Ny taktik i Sandviken

Kan fotbollen bli en arbetsförmedlare för nyanlända? Det tror man i Sandviken IF där flera av spelarna fått jobb via ”flyktinglaget” SIF International. – Vi erbjuder en sorts grundskola för livet i Sandviken och Sverige, säger klubbdirektören Anders Eriksson.

Not: Texten är hämtad ur Magasinet Fotboll #3 2018.
Text: Anders Falkirk. Foto: Karl Nordlund 

1. Inte integration!

Åskan mullrar i fjärran. Det är sensommarkväll och konstgräsplanen bakom Göranssons Arena är upplyst av strålkastare. SIF International, ett lag bestående av flyktingar från nio nationer och en svensk, spelar två-mål. Bästa elvan spelar i gula västar för att förbereda sig för kommande helgmatch.

Anders Eriksson, Sandvikens IF:s klubbdirektör följer spelet från läktaren. Han är nöjd med det han ser, men vill ändå påpeka en sak, en viktig sak:

– Det här är inte integration. Det är bra sysselsättning för flyktingar. De får något att göra och förhoppningsvis lär de sig lite om hur svensk fotboll och svenskt föreningsliv fungerar. Det är ett första steg, men chansen till integration kommer långt senare.

– Integration handlar om jobb, att se till att de som spelar i SIF International kommer ut på arbetsmarknaden och kan försörja sig.

I Sandviken IF har man tagit en rejäl funderare på hur det ska gå till. Från fotboll som sysselsättning till vad man måste koppla på för att riktig integration ska bli möjlig. Man har hittat en tredelad lösning:

– Så kan man säga. Det är jobb inom klubbens sociala program, jobb hos sponsorer och genom spel i andra klubbar, säger Anders Eriksson.

2. Tuff uppgift

Varför har då Sandviken IF lyckats ta ett steg ytterligare och börjat forma en integrationsmodell 2.0 för fotbollen?

Svaret är enkelt: Klubben har hållit på länge. Det har hela tiden gett nya erfarenheter, som man har tagit lärdom av.

– Redan långt före flyktingvågen 2015 hade vi tagit emot många nyanlända i Sand-viken. Vi såg att det ledde till problem med utanförskap och sysslolöshet, vilket i slutänden ledde till att många hade svårt att få jobb, säger lagledaren Chia Abdolah som arbetar på arbetsförmedlingen i Sandviken.

Lösningen var att de nyanlända måste erbjudas något vettigt att göra på fritiden och få kontakt med svenskar. Så med kommunens hjälp, och ekonomiskt stöd från Svenska Kyrkan, satte SIF igång flera projekt. Ett av dem var fotbollssatsningen SIF International.

Det blev dock ingen enkel resa. Snabbt insåg Chia och lagets tränare att det inte är lätt att få ihop en skara spelare vars fotbollsnivåer varierade stort och vars kunskaper i svenska nästan var obefintliga.

– Vi tog oss för pannan ibland. Första året vann vi inte en match trots att vi faktiskt hade många bra spelare. Förståelsen för positioner var dålig och det fanns ingen som kunde styra upp spelet på plan. Och hur ger man direktiv när ingen kan svenska? Det var en röra, säger Chia och skrattar lite.

– Tankar om integration? Då var de långt borta. I början handlade det bara om att hitta lösningar för själva fotbollen.

Tränarna Idris Chewich och Dilawer Hashem Ali går igenom 4-4-2.

3. Fotbollen utbildar

Paus för taktikgenomgång på svenska. Idris Chewich och Dilawer Hashem Ali, båda med kurdiska rötter, förklarar lagdelarnas roller. På en väl använd taktiktavla ritar de upp arbetsytorna för de olika lagdelarna.

– Man kan lugnt säga att vi har blivit allt bättre på att förklara 4-4-2, och på ett sätt som är lätt att ta till sig, säger Chia. Fast på plan märks det ju inte alltid. Vår spelaromsättning har varit hög, närmare 250 spelare har vi haft sedan starten 2014.

Den svenske mittbacken Fredrik Larsson håller med. Han kommer från Stensätra IF och gör sin andra säsong i SIF International. Han är ledaren och organisatören på plan.

– Många har svårt med disciplin och att hålla sina positioner. Även med taktiska moment som att till exempel att lyfta backlinjen när det ska göras. Men samtidigt så ska de ju få spela fritt och tekniskt. Det är det de är bäst på, säger Fredrik.

Resultaten blir allt bättre. År 2017 vann laget division 7 och nu ligger man i topp i division 6. Chia och Anders har dragit fler slutsatser än de fotbollstaktiska.

– Vi upptäckte att fotbollen kan ge inblick i hur det svenska samhället fungerar, säger Chia. De nyanlända får se hur viktigt det är att hålla tiden, lära sig svenska, förstå sin roll och hur organiserade vi är i Sverige.

– Om vi kan lära spelarna allt detta, och de visar att de kan ta ansvar och sköta sina uppgifter på plan månad ut och månad in, och samtidigt lära sig så svenska, då kan vi hjälpa dem med nästa steg – att rekommendera dem för jobb i kommunen, i det lokala näringslivet och spel i andra klubbar.

4. Nytt lag, nya möjligheter

Klubbchefen Anders Eriksson ser det som en tredelad modell, men poängterar att slussningen till andra klubbar är den kanske viktigaste delen i integrationsarbetet.

– Det kanske låter konstigt, men om spelare blir kvar i SIF International så får de bara spela med andra nyanlända. Då uppstår ingen riktig integration. Så vi vill att SIF International ska ha hög spelaromsättning. Det här är en sorts grundskola för livet i Sandviken och Sverige, säger han.

– Om vi har en spelare som är duktig och sköter sig, då är det ju lätt att exempelvis ringa upp Hofors eller Stensätra som ligger i division 4 och säga att "den här killen borde ni ge en chans". Tar han den chansen, så hamnar han i ett nytt sammanhang med bara svenskar runt omkring sig.

– Då blir det integration på riktigt. Då kanske hans nya svenska lagkamrater eller klubben kan hjälpa till med ett jobb. Det kanske först handlar om grovarbete, ett extraknäck, men så måste det börja.

Fram till idag har man slussat tiotalet spelare till andra lokala lag i högre divisioner. En spelare har gått till Hammarbys U19-lag, och 4–5 spelare har fått anställning inom klubbens sociala program Framsteget.

– Andra har fått arbeten på andra orter eller gått vidare till studier. Jag brukar vara referens åt dem, säger Chia Abdolah.

Hur många totalt har på något sätt tagit sig vidare i sin integration?
– Troligen 40–50 som vi har koll på. Samtidigt måste vi vara ödmjuka. Vi vet ju inte alltid om det är just SIF Inter-national som har varit orsaken.

5. Win-win för Sandviken?

Framtiden då? Det är hårt jobb och uthållighet som gäller. På senare tid har klubbens sponsorer börjat intressera sig för att erbjuda provanställning och praktik till deltagare i Framsteget och spelare i SIF International.

Anders Eriksson menar att bruksorter och mindre industrisamhällen kanske är bättre lämpade för att integrera nyanlända.

– På en mindre ort är fotbollens kontaktnät tätare. Många i näringslivet har kanske själva spelat i den lokala klubben, och är engagerade i samhället. De vill hjälpa till.

Kan man säga att det i slutändan blir en win-win-situation för Sandviken? Det råder ju brist på arbetskraft inom verkstadsindustrin.
– Ja, det tycker jag nog, säger Anders Eriksson.

Chia Abdolah, lagledare i SIF International, och Anders Eriksson, klubbdirektör i Sandvikens IF.

"Alla måste hjälpa till att göra Sandviken till ett bra samhälle"

 

Sandvikens IF jobbar på bred front för att hjälpa samhället med olika typer av sport- och hälsoaktiviteter. Syftet är att motverka utanförskap och bidra till ökat välmående.

Klubbchefen Anders Eriksson menar att det är en självklarhet för klubben:
– Alla måste hjälpa till att göra Sandviken till ett bra samhälle. Och det gäller ju för oss också. Vårt bidrag är att bredda idrotten, att ge barn, ungdomar och vuxna gemenskap och rörelseglädje.

Samlingsnamnet för alla aktiviteter utanför den ordinarie fotbollsverksamheten är Framsteget. Där ingår hela nio olika verksamheter för alla åldrar, allt från Boll & lek för de yngsta till Hälsan för vuxna och Bolltrollarna för personer med funktions-variationer. Alla aktiviteter är gratis.

– Totalt sysselsätter vi nära 1 500 personer i de olika aktiviteterna och vi har ett 40-tal anställda. Flera av dem har kommit från SIF International, säger Anders Eriksson.

Hur framgångsrika har ni varit?
– Det går ju inte alltid att veta. Men vi har gjort en socioekonomisk beräkning och den visade att kostnaden för Framsteget är 5 miljoner kronor, men samhällsvinsten är närmare 38 miljoner, och då vet vi att vi har räknat lågt i våra siffror för att verkligen kunna garantera resultatet. Så vinsten för samhället är nog betydligt större.

Fotnot: den socioekonomiska beräkningen för Framsteget har gjorts av expertnätverket Nordic Evolution Group och forskaren Björn-Anders Larsson.

Framstegets olika delar

Boll & lek. En extra rörelsetimme för fritidsbarn 18 tillfällen i veckan på 9 skolor.
Bolltrollarna. Fotboll för personer med funktionsvariationer, träningar och cupspel
Hälsan. Hälsoaktiviteter för personer utanför arbetsmarknaden. 7 pass/vecka.
SIF International. Integrering/inskolning av nyanlända genom fotboll och utslussning i samhället.
Sportfritids. Fritidsgård för mellanstadiet med "prova på" olika idrotter 5 dagar/vecka.
Sommarlovsfotboll. Fotbollslek 2 dagar/vecka hela sommarlovet
Nattfotboll & dans. Organiserad spontanfotboll i hallar varje fredag- och lördagskväll.
Cityvärdar. Anställning/aktivering av nyanlända genom stadsvandring och skolbesök för att motverka bus och kriminalitet.
Game. Motiverande och förebyggande samtal med ungdomar i skolor för vägledning i livet.