Helsingborg till allsvenskt kval

Helsingborg är, med minst möjliga marginal, klara för allsvenskt kval. I den sista omgången hämtade man upp 0-2 till nödvändiga 2-2 hemma mot Västerås samtidigt som Norrby gjorde vad de kunde och bortabesegrade Värnamo. Lagen hamnade på samma poäng, men HIF har klart bättre målskillnad.

Bilden: Vilt HIF-jubel efter att Anthony van den Hurk kvitterat till 2-2.

Helsingborg hamnade i tidigt underläge hemma mot Västerås. Omskrivne Taha Ali inledde målskyttet (8’) och Erik Björndahl ökade på till 2-0 (29’).

– Första halvlek kan ju vara en av de sämsta vi har gjort i år. Vi fick inte tag på dom, vi kom inte nära dom, de kom ur vår press hela tiden, kommenterade HIF:s Charlie Weberg efter matchen.

HIF gjorde två byten i paus och kom också ut till den andra halvleken med något justerade positioner. Man lyckades till slut också kriga sig tillbaka till oavgjort och bärga den poäng som säkrade tredjeplatsen och allsvenskt kval.

Weberg reducerade till 1-2 efter lite flipperspel i VSK:s straffområde. Anthony van den Hurk kvitterade på straff så sent som i den 84:e minuten.

– Det var ju bara att sätta dit den när jag fick läget. Det var öppet i första. Det viktiga var att få in det första målet så tidigt som möjligt för vi skapade ju lägen genom hela matchen. Vi visste om att vi skulle få tryck då. Det var viktigt, analyserade Weberg vidare efter matchen.

Norrby hade lagt beslag på kvalplatsen om HIF förlorat. Boråsarna bortabesegrade redan klara seriesegrarna Värnamo med 2-1. Man vände underläge 0-1 till seger 2-1, men alltså förgäves. Ungefär samtidigt som Viktor Bergh gjorde Norrbys 2-1-mål (85’) på Finnvedsvallen kvitterade Helsingborg på Olympia.

När krutröken skingrats i nedflyttningsstriden kan vi konstatera att Akropolis får kvala för att klara nytt kontrakt i Superettan. Vid ställningen 1-1 borta mot Öster satsade man allt framåt för att få in ett segermål som skulle rädda kontraktet, men i stället kunde Öster kontra in 2-1 och besegla ödet för Akropolis.

Sedan tidigare var det klart att Vasalund och Falkenberg åker ur och att GAIS får kvala. GAIS ställs mot Dalkurd medan Akropolis får ta sig an Skövde AIK. Matcherna spelas 2 respektive 5 december. Lagen från Ettan inleder med hemmamatch.
Vilket lag Helsingborg får möta i det allsvenska kvalet återstår att se. De matcherna spelas 11 respektive 14 december. HIF inleder hemma.