Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

Karl-Erik Nilsson om säsongsslutet

Karl-Erik Nilsson bloggar om säsongsslutet av fotbollen i Sverige 2019. OBOS Damallsvenskan är avgjord och till helgen avgörs även Allsvenskan. Spännande landskamper väntar landslagen i november. Läs Karl-Eriks tankar nedan.

Bilden: Karl-Erik Nilsson delar ut guldmedalj till FC Rosengård och landslagets lagkapten Caroline Seger förra helgen.

I lördags var jag på plats i Kristianstad och delade ut Guldmedaljer och Kronprinsessan Victorias Pokal till Rosengård. Stort grattis! En spännande och bra allsvensk säsong avslutades och även om dramatiken i toppen av serien var mindre än vanligt i den sista omgången så var det stor kamp för att undvika nedflyttning. Serien levde in i det sista, precis som det ska vara.

Elitettans avslutning dagen efter hade däremot en ren final som avgjorde vem som skulle ta andraplatsen och därmed en åtråvärd plats i högsta serien under 2020. Uppsala gästade Hammarby och segern togs av gästerna från Uppland inför flera tusen åskådare. Intresset för vår toppfotboll på damsidan är stort och det känns väldigt bra.

I helgen är det dags för herrarna att avsluta säsongen. Aldrig har väl så många medaljer skickats runt i Sverige för att säkra upp alla upptänkliga scenarier. Jag reser, som jag alltid gör, till den arena där serieledaren inför sista omgången spelar. Det innebär att resan går till Norrköping och framåt klockan 15 på lördag vet jag och alla andra vilka utmärkelser som ska delas ut.

Det är helt fantastiskt och ovanligt att en toppserie i Europa är så jämn ända in i det sista och som fotbollsälskare är ju denna dramatik alldeles underbar. Nu gäller det verkligen inte bara toppen utan även runt nedflyttningsstrecket är dramatiken stor. Inte nog med det så avslutas ju Superettan på söndag och där står både möjligheter om allsvenskt spel samt risken att ramla ned till Ettan på spel. Ja, det väntar helt enkelt en magisk nationell fotbollshelg.

När seriespelet sedan avslutats vidtar ett antal kvalspel som kommer att göra att dramatiken kring vår nationella fotboll lever vidare ett tag till. Sedan hoppas vi att Malmö FF ser till att vi får uppleva klubbfotboll ytterligare en tid genom att de tar sig vidare i UEFA Europa League.

Oktober bra landslagsmånad

Oktober månad har innehållit bra resultat för våra landslag i fotboll. Damerna tog segrar mot både Ungern och Slovakien och herrarna tog fyra poäng mot Malta och Spanien. Och oerhört nära full pott i matchen mot världslaget från Spanien.

Nu väntar en spännande träningslandskamp för damerna mot USA, världsmästarna, och två superviktiga EM-kvalmatcher för herrarna. Rumänien borta och Färöarna hemma och vi har allt i egna händer och därmed goda möjligheter att kvala in till EM 2020.

Om en månad är det lottning i Rumäniens huvudstad, Bukarest, och där ska vi spela om ett par veckor. Hoppas innerligt att vi har lycka med oss och får anledning att resa till Bukarest både i mitten och i slutet av november. Jag har bra känsla inför det som stundar!

Futsalspel väntar i Alingsås

Vi är nu inne i en tid när fotbollen börjar runda av och när Futsal kopplar på. Herrarna lyckades inte ta sig vidare i VM-kvalet i förra veckan och det hade väl egentligen ingen vågat tro. Vi tog oss vidare från preliminär-kvalet i januari och i den kvalomgång som spelades i Kroatien förra veckan mötte vi värdarna plus Ryssland och Bosnien. Tre världslag inom Futsal. Bra prestationer och mycket bra erfarenheter att ta med sig in i framtiden.

Våra damer spelar i Alingsås kommande dagar och möter den 1 och 2 november Ryssland i dubbellandskamp i Estrad i Alingsås. Passa på att åka dit och titta på Futsal i världsklass.

För de lag som redan avslutat seriespel på nationell eller distriktsnivå är det förstås blandande känslor. Vissa gläds över stora framgångar och kanske rent av seriesegrar medan andra slickar såren och får ladda om i en lägre serie. Oavsett i vilken miljö du finns så kommer nya utmaningar och nya spännande upplevelser. Tack för din insats i det svenska seriespelet oavsett roll du har eller oavsett vilken nivå du är aktiv på. Och hoppas att alla vinner serien 2020, för det är mycket roligare än att åka ur. Det vet jag alldeles särskilt av egen erfarenhet!

Trevlig Allhelgona-helg!

Karl-Erik