Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

Football is Medicine 2019

För andra året i rad genomfördes i helgen konferensen Football is Medicine. I sin roll som vice ordförande för UEFA och ordförande i Svenska Fotbollförbundet invigde Karl-Erik Nilsson konferensen.

Konferensen är ett samarbete mellan Syddanska Universitetet (SDU), Danmarks Fotbollförbund (DBU) och UEFA med flertalet partnerorganisationer. Dagarna hölls på SDU i Odense som med professor Peter Krustrup i täten är världsledande på forskning inom fotboll på breddnivå för "pupils, people and patients".

Svenska Fotbollförbundets utvecklings- och utbildningsavdelning var på plats redan under torsdagen på "pre-conference" där det anordnades en tränarutbildning för Fotboll Fitness. Materialet för tränarutbildningen har tagits fram i samverkan mellan DBU och SDU och började med praktik och exempel på bra uppvärmning, enklare färdighetsövningar samt spelövningar. Därefter var det en teoridel innan deltagarna delades in i grupper för att planera 20 minuter av en 60 minuters träning. Övningstruppen var ett härligt gäng på 60 år och äldre från Frederikssund. Se inslag med laget här: https://www.youtube.com/watch?v=mmadCH80ICU.

Fantastiskt att se hur spelarna i övningstruppen genomförde det pass som tagits fram med stor nyfikenhet, entusiasm och glädje!

Själva konferensen inleddes på fredagen med kortare presentationer av mindre studier innan Karl-Erik, tillsammans med bland annat DBU's ordförande Jesper Møller och professor Peter Krustrup, inledde konferensen efter lunch. Därefter fick konferensdeltagarna under 2 dagar ta del av flertalet studier på både "pupils, people and patients" där det har presenterats enastående resultat för både fysiska och psykiska hälsofördelar med att spela fotboll. Det fanns även tid för deltagarna att under pauserna mingla med andra nationsförbund och organisationer för att knyta kontakter och ta del av goda exempel.

Vi har nu mer energi och inspiration till att under 2019 bidra till att Fotboll Fitness växer inom svensk fotboll!