Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

"Så länge man kan gå kan man spela"

Marita Matsson ”slängde ut” en annons på klubbens Facebook-sida i maj. Nu har Listerby IK en trupp om nästan 50 spelare i Fotboll Fitness. – Man blir aldrig för gammal för fotboll, säger den nyblivna ambassadören.

Texten är hämtad ur Magasinet Fotboll #3 2018.

Hur ser truppen ut?
– Vi är mellan 40 och 50. På träning brukar det komma drygt 20. Vi har hållit igång hela sommaren så intresset verkar stort. Det finns allt från mammor, före detta spelare och några med ingen eller ringa erfarenhet. Åldrar från 20 till 65.

Vad är det som tilltalar?
– Glädjen man får under en träning håller i sig flera dagar på jobbet. Att man kan utöva den i alla åldrar är väldigt tilltalande. Den är effektiv som träningsform. Det känns inte så betungande att springa efter en boll, om man jämför med att springa ensam i en skog.

Den största skillnaden mot vanlig fotboll?
– Mindre plan och mål. Man jobbar inten­sivt. Alla vill göra mål, men ingen brukar veta hur matcherna gick.

Hur blev du fotboll fitness-ambassadör?
– Det var en slump. Sista ansökningsdagen såg jag att man kunde bli ambassadör. Så jag anmälde mig och fick åka till Stockholm för en introduktionskurs.

En fluga eller ligger det i tiden?
– Jag tror att det kommer att öka som träningsform. Bara den lilla marknadsföring vi har gjort lockar folk från både Karlskrona och Ronneby.

Deltar du själv?
– Självklart! Det fanns ju en baktanke med ambassadörsskapet ... Det är också en fördel. Man gör upp lag, delar ut västar, tar tid och kör. Behövs ingen coach. Opretentiöst.

Hur sker rekryteringen?
– Via föreningarna. Vi har fått många nya medlemmar via fotboll fitness. Och det ger andra fördelar. Nyligen hade vi vildsvin som hade bökat upp planen och då fick vi hjälp av flera från vår trupp. Det här är ju ett sätt att få fler medlemmar!

Kan man bli för gammal för fotboll?
– Nej, så länge man kan gå kan man spela.

Text: Juan Martinez, Magasinet Fotboll. Foto: Anna Malmén, SvFF.