UEFA-pengar till 2020 års allsvenska klubbar

Klubbarna som spelade i Allsvenskan 2020 delar på 3 163 360 euro när UEFA delar ut sitt årliga Solidarity Payment, det vill säga 197 710 euro per klubb. Omräknat i kronor blir det lite drygt två miljoner per klubb. Allsvenskan är med det den liga som får mest UEFA-pengar av de länder som inte spelat gruppspel i Champions League 2020/2021.

Bilden: Falkenberg och Helsingborg är två av de allsvenska klubbarna från 2020 som får dela på UEFA:s solidaritetsersättning.

Pengarna är så kallade UEFA Solidarity Payment som delas ut en gång per år. Pengarna är öronmärkta att gynna ungdomsverksamheten för de klubbar som inte spelar i gruppspel i Europa. För att få pengar från UEFA så måste klubbarna ha en verksamhetsplan för ungdomsverksamheten och visa att de till 100% går till ungdomsverksamheten. 

Eftersom Sverige inte hade någon klubb i gruppspel i Europa säsongen 2020/2021 så får samtliga 16 klubbar som låg i Allsvenskan 2020 del av utbetalningen.

Svensk Elitfotboll