Thylin om guldstrid och playoff

Elfsborg får ursäkta, men den aktuella frågan är: Malmö FF, Djurgården eller AIK? SM-guldet brukar hamna i någon av de tre storstadsregionerna.
Malmö FF har avgörandet i egna fötter. Djurgården har Magnus Erikssons vänsterfot.

1981 vann Öster Allsvenskan, med Bosse Johansson som tränare och profiler som bröderna Thomas och Andreas Ravelli, Peter Nilsson, Jan ”Lill-Damma” Mattsson och Per-Olof Bild.

Därefter har endast fem klubbar utanför våra tre största städer blivit mästare:

  • IFK Norrköping 1989 och 2015.
  • Halmstads BK 1997 och 2000.
  • Helsingborgs IF 1999 och 2011.
  • Elfsborg 2006 och 2012.
  • Kalmar FF 2008.

Övriga guldlag under de här fyra decennierna: IFK Göteborg (11), Malmö FF (9), Djurgården (4), AIK (4), Örgryte och Hammarby.

Jodå, jag vet att AIK hör hemma i Solna, men visst betraktar vi Gnaget som ett stockholmslag, vi som bor ute i landet?

Det är alltså, inte alltför överraskande, klubbarna från våra tre storstäder som dominerat Allsvenskan, och SM-slutspelet, under de senaste 40 åren. Och inget talar för att den trenden ska brytas i år.

Läget i toppen när två omgångar återstår:

  1. Malmö FF 55 poäng, möter Kalmar FF (b) och Halmstad (h).
  2. Djurgården 54 poäng, möter Varbergs Bois (h) och Häcken (b).
  3. AIK 53 poäng, möter Elfsborg (b) och Sirius (h).

Elfsborg, 52 poäng, har förstås en teoretisk chans att blanda sig i guldstriden. Boråsarna kan spela bort AIK på måndag, men lär inte passera både Djurgården och Malmö FF.

Vi kan tro och tippa vad vi vill, men vi v e t att Lennart Johanssons pokal hamnar i Malmö om MFF vinner sina matcher och att di blåe i så fall tar sin sjunde SM-titel på 12 år. En jämförbar period i föreningens historia: sju guld 1965-77, då tränarna hette Antonio Duran och Bob Houghton och Bosse Larsson var bäst på plan.

Bosse Larsson och Anders Christiansen, två MFF-ikoner.

Dagens MFF har ingen Bosse, men Anders Christiansen kommer nära idealet, när han är frisk, och Antonio Colak, Veljko Birmancevic och Sören Rieks är potentiella matchvinnare nu när Allsvenskan 2021 ska avgöras.

Frågan är dock om inte Djurgården har seriens bäste spelare. Jag tänker naturligtvis på Magnus Eriksson, som kan öppna en konservburk med sin vänsterfot. Han styr spelet och slår målgivande passningar med en utsökt känsla och tajming. 13 assists och fyra mål, en statistik som visar hur viktig han är för sitt lag.

Magnus Eriksson

Magnus har blivit uttagen i Janne Anderssons senaste trupper och finns förmodligen med i mars när Sverige ska försöka kvalificera sig till VM-slutspelet i Qatar. Tjeckien hemma på Friends i semifinalen och Ryssland eller Polen i finalen, förhoppningsvis. En drömlottning? Nja, visst är det skönt att slippa Italien och Portugal, men ingen inbillar sig att vi får en lugn promenad i parken i vare sig Moskva eller Warszawa.

Chanserna att besegra Tjeckien är goda, eftersom Friends inte är en vänskaplig arena för något land, inte ens för Frankrike eller Spanien. Tjeckien gick till kvartsfinal i EM och ingen får underskatta spelare som Tomas Soucek och Patrik Schick, men vi har Emil Forsberg och Alexander Isak. De kan leda oss till Moskva eller Warszawa. Där väntar den väldige centern Artjom Dzjuba eller den makalöse målskytten Robert Lewandowski, men som Magdalena Andersson sa: ”First thing first.” Låt oss koncentrera oss på Tjeckien först.

Stefan Thylin