Guldet till Malmö – Halmstad till kval

Malmö FF är svenska mästare för 22:a gången. Guldet säkrades efter 0-0 hemma mot Halmstad, en nödvändig poäng då AIK samtidigt besegrade Sirius med 4-2.
Halmstad å sin sida får kvala då Degerfors fick in ett sent segermål borta mot Östersund.

Det såg till en början ut som om dramatiken i kampen om SM-guldet skulle utebli helt. AIK hamnade i tidigt underläge hemma mot Sirius när Adam Ståhl nickade in 1-0 på hörna och publiken på Friends Arena började sedan skruva på sig på allvar när Christian Kouakou fyllde på med 2-0 för Uppsalalaget.

AIK hann dock komma tillbaka till 2-2 före pausvilan. Nicolás Stefanelli gjorde båda målen efter fina framspelningar av Bilal Hussein och Erik Ring.

I halvtid var det då oförändrat 0-0 mellan Malmö och Halmstad och när de andra halvlekarna blåstes igång började guldkampen så att säga om från noll.

AIK gjorde det de behövde för att sätta press på Malmö. Sotitirios Papagiannopoulos nickade in 3-2 på en Sebastian Larsson-hörna omedelbart i den andra halvleken och ljuset riktades då mot Eleda Stadion i Malmö för att se om det skulle bli något mål där.

Det oavgjorda resultatet skulle vara tillräckligt för att MFF skulle säkra guldet och i det längsta såg det också ut som om det skulle räcka för nytt allsvenskt kontrakt för HBK.

Så kom beskedet från Östersund att Johan Bertilsson gjort 1-0 för Degerfors i den 87:e minuten och Halmstad var nu plötsligt tvungna att göra ett mål för att slippa kvala. HBK flyttade upp folk och började lyfta upp långa bollar, men skapade aldrig någon möjlighet att få in ett mål.

Det blev med rätta rejält utdragen tilläggstid då publiken i slutet tryckte på mot planen i ivern att fira SM-guld. HBK försökte forcera ytterligare, men lyckades inte och när slutsignalen till slut kom kunde Malmöspelare och publik tillsammans fira skåningarnas 22:a SM-guld, det andra i rad.
Desto deppigare för Halmstad som nu får kvala mot Helsingborg.

Europaplatserna till AIK och Djurgården

Medan många var uppmärksamma på vad som hände i Malmö ökade AIK på till 4-2 mot Sirius i slutet och det var lagkaptenen Henok Goitom som fick sätta en fin punkt på karriären genom att göra sitt 100:e mål i sin sista match.

AIK slutar i och med segern mot Sirius tvåa och Djurgården som vann borta mot Häcken blir trea. Stockholmslagen tar därmed hand om Europaplatserna bakom Malmö.