Thylin: ”Häcken har offensiva resurser”

Hammarby leder fortfarande serien; storfavoriten Malmö FF har bara släppt in ett mål; AIK har fyra raka 1-0-vinster på Friends.
Det finns några lag som kan utmana den trion. Ett av dem är 2021 års flopp, nämligen BK Häcken.

Bilden: Alexander Jeremejeff gjorde sitt sjätte mål i matchen mot Värnamo. 

Inför fjolårets säsong var vi några som trodde att BK Häcken skulle kunna vinna Allsvenskan. Det var inget realistiskt tips, om jag uttrycker mig försiktigt.
Häcken inledde med tre raka förluster och slutade på 12:e plats, sämsta placeringen efter återkomsten till Allsvenskan 2009.

I år? Kan Per Mathias Högmos lag blanda sig i toppstriden? Det är kanske för tidigt att ställa frågan, men svaret kan bli ja.
Häcken har besegrat AIK, Degerfors, Varbergs Bois och Värnamo samt tagit eller möjligen tappat poäng borta mot Norrköping och Helsingborg. Enda förlusten: 0-2 i derbyt mot IFK Göteborg.

Alexander Jeremejeff har gjort sex mål och leder skytteligan, men han är inte enbart en avslutare. Han är både target player och djupledsspelare, en inte alltför vanlig kombination.

Häcken har offensiva resurser, med Oscar Uddenäs och Leo Bengtsson på kanterna och trion Mikkel Rygaard, Samuel Gustafson och Gustav Berggren på mittfältet. Veteranen Erik Friberg, som i flera år styrt Häckens spel, får just nu nöja sig med att vara inhoppare, men hans erfarenhet är fortfarande betydelsefull.

Hemvändaren Samuel Gustafson är en nyckelspelare i "nya" Häcken.

Jag citerar Göteborgs-Posten:

”Det är lite storklubbskänsla nu. Man har inte så många chanser på sig som spelare. Man måste vara på tårna hela tiden. Det är en bred trupp och då gäller det att leverera, säger Alexander Jeremejeff om konkurrensen på de offensiva positionerna.”

Konkurrensen blir ännu hårdare nu när Blair Turgott blivit spelklar. Dags för ett inhopp i nästa omgång, mot Kalmar FF, enda laget som lyckats slå Hammarby i vår?

Häcken har tillhört Topp 4 i Allsvenskan tre gånger de senaste tio åren: tvåa 2012, fyra 2017 och trea 2020. Lägg därtill två cupvinster.

Det ska bli intressant att följa Häcken den här säsongen. Mycket talar för att fjolårets placering var ett tillfälligt misslyckande.

Tufft för nykomlingarna

Att Helsingborg, IFK Värnamo och GIF Sundsvall ligger i botten är inte överraskande. Nykomlingarna vet att de måste jobba hårt för att hänga kvar.

Degerfors lyckades förra året och fick nu hopp om ett fortsatt liv i Allsvenskan, efter sex raka nederlag, tack vare Abdelrahman Saidis osannolika hat trick i slutminuterna mot GIF Sundsvall.

Det lär dröja innan något lag kan upprepa Elfsborgs och Östers bragder. Elfsborg vann SM-guld som nykomling 1961, Öster 1968.

Här är de bästa nykomlingarna under de senaste decennierna: AIK 2:a 2006, Hammarby 3:a 1998, Östersund 5:a 2017, Mjällby 5:a 2020, Örebro 6:a 2014, Mjällby 6:a 2010.

Jag tror inte att vare sig HIF, Värnamo eller Sundsvall har förutsättningar att vara i närheten av de placeringarna i år.

Till sist:

På Borås Arena tände Djurgårdens supportrar bengaler så att brandlarmet gick och små barn blev rädda. Kommentar av Victor Edvardsen:

”Synd att det blir avbrott, men jag kommer inte att klanka på våra supportrar. Det hör till att man bränner. Det är något jag vill att våra fans ska göra.”

Ja, visst är det stämningshöjande när röken väller in över planen och spelet måste avbrytas. Och visst är det en mänsklig rättighet att kasta in burkar, mynt och andra saker på planen, vilket inträffar i var och varannan match.
Eller?

Stefan Thylin