Link
Inger Arnesson, mitten på bilden, vid en match mot England 1983.

Inger Arnesson andra Pia-stipendiaten

Inger Arnesson firar i år 50 år i damfotbollens tjänst. På fredagen erhöll hon det andra Pia-stipendiet och 50 000 kr som ska användas till fotbollsrelaterade saker. - Otroligt hedrande, och jag är väldigt rörd och stolt att få ta emot det just här av Pia, säger Inger Arnesson.

Bilden: Inger Arnesson, mitten på bilden, vid en match mot England 1983.

Det finns ingen som inte vet vem Inger är i svensk damfotboll i allmänhet och i Skellefteå med omnejd i synnerhet.

- Det har varit lika roligt precis hela tiden oavsett vilka uppgifter jag har och har haft. Jag hoppas att dagens ungdomar och andra förstår hur mycket man själv utvecklas och utvecklar fotbollen på olika sätt. Jag vill inspirera de unga att anta samma resa som jag själv gjort. Fotbollen är ett viktigt och roligt "verktyg" till att skapa starka tjejer ut i samhället, säger Inger Arnesson.

Sin aktiva karriär började hon som utespelare – där hon var med i första damlandskampen 1973. Senare (1977) blev hon målvakt, och som det var hon med i det svenska laget som vann EM-guld 1984, och där en viss matchvinnare hette Pia Sundhage.

- Det var givetvis fantastiskt att få vara med om att bli Europamästare. Jag spelade ett par år till efter det men sedan blev jag ledare.

Hur ska det bli att ta emot priset av just Pia?
- Vi kommet säkert först skratta med varandra som vi brukar göra, vi är ju goda vänner. Men jag kommer givetvis bli rörd och glad. Det är speciellt också att vi är på Öland, här var min mamma född. Jag har släkt här och har tillbringat sommaren hela min barndom just på Öland.

Vad ska du göra för pengarna?
- Det vet jag inte fullt ut än, men jag har en idé som jag hoppas kunna realisera och som ska inspirera dagens ungdomar att bli engagerade och ledare. Det har gett mig mycket och många andra massor av fina upplevelser. Man håller sig ung, man får många fantastiska vänner genom livet och man kan göra det lilla eller lite mer om man vill, avslutar Inger Arnesson.

Inger Arnesson – andra Pia-stipendiaten

Ålder: 65 – varav 50 i fotbollens tjänst!
Född/uppvuxen: Floby utanför Falköping i Västergötland.
Klubbar som spelare: Floby, Åsarp, Öxabäck och Sunnanå (senare även tränare, ledare, styrelsen mm). Även duktig i volleyboll (Floby IF) och handboll (SGU Falköping)
Landskamper: Omkring 50 landskamper (med matcher på bänken). Spelade som utespelare i Sveriges första landskamp 1973 mot Finland, men blev sedan målvakt 1977.
SM-guld: Tre i Öxabäck, två i Sunnanå, fem totalt
Största framgång som spelare: Europamästare 1984.
Största framgång som tränare: Sunnanås 17-årstjejer (F80/81) vann svenska mästerskapet vid slutspelet i Göteborg. Tränade dem från 8-årsåldern.
Övrigt: varit verksam i flera av SvFF:s olika kommittéer liksom Elitfotboll Dam. Brinner nu extra för integrationsprojektet "Tuss" i Sunnanå, öka marknadsandelarna för damfotbollen samt glad att föreningen valt att satsa på sina egna ungdomar som grundstomme i representationslaget, idag har SSK ca 50-60 spelare i ålder 15-17 år som spelar och pockar på att utvecklas till elitspelare.

Juryns motivering

För att erhålla Pia-stipendiet, och därmed bli ambassadör för svensk damfotboll, ska personen haft betydelse för damfotbollen i stort, i ungdoms- eller seniorfotboll, aktiv som spelare, tränare eller organisationsledare. Verksam i bredd eller elitklubb, i intresseorganisation, förbund eller i damfotbollens syfte. Kort sagt: en eldsjäl för damfotbollen.

Inger Arnesson, Sunnanå SK och Skellefteå, är inne på sitt 50:e år i damfotbollen och har innehaft de allra flesta rollerna som kan tänkas behövas i en förening eller förbund. Hon är en synnerligen god ambassadör och verkligen värd Pia-stipendiet på 50 000 kronor att försöka utveckla sig och sin roll i fotbollen för framtida utveckling.

Första mottagaren av Pia-stipendet blev Moa Andersson, spelare och ledare i Virserums SGF, och den minnesfond som hennes föräldrar Kent och Carin bildat efter hennes bortgång.