Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

Första höstmånaden avslutad

Efter en lång bloggpaus är det nu dags att kommentera september månad 2019. Hösten är här med upptakt på våra EM-kval för landslagen och många av våra serier går in i sista delen av säsongen.

Bilden: Besök vid det tyska förbundets årsmöte (t.v.) och prisutdelning vid Oddevold Grunden Open Cup (t.h.). Foto: SvFF.

September började bra för våra herrar och damer. Lettland borta var första anhalten på vägen mot EM i England 2021 och en stabil seger med 4-1 för våra damer. Nu väntar Ungern borta på fredag och sedan den första hemmamatchen efter VM, nämligen Slovakien hemma nästa tisdag, den 8 oktober på Gamla Ullevi.

Herrarna fick med sig fyra viktiga poäng i mötena med Färöarna och Norge. Stabil och överlägsen seger i Torshamn och en tuff och tät 1-1-drabbning på Friends Arena mot Norge.
Viktiga matcher mot Malta borta samt Spanien hemma väntar i oktober. Fighten mellan Norge, Rumänien och Sverige om den åtråvärda direktplatsen till EM går vidare, för Spanien lär väl ta hem gruppen. Hoppas spanjorerna gör sitt mot Norge och sedan kommer lite mätta och trötta till Solna några dagar senare…

Den internationella klubbfotbollen är inne i ett intensivt skede under denna månad. Malmö FF förlorade i slutminuterna borta mot Dynamo Kiev. Var allt värda poäng i den matchen. Nu väntar ett riktigt derby mot FC Köpenhamn på torsdag kväll i Malmö. Då är jag på plats tillsammans med min danske kollega Jesper Möller och UEFA:s GS Theodore Theodoridis.

Piteå IF och Kopparbergs/Göteborg FC lyckades inte att ta sig vidare i Champions League. Såg Göteborgs hemmamatch mot Bayern München och de var så nära 1-1 på Gamla Ullevi, men tyvärr förlust med 1-2 i slutet. Det innebar att 0-1 segern på bortaplan inte hjälpte för att ta laget vidare. Piteå fick ge sig över två matcher mot danska Bröndby, trots ett stort spel- och målchansövertag hemma i Norrbotten. Bara att bryta ihop och komma igen.

September har också inneburit sammanträde med UEFA:s Exekutivkommitté och intressant att nämna två ärenden som handlar om frågor utanför spelplanen.
Vi rekommenderar landslag och klubblag att inte spela matcher mot lag från länder som inte accepterar att kvinnor får tillträde till matcharenorna, dvs Iran och Saudi-Arabien.
EM 2020 kommer att ge ett negativt klimatavtryck. Därför planteras 600 000 träd fördelat på de 12 värdstäderna och dessutom kommer UEFA att klimatkompensera finansiellt för det myckna resandet. Positiva signaler och enhälliga beslut lite vid sidan om de ordinarie fotbollsutvecklingsfrågorna.

För egen del avslutades september med ett besök på det tyska fotbollförbundets årsmöte och där framfördes en hälsning från den europeiska fotbollsfamiljen. Det blev dags att inför en fullsatt kongresshall i Frankfurt ta fram den allra bästa skoltyskan och det gick nog ganska OK. Åhörarna verkade förstå det vilda tungomålet bättre än förväntat.

Väl hemma från Tyskland var det dags att på hemmaplan besöka IK Oddevolds anläggning Thordéngården i Uddevalla. Den största cupen i Parafotboll arrangerades och glädjen var stor bland både ledare och spelare i de 37 lagen på plats. Detta trots ösregn större delen av dagen. Det var fotboll som gör skillnad och som är som fotboll är när den är som allra bäst. Tack alla som bidrog till en fin upplevelse i lördags hemma i Uddevalla.

Karl-Erik