Höstens kvalspel samt upp- och nedflyttning

I kölvattnet av de restriktioner som varit under pandemi togs vissa beslut gällande kvalspel samt upp- och nedflyttning i svensk fotbolls serier. Nedan hittar du vad som gäller i förbundsserierna, med andra ord ner till division 3 herrar och division 1 damer.

Dam

En förändring i kvalet till Elitettan är att de sex Lag 1 från division 1 damer i år kommer att göra upp om fyra platser till Elitettan istället för två. Detta för att Repskapet 2020 beslutade att utöka antalet lag i OBOS Damallsvenskan, från 12 till 14 inför säsongen 2022, och man därför behöver flytta upp fler lag än normalt.

Upp- och nedflyttning på damsidan ser ut enligt följande:

  • OBOS Damallsvenskan består av 12 lag i en seriegrupp. Seriesegrare är svensk mästare. Lag 12 flyttas ned till Elitettan.
  • Elitettan består av 14 lag i en seriegrupp. Lag 1-3 flyttas upp till OBOS Damallsvenskan. Lag 13-14 flyttas ned till division 1 damer.
  • Division 1 damer, består av 12 lag i sex seriegrupper. Lag 1 spelar kval till Elitettan. Lag 10-12 flyttas ned till division 2 damer.

Herr

Den 12 april 2021 beslutade Förbundsstyrelsen att kvalet på herrsidan till division 3, 2 och Ettan skulle ställas in, i det fall pandemirestriktionerna inte lättat senast den 23 april. Restriktionerna lättade inte och därför genomförs inte de nämnda kvalspelen.

Upp- och nedflyttning i förbundsserierna på herrsidan ser ut som följande utifrån inställda kvalspel. (samt utifrån inställda kvalspel under 2020 innebärande sex extra lag i division 2 och sex lag färre i division 3)

  • Ettan består av 16 lag i två seriegrupper. Lag 1 flyttas upp till Superettan. Lag 2 spelar kval till Superettan. Lag 14-16 flyttas ned till division 2 herrar.
  • Division 2 herrar, består av 15 lag i sex seriegrupper. Lag 1 flyttas upp till Ettan. Lag 13-15 flyttas ned till div. 3.
  • Division 3 herrar, består av 12 lag i sex seriegrupper samt 11 lag i sex seriegrupper. Lag 1 flyttas upp till div. 2, herrar. Lag 10-12 (respektive Lag 9-11 i seriegrupperna med 11 lag) flyttas ned till div. 4, herrar.
  • Från div. 4, herrar, flyttas 36 lag upp till div. 3, herrar.

Kvarstår gör kval till Allsvenskan, Superettan och Elitettan.

(pdf-fil rev. 2021-11-19)