Thylin: ”Elfsborg? Glöm inte Elfsborg!!”

Allsvenskan har ett internationellt lag: Malmö FF, naturligtvis.
Allsvenskan har just nu fyra potentiella guldlag: Malmö FF, AIK, Djurgården och Elfsborg.
Allsvenskan har dessutom ett lag som struntar i att det inte ska kunna vinna: Varbergs Bois.

Bilden: Per Fricks Elfsborg utmanar i den allsvenska guldstriden.

Föreningen Malmö FF har den kontinuitet, framsynthet och kunskap som krävs för att nå gruppspelet i Champions League. Det är ingen miljardär i Qatar eller Förenade Arabemiraten som satsar en massa pengar på klubben. MFF har spelat till sig pengarna.

Laget Malmö FF har spelare som kan avgöra matcher ute i Europa – Anders Christiansen, Antonio Čolak, Veljko Birmančević. Det ska bli spännande och intressant att se dem möta Chelsea, Juventus och Zenit St Petersburg.

Kommer MFF att ta död på all spänning i Allsvenskan? Vi fick en antydan till svar i söndags när Hammarby besegrade mästarna med 2-1.
MFF kommer garanterat att fortsätta vara ett topplag i många år, men framgångar i Europa innebär inte per automatik guld i Allsvenskan. Ni minns väl att AIK vann 2018 och Djurgården 2019?

De två sistnämnda lagen har förutsättningar att bli mästare även i år. Serieledande AIK har fem raka segrar och när inte mittfältare och anfallare gör mål kliver Alexander Milošević och Sotirios Papagiannopoulos fram.
Djurgården har visserligen två mållösa matcher bakom sig, 0-0 mot Mjällby och 0-1 mot Sirius, men har tidigare visat en imponerande klass och Magnus Eriksson är en av Allsvenskans bästa playmakers.

Elfsborg? Glöm inte Elfsborg! Boråsarna har nio raka utan förlust och spelar med ett starkt självförtroende. Simon Olsson har slutat vara en lovande talang; han är nu en dominerande mittfältare. Johan Larssons erfarenhet är värdefull och få försvarare tycker om att möta den aggressive och outtröttlige Per Frick. Det är nio år sedan Elfsborg vann Allsvenskan, med Jörgen Lennartsson som tränare. Dags igen, Jimmy Thelin?

Och så har vi Varbergs Bois. Klubben som fick kvala sig kvar i Superettan 2018, gick upp i Allsvenskan året efter och hängde kvar med god marginal 2020, laget som nu är obesegrat i sju raka matcher.

Tränaren Joakim Persson skapar ett vinnande lag av spelare som toppklubbar inte är intresserade av. Jo, flera klubbar blev intresserade av målskytten Astrit Selmani i fjol, men när han gick till Hammarby kom Robin Simović från Odds BK och i dag ligger Varbergs Bois på åttonde plats.

Det går att nå framgångar med begränsade resurser. Hårt arbete, rätt inställning, sunt förnuft. Enkelt – och svårt.

Blåvitt har blivit Gråvitt, menar Thylin.

Jag såg göteborgsderbyt Häcken-IFK Göteborg i söndags, en händelserik och märklig match. När Patrik Wålemark pangade in 3-1 trodde alla, inklusive Blåvitts tränare Mikael Stahre, att hisingslaget var på väg mot en storseger. Men efter Marcus Bergs reducering förändrades matchbilden och Tobias Sana fick chansen att kvittera på straff i slutminuterna, men ni vet hur det gick.

Häcken har inte infriat de högt ställda förväntningarna i år – jag vet, jag tippade att de skulle vinna Allsvenskan, tack för påminnelsen – men är ändå klassen bättre än IFK Göteborg.
Blåvitt är i dag inget fungerande kollektiv och har heller inga individuellt skickliga spelare som kan göra skillnad, bortsett från det lysande undantaget Marcus Berg.

Blåvitt har blivit Gråvitt och avståndet ner till kvalstrecket är bara fyra poäng. Mikael Stahre har mycket att fundera på och jobba med under uppehållet.

Stefan Thylin

Till sist:

Sverige försvarade sig till 0-0 i EM-premiären mot Spanien. På torsdag hoppas vi få se landslaget spela fotboll på spanjorernas planhalva. Dags att ta ett kliv mot VM-slutspelet 2022.