FIFA-kongressen: SvFF lyfte damfotbollsfrågor

Karl-Erik Nilsson framförde idag ett antal förslag för utvecklingen av damfotbollen under onsdagens FIFA-kongress. Bland annat uppmanade SvFF-ordföranden FIFA att ändra de ologiska reglerna om ekonomisk kompensation till klubbar när damspelare deltar i VM.

Karl-Erik Nilssons anförande i sin hehet, via FIFATV.

I samband med att föreslagna stadgeförändringar diskuterades under FIFA-kongressen begärde SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson ordet. SvFF-ordföranden ifrågasatte förslaget att ta bort ordet "gender" ur en av paragraferna – jämställdhetsfrågan behöver mer uppmärksamhet, inte mindre, vilket riskerar att bli fallet om man väljer att ta bort ord och begrepp som signalerar dessa frågor.

Nilsson uppmanade också FIFA att införa jämställda regler för kvinnor och män gällande ersättningar till klubbar när spelare tas ut för landslagsspel i FIFA-turneringar.

"Det är med stor förvåning vi konstaterar att FIFA:s ersättningar till klubbar på herrsidan i samband med VM har stigit avsevärt, medan ersättningarna till klubbarna på damsidan fortfarande är noll. Vi hoppas och förutsätter att detta inte är fallet när damernas VM-slutspel spelas nästa år", sa Karl-Erik Nilsson till församlingen.

Nilsson lyfte också vikten av att även inom damfotbollen införa system för tränings- och solidaritetsersättningar, liknande dem som finns inom herrfotbollen. Avsaknaden av detta gör det mycket svårare att nå målen om att fler kvinnor ska välja att spela fotboll – och göra det under en längre tid.