Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

Framgångsrikt fotbollsår speglar Fotbollsgalan

Måndagen den 12 november genomförs den 24:e Fotbollsgalan på Ericsson Globe Arena i Stockholm, och den direktsändas i TV4 mellan 20.00 och 22.00. Även Förgalan (med flera prisutdelningar) sänds live på TV4 Play och Fotbollskanalen.se från kl 18.50.

Herrarnas VM-framgångar i Ryssland i somras och damlandslagets avancemang till nästa års VM i Frankrike blir självklart några av höjdpunkterna. Det är dessutom sällan vi har möjlighet att ha båda landslagen samlade under galan, men det är vi väldigt glada över att det fungerade just i år.

Under galan kommer det även uppmärksammas att det är 60 år sedan VM avgjordes i Sverige, där Brasilien blev världsmästare och Sverige vann silver. Representanter från -58 för både Brasiliens och Sveriges trupper finns på plats.

- Vi är oerhört glada att få möjlighet att fortsätta hylla årets prestationer inför en stor publik. Under kvällen kommer vi även hylla de som blev svenska mästare efter en lång och dramatisk säsong, även mästarna i Svenska Cupen och mottagaren av Fotbollskanalens hederspris, men vi kommer också visa upp fotbollens betydelse utanför sidlinjerna. Det kommer att bli en galakväll att minnas, säger SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

Som vanligt utses årets bästa i kategorierna målvakt, back, mittfältare och forward.
I förgalan delas även en rad andra utmärkelser ut såsom årets domare, futsalspelare, fotbollsföräldrar, damtränare, genombrott på damsidan, mest värdefulla spelare i OBOS Damallsvenskan. De justaste lagen vinner fair play-priser och årets skyttekungar och skyttedrottningar prisas.

Diamantbollen delas ut av SvFF tillsammans med Sydsvenskan sedan 1990 då Eva Zeikfalvy blev första mottagare. Priset till årets bästa damspelare har funnits sedan 1980.
Sedan 1946, då Gunnar Gren blev förste man att prisas, har Guldbollen till årets bästa herrspelare delats ut tillsammans med Aftonbladet.

Därutöver kommer även den andra utdelningen av 10foundation äga rum, ett pris som uppmuntrar fotbollens sociala och viktiga arbete.

Rickard Olsson är programledare för årets gala som är ett samarbete mellan Svenska Fotbollförbundet, TV4 och produktionsbolaget Brand New Content.

Fotbollsgalan - senaste