 • Elitläger Halmstad - Landslagsläger
 • Riksfotbollsgymnasiet i Västerås
 • 1983-1989 Gideonsbergs IF - Damallsvenskan

Ledarkarriär

 • 1990-1991 och 1994-2000 Barkarö SK - flicklag
 • 2001- 2003 IFK Västerås - juniorlag
 • 2004-2009 Gideonsbergs IF - seniorlag
 • 2009- 2017 Spelarutbildare Västmanlands fotbollförbund
 • 2004- 2015 Distriktsförbundskapten Västmanlands fotbollförbund
 • 2010 - 2018 Eskilstuna United DFF - F17/F19/Damallsvenskan/Nationell Fotbollsutbildare SvFF (NAFU)

Övrigt

 • Tränare i olika ungdomslandslag
 • Blev årets ledare och årets eldsjäl på Fotbollsgalan i Västmanland 2010