Umeå IK klara för uppflyttning

Umeå IK tar klivet tillbaka upp till OBOS Damallsvenskan. Efter lördagens 6-2-seger hemma mot BP står det klart att sejouren i Elitettan bara blev ettårig.

Bilden: Monica Jusu Bah gjorde två av Umeås mål i 6-2-segrn mot BP.

Med fyra omgångar kvar att spela har UIK ett tillräckligt stort försprång ner till fjärdeplacerade Uppsala. OBOS Damallsvenskan utökas till 14 lag 2022 och den här säsongen flyttas därför de tre främsta lagen upp från Elitettan.

UIK-spelarna visste att en seger mot BP skulle säkra avancemanget och man tog tag i uppgiften mer eller mindre omedelbart. När klockan tickat upp till 10 minuter spelade ledde Umeå med 3-0 efter mål av Olivia Holm, Lisa Dahlkvist (straff) och Monica Jusu Bah.
Slutresultatet skrevs till klara 6-2 och UIK-spelarna kunde därefter fira det allsvenska avancemanget.

I en lätt haltande tabell – omgången färdigspelas under söndagen – är det i skrivande stund IFK Kalmar och just BP, som är ovanför strecket, men IK Uppsala, Morön och Lidköping har fortfarande chansen att utmana om en plats OBOS Damallsvenskan 2022.