Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

Kick-Off med West Ham United Foundation

-Vi har mycket att lära från West Ham Foundation när det handlar om att använda fotbollen som ett verktyg för inkludering, säger Edwin O’Brien-Rodney, projektledare och styrelseledamot på Västmanlands fotbollförbund.

För snart två veckor sen fick VFF besök av ett tjugotal ledare från West Ham United Foundation. Tillsammans med 25 unga ledare från sex föreningar i Västerås hade man flera olika aktiviteter för ca 450 tjejer och killar.

Syftet med satsningen är att inkludera fler barn och ungdomar från resurssvaga områden in i föreningarnas ordinarie verksamhet. Genom projektet tog de sex deltagande föreningarna ett första steg mot att bygga ett långsiktigt samarbete med Premier League klubben, där alla är välkomna. Man arrangerade öppna träningspass för barn och ungdomar mellan 7–20 år i tre bostadsområden i Västerås. Träningsveckan avslutades med en turnering där deltagarna från de olika aktiviteterna delades in i lag och spelade matcher mot varandra.

-Under veckan och framförallt under avslutningsturneringen fick vi en härlig blandning av tjejer och killar i olika åldrar, klubbtillhörighet och olika bakgrunder. Med fotbollen som hjälpmedel så kan vi göra stora förändringar i samhället och ändra människors syn på varandra, säger Fredrik Bäckström utbildare för VIK Fotbolls spelarutbildning.

Kick-Off projektet fick besök av Östersunds FK:s målvakt Aly Keita och av FIFA domarna Sara Persson och Mohammed Al-Hakim.

-Det här är en riktigt bra satsning som samlar olika människor från olika bakgrunder, detta ger barn och ungdomar möjligheten att prova på något nytt. Det är extra spännande med ledare från en Premier League klubb, säger Aly Keita, västeråsare och allsvensk målvakt.

Västmanlands fotbollförbund hade ett tätt samarbete med Mimer under projektet vilket möjliggjorde att man kunde få en större bredd i sin kommunikation.

-Utan stöd från våra samarbetspartners skulle veckan inte har varit möjlig att genomföra. Ett samarbete mellan föreningsliv och näringsliv är avgörande. Vi vill fortsätta med projektet och har förhoppningsvis säkrat EU medel så att det kan bli en del av förbundets och föreningarnas ordinarie verksamhet. Under nästa år vill vi även arrangera träningar för spelare med funktionsnedsättning och Gå-fotboll för den äldre målgruppen, avslutar Edwin.

Samarbetspartners 

Here4U, Mimer, Avis, City Gross, Björks Buss, Fotboll på riktigt och Västmanlands Idrottsförbund

Föreningar

Bäckby United, VIK fotboll, BK30, Skiljebo SK, VSK Fotboll och FC Europa Jr