Hur slutar Superettan?

Rom byggdes inte på en dag. Knappast IFK Värnamo heller. En sak vet vi däremot. Med snudd på säkert. Det småländska lagbygget är på väg mot Allsvenskan. Med förre Roma-spelaren Jonas Thern vid rodret.

När Superettan pausade för VM-kvalen mot Kosovo och Grekland hade 14 av 16 klubbar spelat 24 matcher. Nu, när pausen är över återstår sex omgångar, plus hängmatchen GAIS-Eskilstuna (21 oktober). 18 poäng per klubb att spela om vilket öppnar för spekulationer om vilka som når Allsvenskan och vilka som får lämna för Ettan.

Övre halvan

Låt oss börja på den övre halvan. I toppen. Här återfinns Värnamo 47 poäng, Sundsvall 44, Helsingborg 40, Norrby 38, Landskrona 38 och Trelleborg 38.

Värnamo är nykomling från Ettan. Sundsvall kom från Allsvenskan 2020. Helsingborg trillade ur Allsvenskan i fjol. Norrby tippades bland de fyra sista. Landskrona är nykomling från Ettan. Trelleborg fick kvala i fjol för att hänga kvar.

Olika förutsättningar med andra ord när serien startade i april. Att Sundsvall och Helsingborg tillhör topp-sex är väl ingen skräll. Kanske inte heller Trelleborg. Men Värnamo, Landskrona och Norrby har fått alla tipsexperter på fall.

Värnamo bör ta en allsvensk plats

Och nu menar samma experter med en mun: Värnamo kan inte missa Allsvenskan! Jag är beredd att hålla med.

Avståndet ner till i första hand Helsingborg, sju poäng, känns för stort för att tappa. Därmed är den allsvenska platsen klar. För att inte tala om avståndet ner till trion Norrby, Landskrona och Trelleborg – nio poäng – känns ännu större för att tappa. Vilket innebär – i sämsta fall – allsvenskt kval.

En titt på det kvarvarande programmet – där ledare och spelare är helt eniga, ”vi har allt i egna händer och vi tar verkligen en match i taget” – ger ingen direkt skrämselhicka. Värnamo har kvar att möta: GAIS (b), Falkenberg (h), Eskilstuna (b), Helsingborg (h) Brage (b) och Norrby (h).

Avgörs det mot Helsingborg?

Kanske det avgörs den 6 november på Finnvedsvallen då Helsingborg gästar? Efter det mötet återstår två omgångar och ett nytt VM-kvaluppehåll. Kanske några gastkramande dagar som väntar? Eller redan läge för att fira?

Hur är då Värnamos form? Ja, när det var halvtid i Superettan efter 15 matcher låg Värnamo tvåa. Norrby ledde. Landskrona var trea, Helsingborg fyra, Trelleborg femma och Sundsvall sexa. Samma sextett bildar fortfarande topp-sex – fast nu med annan ordningsföljd.

På de åtta senaste matcherna har Värnamo tagit 16 poäng av 24 möjliga. Sundsvall 19, Helsingborg 13, Norrby 5 (ingen seger), Landskrona 9 och Trelleborg 11. Toppform med andra hos Sundsvall, som efter uppehållet bara förlorat hemma mot Örgryte, 0-1 och 1-1 borta mot Jönköping.

Om IFK Värnamo går upp kopierar de Mjällbys unika bedrift 2019, att som nykomling från Ettan gå rakt upp Allsvenskan. Det var första gången en nykomling svarade för denna bedrift sedan Superettans premiärår 2000.

Nedre halvan

Om IFK Värnamo, som nykomling, är på väg att skriva historia i toppen ser det mörkare ut för två nykomlingar i botten. För just i botten, på de två nedflyttningsplatserna, återfinns från Allsvenskan nedflyttade Falkenberg, 24 poäng, och från Ettan uppflyttade Vasalund, 22.

På de negativa kvalplatserna ligger 26-poängarna Brage och Västerås. Kvartetten jagar i första hand Gais 27, 28-poängarna Eskilstuna och Akropolis samt Örgryte 29. I ”ingenmansland, ligger Smålandsduon och 32-poängarna Öster och Jönköping.

Vilka åker då ut och vilka får kvala? Ja, poängmässigt har Vasalund en tuff uppgift framför sig med bortamöten mot Öster, Trelleborg och Landskrona.

Falkenberg har tufft spelprogram

Ännu tuffare program, i alla fall på papperet, har Falkenberg med Helsingborg (h), Värnamo (b), Sundsvall (b), Eskilstuna (h), Norrby (b) och Brage (h). De tre främsta lagen väntar alltså i de tre kommande omgångarna.

Om Falkenberg inte räddar nytt kontrakt sällar de sig till en mindre lustig skara, nämligen de som åkt rätt ner i Ettan efter att ha åkt ur Allsvenskan.

Här är klubbarna som har gjort det: GAIS (2001), Enköping (2004), Assyriska (2006), Öster (2007, 2014), Trelleborg (2012), Mjällby (2015), Brommapojkarna (2015, 2019).

Men låt oss inte gå händelserna i förväg. Vi är inte där än. Varken Värnamo eller Falkenberg har gått upp i Allsvenskan respektive trillat ner i Ettan. Sex omgångar återstår och allt kan hända…

… som i alltid lika oförutsägbara Superettan.

Larne Wallisson