Spännande start i Superettan

Som vanligt. Superettan är den serie som är mest omöjlig att tippa och förutse. För vem kunde tro att AFC Eskilstuna skulle toppa efter sex omgångar, att nykomlingarna Skövde och Utsikten skulle skugga tabellettan och att Dalkurd och Örgryte skulle ligga på nedflyttningsplats? Men så är det.

Så här inledde jag artikeln inför årets premiär i Superettan.

”Medierna är överens. Spelbolagen tycker likadant. De flesta av seriens tränare och spelare tror det också. Att Halmstads BK vinner Superettan 2022. Med Ö-lagen Öster och Örebro som första utmanare. Ut åker nykomlingarna Skövde och Utsikten. Rätt eller fel?”

Det är möjligt att medierna och spelbolagen får rätt, men det är precis lika möjligt att de får fel. För när samtliga klubbar spelat sex av totalt 30 matcher är det givetvis för tidigt att hylla eller döma. Massor av väntade resultat, skrällar och omkastningar kommer att ske innan finalomgången den 5 november avgör tabellens utseende.

Några rubriker efter sex omgångar?

Överraskningar

Athletic Eskilstuna har fått en flygande start på säsongen med fem segrar. Enda förlusten har kommit hemma mot nykomlingen Skövde. Seriens yngste tränare Jawad Al Jebouri, 23, har en långsiktig plan med sitt Eskilstuna, men vem vet – kanske det sker något stort redan i år? På lördag väntar Halmstad på Örjans Vall.

Besvikelser

Örgrytes jumboplats förvånar. 2-2 i premiären hemma mot Halmstad, sedan fem raka förluster. När kommer vändningen? På lördag väntar Norrby på Borås Arena.

Siffror som sticker ut

Eskilstuna har gjort flest mål, 18, fördelade på åtta målskyttar, med Amur Muhsin i topp med sex. Inga straffmål. Brage har gjort näst flest, 15. Dalkurd är målfattigast, blott två fullträffar. Norrby har gjort ett mål mer.

Tätast försvar har Öster med endast fyra insläppa mål, i tre matcher har man hållit helt tätt. Halmstad har släppt in näst flest mål, fem. Jönköping och Örgryte har läckt mest, 16 gånger var.

Nykomlingarna

Till antalet sju. Halmstad, Örebro och Östersund från Allsvenskan ligger fyra, åtta och elva. Skövde, Utsikten, Brommapojkarna och Dalkurd från Ettan ligger femma, sexa, sjua och näst sist. Lite för tidigt för att sia om framtida placeringar.

Skytteligan

Amar Muhsin, Eskilstuna, toppar med sex fullträffar. Jack Cooper Love, Skövde, Karl Bohm, Utsikten och Oscar Pettersson, BP, har gjort fem mål var. Notabelt är att Landskronas Linus Olsson har gjort fyra mål, samtliga i tisdagens match mot Jönköping, 4-2.

Linus Olsson fick jubla fyra gånger om mot J-Södra.

Målvaktsnollor

Totalt 22 nollor fördelade på tolv klubbar och 13 målvakter (ett sent byte i Brage). Tre målvakter toppar med tre nollor var. Halmstads Malkolm Nilsson Säfqvist, Utsiktens Johan Brattberg och Östers Mathias Nilsson. BP, Västerås, Jönköping och Örgryte har inte hållit några nollor.

Dubbelnollor

Matcher som slutat 0-0. Endast en, Norrby-Landskrona den 2 maj.

Sex andra nollor

Tabellen berättar om sex nollor. Eskilstuna, Utsikten, Örebro, Jönköping och Dalkurd har inte kryssat. Örgryte har inte vunnit.

Målrikaste matchen

7 mål. 9 april, Eskilstuna-Örgryte 4-3. Eskilstuna ledde med 4-1 med tio minuter kvar. 7 maj, Eskilstuna-Västerås 5-2. Eskilstuna svarade för en makalös vändning. Gick från 0-2 till 5-2 under sista kvarten. Belöningen: serieledning!

Största och lägsta publiksiffran

Dubbelt Örebro och Behrn Arena i topp. 12 april: ÖSK-Jönköping, 3 205. 26 april: ÖSK-Halmstad, 3 064. ÖSK har 2 949 åskådare i hemmasnitt. Brommapojkarnas möte med Trelleborg den 7 maj lockade endast 147 åskådare. Utsikten har lägst hemmasnitt, 201 åskådare.

Sparkade tränare

Sparken 1. Örebros nye tränare Joel Cedergren fick sluta redan efter en match, Brage borta (0-3). Axel Kjäll lämnade sin roll som klubbchef och tog över. Har då kurvan vänt för exallsvenska ÖSK? Det började bra med 3-1 hemma mot Jönköping och 2-0 borta mot Norrby, men sedan kom raka förluster mot Halmstad hemma (0-2) och Västerås borta (1-2) för att måndags besegra Östersund hemma med 1-0.

Joel Cedergren - en av tre tränare som redan fått lämna sitt uppdrag i Superettan.

Sparken 2. Jönköpings Patric Jildefalk fick lämna plats för assisterande Óscar Garcia Rodriguez efter tre matcher. Samtidigt blev akademins Mustafa Ismail ny assisterande tränare. När bytet skedde hade J-Södra förlorat hemma mot Eskilstuna (2-3) och borta mot Örebro (1-3) samt vunnit borta mot Brage (2-1). Efter bytet har man förlorat hemma mot Trelleborg (2-3), borta mot BP (1-2) samt hemma mot Landskrona (2-4).

Sparken 3. Dalibor Savić har gjort sitt i Dalkurd. Efter sex matcher, där enda vinsten kom i andra omgången hemma mot Trelleborg (2-0), har klubben och Savić nått en överenskommelse om att bryta kontraktet i förtid. Nuvarande tränarstab tar över ansvaret tills klubben har hittat en ersättare för Savić.

Sparken 4? Jumbon Örgrytes Dane Ivarsson finns kanske under luppen. Klart är att Igor Krulj lämnat sin position som sportchef.

Framtiden

Ytterligare fyra omgångar ska spelas i maj innan Superettan tar fyra veckors paus, med omstart midsommarsöndagen den 26 juni. Heta matcher redan på lördag: Örebro-Öster och Halmstad-Eskilstuna. Sista omgången spelas lördagen den 5 november.

Då vet vi mer…

Larne Wallisson