Nytt publikrekord i OBOS Damallsvenskan

18 537 åskådare! Så lyder det nya publikrekordet i OBOS Damallsvenskan – som idag den 10 oktober 2021 slogs på Tele2 Arena då Hammarby besegrade AIK med 4-1 i derbyt.
- Det känns helt magiskt att få vinna den här matchen framför alla som älskar att se oss spela fotboll, säger Emma Jansson till SVT efter matchen.

Hösten 2008 sattes det senaste publikrekordet i OBOS Damallsvenskan då Linköping spelade hemma mot Umeå. 9 413 åskådare hade tagit sig till den matchen och publikrekordet har stått sig stabilt sedan dess – i hela 13 år.

Men vid dagens derby mellan Hammarby och AIK raderas publikrekordet ut ordentligt. Matchen mellan Hammarby och AIK har under lång tid snackats upp som en utmanare till att slå publikrekordet och Hammarby har under senaste veckan gång på gång kommunicerat glädjande nyheter kopplat till biljettförsäljningen.

Och i mitten av den andra halvleken kom också den bekräftade publiksiffran från Tele2 Arena – 18 537 supportrar hade tagit sig till matchen och ett nytt publikrekord i OBOS Damallsvenskan var ett faktum.

- Det är svårt att beskriva (känslan), det är kul att man får uppleva det här och jag hoppas det blir flera gånger framöver, säger Emma Jansson till SVT efter matchen.

4-1 till Hammarby

Och matchen då? Jo, det var hemmalaget Hammarby som triumferade framför storpubliken på plats. Hammarby var sett över 90 minuter det klart bättre laget och vann rättvist med 4-1.

Madelen Janogy öppnade målskyttet i första halvlek, ett mål som blev matchens enda under första 45 minuterna. I andra halvlek öppnade dock AIK piggare men istället för en kvittering kunde kaptenen Alice Carlsson utöka till 2-0.

Men AIK ville inte släppa matchen helt och bara minuten senare reducerade Honoka Hayashi till 2-1. Nerv i hemmalaget? Nej, det här var Hammarbys match och isländska Berglind Björg Þorvaldsdóttir skickade in 3-1 som dödade matchen fem minuter senare.

In i målprotokollet skrev sig även Emma Jansson, som satte dit 4-1 på straff med knappt tio minuter kvar att spela.

Glada Hammarbyspelare och supportrar räckte armarna i luften när domare Sara Persson blåste av matchen. Tre poäng till Hammarby men det matchen lämnar efter sig framförallt är det nya publikrekordet som alltså skrevs till 18 537 åskådare.  

Madelen Janogy jublar efter sitt 1-0-mål i första halvlek.