Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

Sjuspelsserie succé för tonåringar

För att minska spelartappet bland tonårstjejer satsade Stockholms FF på en testserie för sju mot sju. Reaktionerna har bara varit positiva.

De flesta som tränar äldre tjejlag känner till problemet. Trupperna blir allt mindre och till slut klarar man inte av att spela elvaspelsfotboll. Då flyttar några motiverade tjejer till andra klubbar, men de flesta lägger helt enkelt av med fotbollen eftersom det inte längre finns något lag i deras närhet.

Det onödiga "svinnet" vill Stockholms Fotbollförbund komma åt. Så säsongen 2018 har man testat en sjuspelsserie för 15-åriga tjejer, för att sedan eventuellt kunna bredda erbjudandet till flera årskullar.
– Det handlar ju om folkhälsa, i det här fallet om att hålla igång så många tjejer så länge som möjligt, säger Björn Eriksson, kanslichef på StFF. Och eftersom det räcker med 11–12 tjejer för att hålla igång ett sjuspelslag beslöt vi oss för att testa.

Beskriv serien lite kort?
– Eftersom det handlade om en testserie körde vi bara med sex lag. Matcherna gick på lördagar på gemensam plats, och vi körde ingen tabell. Det skulle bara vara kul och avslappnat. Men självfallet var det också på riktigt. Det var riktiga domare och engagemang på planen. Lagen ville vinna.

Vad tyckte lagen själva då – spelarna och ledarna?
– Alla tränarna kunde vittna om tjejerna gillade att spela sjuspel. De tyckte att spelet var roligare, de hade boll mer och de tyckte att spelformen var lite lugnare. För vissa av lagen som var med, till exempel BKBK och Sickla, så blev det till slut enklare att få ihop lag till sjuspel än till elvaspel.

Vad blir nästa steg?
– Det återstår en enkätundersökning och några djupintervjuer med tjejerna för att utvärdera projektet, men känslan är ju att det har varit positivt. Min förhoppning är att förbundet ska kunna erbjuda sjuspel till fler åldersgrupper under 2019, från 14 upp till 19 år.

Fotnot: De sex lagen i sjuspelsserien var Bagarmossen Kärrtorp BK, Sickla IF, Hanvikens SK, Värtans IK, Essinge IK och Reymersholms IK.

Texten är först publicerad i Magasinet Fotboll #4 2018.

SvFF - senaste