Thylin tycker till

Det är för tidigt att tala om en avgörande guldstrid när drygt halva säsongen återstår, men Djurgården har förutsättningar att utmana favoriten Malmö FF. Djurgårdens defensiv är imponerande: åtta insläppta mål på 13 matcher, 0,61 i snitt. Ibland är försvar bästa anfall.

Bilden: Försvarsgeneralen Jacob Une Larsson kramar om Aslak Fonn Witry efter ett mål mot Örebro SK.

Missförstå mig inte. Visst har Djurgården offensiva kvaliteter: Magnus Erikssons speluppfattning och vänsterfot, Haris Radetinac, Edward Chilufya, Aslak Fonn Witry, Kalle Holmberg, Nicklas Bärkroth…

Men det är försvarsspelet som lagt grunden till framgångarna i säsongens första halvlek. Djurgården har hållit nollan sju gånger och bara förlorat en match, 0-2 borta mot Degerfors. Förutom nykomlingarna är det endast ett lag som lyckats göra två mål mot serieledarna, nämligen Hammarby, 2-2 i majderbyt.

Jacob Une Larsson är en av Allsvenskan bästa mittbackar, en ledare som styr försvarsspelet. Han kan göra mål också; det visade han både mot Sirius och Häcken.

Lagen med den försvarsmässigt bästa statistiken i Allsvenskans historia:

Malmö FF 1986: 0,50 insläppta mål per match
Statistiken gäller grundserien, 22 matcher. I SM-finalen vann MFF med sammanlagt 5-3 mot AIK.

Malmö FF 1989: 0,50
Statistiken gäller även här grundserien. I SM-finalens tredje match förlorade MFF mot IFK Norrköping efter straffläggning.

AIK 2018: 0,53
AIK vann Allsvenskan, två poäng före IFK Norrköping.

Malmö FF 2019: 0, 53
MFF blev tvåa, två poäng efter Djurgården.

Helsingborg och AIK 1999: 0,54
Två defensivt välorganiserade lag. HIF blev mästare, en poäng före AIK.

AIK 1983: 0,55
Statistiken gäller grundserien. I slutspelet var IFK Göteborg bäst, sammanlagt 4-1 mot Öster i finalen.

AIK 1998: 0,58
AIK gjorde bara 25 mål på 26 matcher, men det räckte för att vinna serien, eftersom försvarsspelet var så stabilt.

Malmö FF 1978: 0,58
MFF blev tvåa, sex poäng efter suveräna Öster.

Malmö FF 1974: 0,58
Bob Houghton gjorde entré i svensk fotboll och vann Allsvenskan överlägset, nio poäng före AIK; kom ihåg att en seger bara var värd två poäng då.

Malmö FF och AIK dominerar den här statistiken, som synes. Det återstår att se om Djurgården kan närma sig de siffrorna i år, men till slut är det som alltid antalet poäng som avgör.

Djurgården ska avverka ett par derbyn först, men jag ser redan nu fram emot stormatchen i Malmö den 19 september: MFF-Djurgården. Ni minns kanske hur det gick när de möttes i våras: 3-1 till Djurgården, en imponerande styrkedemonstration.

Till sist: Det var härligt att uppleva stämningen före IFK Göteborg – IFK Norrköping på Ullevi i måndags. 10 000 på läktarna, Snart skiner Poseidon, sång och glädje. Sedan började matchen. Norrköping gjorde en utmärkt första halvlek, men hemmalaget buades ut av supportrarna. Blåvitts första 45 minuter var under all kritik, statiskt och förutsägbart spel, hopplösa bollar upp till Marcus Berg, inte ett vettigt anfall. Det blev bättre efter pausen, men inte tillräckligt bra. Mikael Stahre har en del att jobba med.

Stefan Thylin