Fotbollsgalan 2018 - alla vinnare

Här är kvällens vinnare och motiveringar från Fotbollsgalan 2018 i Globen:

Guldbollen 2018: Victor Nilsson Lindelöf

"Victor Nilsson Lindelöf får guldbollen för sina insatser i landslaget och i klubblaget Manchester United. Han har tagit sig an utmaningar på den allra yppersta nivån, i ett VM-slutspel och i en av världens hårdaste ligor, och tagit utvecklingssteg som gör honom till en försvarsspelare av internationellt snitt."

Diamantbollen 2018: Nilla Fischer

"Under året har hon fortsatt utveckla sitt spel, som redan tidigare var på högsta internationella nivå. Hon har också varit en nyckelspelare på vägen till VM och som lagkapten ledde hon sitt klubblag till mästartitel, cupseger och final i Champions League.
Sydsvenskans och Svenska Fotbollförbundets Diamantbollen går 2018 till Nilla Fischer."

Årets Number 10-stipendium

"Genom att låta spelare träffas utifrån sina egna förutsättningar, tar årets stipendiat dagligen vara på den fantastiska styrka som fotbollen och föreningslivet besitter. Här värdesätts gemenskap och laganda före resultat, något som lett till flertalet SM guld – och ännu större vinster utanför plan.
Sveriges nästa Number 10 – stipendiet på 1.000.000 kr – går till en förening som varje dag står upp för det som borde vara självklart - att alla ska få vara med.
Stort grattis, Grunden Bois!"

Årets back

Nilla Fischer, VfL Wolfsburg
"Håller hög klass såväl i försvars- och anfallsspelet där en strålande säsong i klubblaget summerades med Champions League-final och inhemska dubbeln. En försvarsmässigt modern innerback som klev fram när det behövdes som mest i landslaget. Besitter tydliga ledaregenskaper som tillsammans med en mognad i spelet gör henne till en världsback."

Andreas Granqvist, FC Krasnodar/Helsingborgs IF
"En duellspelare i världsklass och en mästare på att dirigera sina lag. Stabil och stark i mentalt pressade ögonblick. En arketypisk lagkapten och folkkär symbolspelare för Sverige."

Fotbollskanalens hederspris: Lotta Schelin

"Årets pristagare har gjort överlägset flest mål för Sverige och har under sin långa landslagskarriär tagit medaljer i EM, VM och OS. Allt började i en liten klubb utanför Göteborg och via spel allsvenskan nådde hon en storklubb i Europa där det blev ligatitlar och cuptitlar i massor och seger i Champions League flera gånger. Under karriären har hon fått Diamantbollen inte mindre än fem gånger – och det är ingen tvekan om att den här anfallaren gjort avtryck både på och utanför planen och varit en strålande ambassadör för svensk fotboll. Fotbollskanalens hederspris 2018 tilldelas Lotta Schelin."

Årets målvakt

Hedvig Lindahl, Chelsea FC
"Cup- och ligamästare i Chelsea och direkt avgörande med enbart två insläppta mål i landslagets VM-kval. Bidrar med trygghet och har med sin höga lägstanivå och vassa toppnivå bestående av bra positionsspel och kommunikation ännu ett år visat på hög internationell klass."

Robin Olsen, FC Köpenhamn/AS Roma
"Har med spelintelligens och stort lugn lyft till nästa nivå i både klubb- och landslag. Visade trots en skadefylld vår internationell toppklass under VM. Odiskutabel Sverigeetta."

Årets mittfältare

Caroline Seger, FC Rosengård
"Har med sitt ledarskap, spelförståelse och förmågan att själv diktera tempot i spelet varit en av både landslagets och Rosengårds viktigaste spelare under året. En komplett mittfältare som spelat på högsta internationella nivå och varit en stark bidragande orsak till landslagets framgångar i VM-kvalet."

Viktor Claesson, FC Krasnodar
"Har med balans, styrka och internationell speed levererat högklassiga prestationer i klubb- och landslag. En poängspelare med ständigt stigande utvecklingskurva."

Årets forward

Anja Mittag, FC Rosengård
"Håller hög nivå med stor målproduktion och viktiga egenskaper i spelet såväl inne i boxen som utanför straffområdet. En smart spelare som varit en av de som lyft Rosengård under året med en skytteligaseger som bonus."

Zlatan Ibrahimović, Manchester United/Los Angeles Galaxy
"Med stor hunger fortsätter han att – oavsett omständigheter – producera mängder av mål. Kraftfullt. Elegant. Spektakulärt."

Mest värdefulla spelaren i OBOS Damallsvenskan

Julia Karlernäs, Piteå IF
"Med viktiga mål från sin mittfältsposition sticker motorn i laget ut. Personifierar Piteå med driv, hunger och målmedvetenhet. Besitter ledaregenskaper och har med bollvinster och matchavgörande mål varit oerhört värdefull i framgångslaget Piteå."

Årets domare

Tess Olofsson
"Har under 2018 visat en hög och jämn nivå på sitt domarskap i Damallsvenskan. Även internationellt, med EM-slutspel för U19 som det största, har hon under året visat sin nivå. Tess har också under året, som första kvinna/tjej, dömt matcher i herrarnas division 1 – även detta med höga betyg."

Andreas Ekberg
"Han har tagit ytterligare ett steg mot toppen på den Internationella stegen. Han dömde UEFA Youth Leauge finalen i Nyon mellan Chelsea-Barcelona. Han har radat upp utmärkta insatser i årets Allsvenska."

Årets genombrott

Anna Anvegård, Växjö DFF
"En fantastisk målskytt och avslutare som fortsätter imponera även i Damallsvenskan. Gör mål i match efter match men står också för ett bredare register som bollmottagare och framspelare. Involverad i det mesta Växjö skapar och har via sitt genombrott dessutom fått debutera i damlandslaget."

Årets tränare

Stellan Carlsson, Piteå IF
"Har under en imponerande säsong fortsatt utveckla unga spelare med små medel. En ödmjuk och driven tränare som under året fått ut maximalt av både sig själv, individerna och laget – något som tog Piteå IF till ett historiskt guld som landets bästa lag 2018."

Årets Futsal-spelare

Kristian Legiec
"A player that makes difference by himself (he could easily play in best leagues). Very enjoyable to watch because he makes difficult things look very simple. What honors him most is that he puts team and his teammates always on the first place and that way he is captain and leader of the National Team. In one word, FUTSAL IBRA"

Daniela Chamoun
"Med sitt spel och fem mål i SM-finalen 2018 var hon en starkt bidragande faktor i Falcao Futsal Club första SM-guld. Med sin närvaro i landslaget höjer hon sina medspelare och hon har i EM-kvalet bevisat sina individuella kvalitéer och att hon håller en hög internationell nivå."

Årets Skyttekungar/Skyttedrottningar

Allsvenskan: Paulinho (BK Häcken) - 20 mål.
Damallsvenskan: Anja Mittag (FC Rosengård) - 17 mål.
Superettan: Andri Runar Bjarnason (Helsingborgs IF) - 16 mål.
Elitettan: Sandra Lagerbratt (Lidköpings FK) - 24 mål.

Årets unga domare

Jennifer Björnler (Västerbotten) och Sebastian Johansson (Skåne). Läs mer.

Nordahl-stipendiet

Tilldelas Sundsvalls DFF, för sitt långsiktiga arbete med SDFF Plus, en verksamhet som med fotbollen som verktyg främjat integrationen i Sundsvall. Läs mer.

 

Fotbollsgalans jurys

Dam: Peter Gerhardsson, SvFF; Magnus Wikman, SvFF; Ulf Kristiansson, SvFF; Anders Johansson, SvFF; Victoria Sandell, EFD; Johanna Frisk, Sveriges Radio; Malin Swedberg, TV4/ C More; Frida Östberg, SVT.

Herr: Janne Andersson, SvFF; Peter Wettergren, SvFF; Roland Nilsson, SvFF; Tomas Turesson, SvFF; Stefan Lundin, SEF; Richard Henriksson, Sveriges Radio; Anders Andersson, TV4/ C More; Kim Källström, Discovery Networks; Daniel Nannskog, SVT; Ola Wenström, Viasat.