Fördel för lagen från Ettan i kvalet

Dalkurd och, i synnerhet, Skövde skaffade sig goda utgångslägen inför söndagens returer i kvalet till Superettan. Dalkurd-GAIS slutade 2-1 efter segermål på övertid och Skövde besegrade Akropolis med 3-0.

Bilden: Rassa Rahmani satte Dalkurd i ledning i hemmamötet med GAIS.

På ett snöigt Södermalms IP, där matchen spelades på konstgräset, inte A-plan, slog hemmalaget Skövde AIK tillbaka Akropolis från Västerort i Stockholm med 3-0. Hemmamålvakten Markus Fröjd förvägrade gästerna utdelning och korades till bäste spelare i hemmalaget.

Det var några lyckosamma minuter kring halvtidsvilan som satte AIK i förarsätet. Först kunde Viktor Granath sätta ledningsmålet på tilläggstid och direkt efter vilan gjorde anfallskollegan Daniel Ask 2-0.

Trean kom en kvart in på andra halvlek. Mittbacken Elias Lindell dundrade in sitt första mål för säsongen ur snäv vinkel. Akropolis skapade en del lägen men Fröjd i hemmamålet höll tätt inför 1.527 supportrar som trotsat de åtta minusgraderna runt Södermalms konstgräsplan.

Bortalagets Oscar Pettersson var djupt besviken efter slutsignalen.

- Vi gör en dålig match, vi är inte tillräckligt bra helt enkelt. Det känns som vi är nervösa, jag förstår inte.

Gästerna tyckte annars ha bra kontroll på matchen i den första halvleken. Men det var Skövde som bröt isen med målet på tilläggstid.

- Det svänger fort när det blir mål, vi tappar det och vi gör enkla misstag. Jag tycker vi är det bättre laget men deras matchplan slår ut våran. Men jag tror det vänder om vi bara får det att klaffa hemma på Grimsta på söndag.

Elias Lindell i hemmalaget valde ett bra tillfälle att göra sitt första mål i skövdetröjan när han prickade in 3-0 vid den vänstra stolproten.

- 3-0, det resultatet hade vi tagit alla dagar men det är inte klart än på långa vägar. Vi vet att vi är ett starkt lag och vi är starka bakåt. Nu ska vi gå ut och göra exakt samma sak en gång till på söndag, precis som vi gjort hela säsongen.

Självmål blev matchvinnande

Matchen i snöyran på Studenternas mellan Dalkurd och GAIS fick ett senare avgörande. Till del beroende på att pyroteknik tvingade fram ett tio minuter långt avbrott inledningsvis.

Efter en tillknäppt och mållös första halvlek gav Rassa Rahmani hemmalaget ledningen efter 64 minuter med en kylig bredsida. Kvarten senare kvitterade Jonas Lindberg på ett fantastiskt sätt med ett otagbart distansskott i bortre krysset. Avgörandet kom snöpligt, för GAIS, i 91:a minuten genom ett självmål efter missförstånd på ett högerinlägg från Dalkurd.

Fredrik Holmberg, GAIS-tränaren, såg trots förlusten positivt på fortsättningen.

- Oerhört viktigt att få in det här bortamålet. Men förstås tråkigt att vi släpper till baklängesmålet på slutet. Men det är halvtid nu och vi fick med oss ett bortamål till returen hemma på Gamla Ullevi.

Hemmatränaren Yasin Aras sken av lycka efter slutsignalen.

- Det är såna här matcher man lever för. Vi är ett av de tre lag som inte förlorat på hemmaplan i år, vi ska vinna här och vi gör det.

Returerna spelas på söndag eftermiddag på Grimsta IP och Gamla Ullevi och Sport-Expressen sänder direkt.