Link

Moa Wettby och Ali Shahedy Fard vinner Årets unga domare 2019

Kiwa Inspecta och Svenska Fotbollförbundet delar för andra året ut priset Årets unga domare. Årets vinnare Moa Wettby och Ali Shahedy Fard tilldelas varsitt stipendium under Fotbollsgalan på Hovet den 11 november. Syftet med priset att lyfta lovande domare för att långsiktigt höja statusen för och stärka återväxten av elitdomare.

Moa Wettby är inte bara en ung lovande domare som vi kommer att få se mycket av framledes, hon är även en mycket duktig målvakt i division 1. 

Moa är en mogen, ödmjuk och målinriktad ung människa, som sätter mål och tar sig dit genom hårt arbete och nyfikenhet inför att stå i ständig utveckling genom sin lyhördhet.

Moa läser spelets psykologi med bravur och skapar utifrån detta ett förutseende och öppet tänk, en bra matchkultur när hon dömer. Hon innehar stor pondus och styrka att säga ifrån där det behövs, ödmjukhet att möta spelare och andra på och kring planen med matchledarskapets goda kunskap. Hon vinner därav genom sin personlighet, sina stora kunskaper inom fotbollen, både som spelare och domare stort förtroende och respekt på planen.

Moa är även en god förebild för sina yngre och äldre domarkollegor, andra fotbollsspelare, föräldrar och andra kring fotbollens värld, då hon även är en av framtidens ledare inom fotbollen. Moa är en av nutidens och framtidens förebilder även utanför fotbollen, vilket gör henne till en värdig mottagare av Kiwa stipendiet.

Ali Shahedy Fard är en mycket lovande ung domare som nu prisas för sina insatser.

Ali Shahedy Fard började 2017 döma seniorfotboll främst som assisterande domare men visade från start stort engagemang och ville gärna prova tuffare matcher redan från början.

2018 inledde han mestadels som assisterande domare men med tiden blev han alltmer även en domare i mitten av planen och utvecklades snabbt.

2019 har han konstant visat goda insatser under matcherna och är en av dom domare vi redan diskuterar för att erbjuda en steg 2-plats till kommande säsong.

Sverigecupen som arrangeras av FBK fotboll och använts i många år av regionen Västra Sveland som en särskild fortbildning genomförde han i år med beröm godkänt och blev tilldelad finalmatchen.

Ali är alltid vetgirig och tar åt sig feedback mycket bra vilket han också kan omsätta i praktiken.

Han är inte främmande att ta sig an tuffa matcher för att spänna bågen och se vad han klarar av, vilket hittills enbart möts av positiva signaler från fotbollsvärmland.

Han fick också pris av den lokala domarklubben i Karlskoga under 2019 som ”årets uppstickare” under deras jubileum under hösten.