Landskrona njuter av sommarlovet som etta

Superettan tar sommarlov. Omstart lördag den 17 juli. Något, eller kanske helt, överraskande toppar Landskrona BoIS tabellen. En nykomling! Vem kunde tro det?

Bilden: Landskrona BoIS anförda av kaptenen Viktor Wihlstrand toppar oväntat Superettan när serien gör ett kort sommaruppehåll.

Landskrona BoIS är en av tolv klubbar som spelat maximala elva matcher. Med anledning av att Andreas Granqvist finns med i den svenska EM-truppen har Helsingborg endast spelat åtta matcher. IFK Värnamo, Vasalund och Akropolis har spelat tio matcher var.

De två sistnämnda klubbarna ligger på negativ kvalplats. Falkenberg och Brage ligger på nedflyttningsplats. Landskrona toppar alltså med 22 poäng. Skuggar gör GIF Sundsvall och Norrby med 20 poäng var.

- Och som alla vet räcker inte 22 poäng för att vinna serien, säger Landskronas klubbchef Michel Ekberg på frågan om Allsvenskan hägrar.

- Däremot kvarstår vår målsättning att spela elitfotboll även 2022 och elitfotboll innebär antingen i Superettan eller i Allsvenskan, förtydligar Ekberg.

Landskronas klubbchef Michel Ekberg.

Är du förvånad över att ni toppar tabellen?

- Ja, det måste jag medge, men samtidigt har vi ett grundspel som sitter. Vi är tydliga och vet vad vi ska göra på planen. Vi vill spela vårt spel, oavsett motstånd.

Är det anledningen till att ni leder serien med endast en förlust, Jönköping borta 1-3 i den sjunde omgången?

- Jag vill också trycka på vi-känslan, från styrelserummet ner till sista kille i truppen. Vi är ett lag. Vi gör det här tillsammans. Det finns en kontinuitet i klubben som vi är rädda om och stolta över. Vår ambition är att hitta spelare från närområdet, utveckla dem och få in tron att de inte bara visa upp sig själva utan också BoIS, understryker Ekberg.

Därför klingar det enbart olika skånska dialekter i Landskronas spelartrupp. Den ende som sticker ut är assisterande tränaren Max Mölders stockholmska söderdialekt.

Tolv olika målskyttar

Just vi- och lagkänslan understryks ytterligare då det visar sig att tolv olika spelare gjort Landskronas 20 mål. Totalt har tränarparet Billy Magnusson och Max Mölder använt sig av 21 spelare under de första elva omgångarna.

- Och ingen av dessa spelare är proffs. Antingen jobbar de vid sidan om fotbollen. Eller studerar de. Vår filosofi bygger på att spelarna ska ha en meningsfull sysselsättning vid sidan om fotbollen. Inte träna några timmar på förmiddagen för att sen inte ha något att göra på eftermiddagen, betonar Ekberg.

Det var 2019 som Billy Magnusson fick fullt tränaransvar för division 1-klubben Landskrona BoIS - som har 34 allsvenska säsonger, 54 säsonger i näst högsta serien (i topp i maratontabellen), varav 13 säsonger i Superettan, ett allsvenskt litet silver, tre allsvenska brons och ett cupguld på meritlistan. 2019 kom också Max Mölder som assisterande tränare. I oktober 2020 blev Michel Ekberg klubbchef.

2019 kvalade BoIS för att nå Superettan, men förlorade mot Öster. 2020 kvalade BoIS åter för att nå Superettan och den här gången gick det vägen, nu mot Dalkurd. Och efter årets första elva omgångar är BoIS på väg att skriva historia…

Om ni nu håller er position, eller blir tvåa, eller vinner kvalet som trea – är ni då mogna för Allsvenskan 2022?

- BoIS har en diger historia och jag bedömer att vi har kompetens och ekonomi för att ta klivet upp. Utmaningen ligger på anläggningssidan. Där är vi lite klena, svarar Michel Ekberg.

Under några avkopplande semesterdagar behöver varken Ekberg, tränarduon Magnusson/Mölder eller spelarna tänka i dessa termer. Efter tio dagars fotbollsfritt är det återsamling den förste juli och innan seriespelet drar igång igen väntar en träningsmatch mot danskt motstånd.

Vilka klubbar ser du som de största utmanarna till drömmen om Allsvenskan?

- GIF Sundsvall definitivt. Jag tror HIF får ordning på sitt spel och så tycker jag Jönköping har en spännande trupp. Kanske ytterligare några klubbar. Serien är jämn och många omgångar återstår.

Nyckelmatcher direkt i återstarten

Apropå Helsingborg tjuvstartar de höstomgången den 11 juli hemma mot Akropolis. Tolfte omgången spelas 17-20 juli.

Och Landskrona BoIS får bekänna färg direkt. Först gästar tabellfyran Trelleborg i ett laddat skånederby och veckan efter kommer tvåan GIF Sundsvall till Landskrona. Två matcher som kan peka ut vilken väg Landskrona kommer att gå.

- Vi vet var vi står och vad vi kan och vår målsättning är att busa på i ytterligare 19 omgångar. Först efter det vet vi hur långt det räckte, fastslår klubbchefen Michel Ekberg utan darr på stämman.

Avslutningsvis. Vilket land vinner EM?

- Jag tippar att Frankrike går hela vägen.

Om Landskrona BoIS gått hela vägen vet vi den 27 november.

Larne Wallisson

Not: När säsongen började toppade Degerfors Superettans maratontabell med 619 poäng följt av Assyriska 613 och Öster 605. Nu har Öster tagit 15 poäng och är alltså ny etta i denna tabell som sträcker sig från 2000-2021.