Thylin: "Bara bäst, det är bra nog"

Dussinlag, sa vi skämtsamt när Malmö FF tog sitt 12:e SM-guld. Vad ska vi kalla MFF nu, efter det 22:a guldet? Mästarnas mästare är en bra titel för denna titelsjuka klubb.
Di blåe har inte varit överlägsna i år, bara bäst. Det är bra nog.

Bilden: MFF:s lagkapten Anders Christiansen fick lyfta Lennart Johanssons pokal för andra året i rad.

Malmö FF har resurser som andra svenska lag inte är i närheten av, men det är inte staten Qatar eller någon saudiarabisk investeringsfond som satsat miljarder på denna ljusblå klubb. Då hade den socialdemokratiske hövdingen Eric Persson roterat i sin grav.

MFF har skapat sina resurser genom att vinna matcher. De har blivit bättre genom att vara bra och bäst. 0-0 mot Halmstad var ingen galaföreställning, men MFF gjorde vad som krävdes i sista matchen.

I andra halvlek bytte Jon Dahl Tomasson in Anders Christiansen och Martin Olsson. De började alltså på bänken, Allsvenskans bäste spelare de senaste säsongerna, och den mångfaldige svenske landslagsmannen. Mästarna har kvalitet i hela truppen. Guldkvalitet.

Lagkaptenen AC har hämmats av skador, liksom Oscar Lewicki och många andra, och Ola Toivonen har varit borta hela hösten, men Sören Rieks, Jon Inge Berget, balkanparet Čolak och Birmančević, Anel Ahmedhodžić, Johan Dahlin och alla andra har gjort jobbet.

AIK missade guldet, men vann det stora silvret och har många anledningar att känna stolthet. Nicolás Stefanelli, Nabil Bahoui, Alexander Milošević, veteranerna Mikael Lustig och Sebastian Larsson, den outslitlige; de gav MFF en match ända in i Tommy Söderbergs kakel.

En kortkort summering av Allsvenskan 2021

Årets tränare:

Jon Dahl Tomasson, Malmö FF, och Joakim Persson, Varbergs Bois

Danske Tomasson har nu lett MFF till två raka SM-guld, precis som engelsmannen Bob Houghton 1974-75. Visst, han har haft Allsvenskans bästa trupp till sitt förfogande, men hans förmåga att hantera ett hårt spelprogram och många skador är imponerande.

Skånske Persson har något annorlunda förutsättningar, om jag uttrycker mig försiktigt. Att föra upp lilla Varberg till Allsvenskan var en osannolik prestation; att hålla kvar laget två år i rad är…tja, osannolikt.

Årets nyförvärv:

Antonio Čolak och Veljko Birmančević, Malmö FF

Anfallsduon från Kroatien repsketive Serbien spelade huvudroller när MFF kvalificerade sig till gruppspelet i Champions League och de var nyckelspelare även i Allsvenskan, med 14 respektive 9 mål.

Årets skyttekung:

Samuel Adegbenro

Norrköping har haft många skyttekungar genom åren, från Gunnar Nordahl 1945 till Christoffer Nyman 2020 – och Adegbenro i år. Nyförvärvet från Rosenborg gjorde 17 mål och var snabb i både fötter och tanke i avgörande lägen.

Samuel Adegbenro vann skytteligan. 17 mål utan hjälp av straffar.

Årets assistkung:

Magnus Eriksson, Djurgården

13 målgivande passningar och dessutom fem mål – han säkrade spel i Europa genom att göra 1-0 mot Häcken – är en statistik som visar hur viktig Magnus är för sitt lag. Han har känslan, tajmingen och spelförståelsen.

Årets hemvändare:

Marcus Berg, IFK Göteborg

Han var bra även när Göteborgskamraterna var usla och bidrog verksamt till den blåvita uppryckningen i slutet av säsongen. 10 mål på 17 matcher är imponerande, men Marcus är inte bara en avslutare. Han skapar möjligheter för sina medspelare. De växer i hans närhet.

Årets flopp:

BK Häcken

Vi var några stycken som trodde att hisingslaget hade en realistisk chans att vinna Allsvenskan, men redan efter några omgångar insåg vi att det var ett orealistiskt tips. Erik Friberg var ofta skadad, men ett lag får inte vara så beroende av en enda spelare.

Årets positiva utveckling:

Kalmar FF

Tvingades kvala sig kvar både 2019 och 2020, men avancerade till en sjätteplats under Henrik Rydströms ledning. Nyförvärvet Oliver Berg var en av seriens mest intressanta spelare den här säsongen.

Årets Ö-lag:

Örebro och Östersund

Sist i alfabetet, sist i tabellen, isolerade längst ner i botten. Örebro vann bara fyra matcher, Östersund tre.

Årets nykomling:

Degerfors

Ralf Edström och Ola Toivonen jublade säkert när Johan Bertilsson gjorde målet som innebar att brukslaget får spela i Allsvenskan även nästa år, mot alla odds. Degerfors har traditionen och kulturen.

Årets äldste målskytt:

Andreas Johansson, Halmstad

Han var 39 år, sju månader och 22 dagar när han gjorde segermålet mot AIK, 20 år efter sin allsvenska debut. Han var en veteran redan 2015 när han blev mästare med IFK Norrköping.

Årets talang:

Patrik Wålemark, Häcken

Den snabbe kantspelaren har förutsättningar att bli ännu bättre än sin pappa Jens och farbröderna Jörgen och Bo. Nio mål och sju assists, imponerande av en oerfaren kille som nyss fyllt 20 år.

Årets tack och adjö:

Henok Goitom, AIK

Ingen hade kunnat regissera en bättre avslutning. I säsongens och karriärens sista match fick Henok göra det efterlängtade 100:e målet. En värdig sorti för en intelligent spelare och ledare.

STEFAN THYLIN