Link

Grunden Bois är årets Number 10-stipendiat

Idrottsföreningen Grunden Bois från Göteborg är årets "Number 10" stipendiat. Beskyddaren Zlatan Ibrahimović delade ut stipendiet på en miljon kronor under årets Fotbollsgala. Grunden Bois mål är att alla som vill delta i idrottsgemenskapen ska få vara med.

Stipendiet "Number 10" är ett initiativ av Svenska Fotbollförbundet och Volvo Car Sverige med Zlatan Ibrahimović som beskyddare. Utmärkelsen går till människor kan utveckla svensk fotboll och ta den in i framtiden.

Grunden Bois är en idrottsförening öppen för alla. I dag har man cirka 500 medlemmar med en fotbollssektion och en innebandysektion. Föreningen fick sitt stora genombrott 2002 då SVT gjorde en dokumentär om föreningen och dess spelare.

Grunden Bois bygger på principen att alla som vill vara med i en idrottsgemenskap ska vara välkomna oavsett idrottslig nivå och nivå av funktionsnedsättning. Genom åren har föreningen fått en rad utmärkelser och vunnit flera SM-segrar.

- Grunden Bois verksamhet är anpassad efter spelarnas behov och förutsättningar, inte tvärtom. För oss är det viktigt att alla tjejer och killar ska kunna få vara med i den stora fotbollsfamiljen, vilket ger vinster både på och vid sidan om planen.
- Genom stipendiet Number 10 kan vi utveckla vår verksamhet och får möjligheten att dela med oss av våra erfarenheter, så att fler får möjligheten att lira boll, säger Thor Guttormsen, klubbchef Grunden Bois.

- Alla föreningar och organisationer utvecklar oss och vår verksamhet på olika sätt med all sin innovation, jämställdhet och mångfald. Grunden Bois är en fantastisk förening och ett föredöme, precis som prisets beskyddare Zlatan Ibrahimović, och väl värda den mycket fina och prestigefyllda utmärkelsen, säger SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

Juryn motiverar valet av Grunden Bois bland annat med orden:

"Här värdesätts gemenskap och laganda före resultat, något som lett till flertalet SM guld – och ännu större vinster utanför plan.
Sveriges nästa Number 10 – stipendiet på 1.000.000 kr – går till en förening som varje dag står upp för det som borde vara självklart - att alla ska få vara med."

Grunden Bois får med hjälp av Number 10-stipendiet möjlighet att nå ut på ett nationellt plan med sitt budskap och sin verksamhet. I juryn för stipendiet sitter representanter från Svenska Fotbollförbundet, Volvo Car Sverige, Volvia, Volvofinans Bank och Hertz.