Group 2 Copy 19Link
Håkan Sjöstrand med ryska människorättsorganisationer

SvFF i möte med ryska människorättsorganisationer

Svenska Fotbollförbundet har tillsammans med Civil Rights Defenders träffat ryska människorättsförsvarare under den pågående VM-turneringen.

På bilden: Håkan Sjöstrand, Anna Dobrovolskaya, Anders L. Pettersson, Albert Kuznetzov.

SvFF har sedan mars i år ett samarbete med människorättsorganisationen Civil Rights Defenders. Bland annat har Civil Rights Defenders inför VM informerat spelare, ledare och personal om situationen för mänskliga rättigheter i Ryssland.

Nu har SvFF och Civil Rights Defenders, som en del av samarbetet, också träffat människorättsförsvararna Anna Dobrovolskaya, verkställande chef för Memorial, och Albert Kuznetzov, jurist på Kommittén mot Tortyr. Mötet ägde rum under pågående VM-turneringen.

De två organisationerna arbetar med att bevaka människorättsbrott i Ryssland och erbjuder kostnadsfri juridisk hjälp till de som fallit offer för kränkningar i landet. För detta betalar de ofta ett högt pris.

– Jag är mycket tacksam över att detta möte gick att genomföra. Att få ta del av och höra Anna och Albert berätta om sin kamp för mänskliga fri- och rättigheter var både lärorikt och gripande. Det vi själva många gånger tar för givet och anser vara självklart är inte det för alla andra. Om vi inom fotbollen på något sätt kan bidra till att synliggöra och uppmärksamma kampen för mänskliga rättigheter så är det bra. Jag känner en stor respekt och beundran för deras mod och engagemang – de är starka förebilder och gör ett livsviktigt arbete, säger Håkan Sjöstrand.

– Att fotbollen står upp för grundläggande fri- och rättigheter är viktigt, inte minst i en tid när den demokratiska utvecklingen backar på många håll i världen. Genom att SvFF träffar våra ryska partners kastar de ljus på den allvarliga situationen och visar sitt stöd för alla dem som dagligen kämpar för att mänskliga rättigheter ska respekteras i Ryssland. Vi hoppas att mötet kan inspirera andra idrottsaktörer att ta liknande initiativ, säger Anders L. Pettersson, chef, Civil Rights Defenders.

På mötet deltog Håkan Sjöstrand, generalsekreterare, Andreas Jansson, kommunikationschef och Göran Havik, projektledare för internationella evenemang från SvFF, Anders L. Pettersson, chef för Civil Rights Defenders, Anna Dobrovolskaya, verkställande chef för Memorial och Albert Kuznetzov, jurist på Kommittén mot Tortyr.