Till minne av Bertil ”Bebben” Johansson

Det har funnits många Bertil Johansson, men bara en ”Bebben”. Nu finns han inte mer.
Bertil ”Bebben” Johansson är död, IFK Göteborgs ikon, ärkeängeln, skyttekungen, underhållaren och artisten, svensk mästare både som spelare och tränare.

I Göteborg är ”Bebben” inte bara ett smeknamn på en gammal fotbollsspelare. Det är en institution, ett fenomen.
Så här skrev jag i inledningen av min bok om legendaren Johansson:

”Många spelare blir snabbt glömda efter karriärens slut. Vissa lever kvar i folkets medvetande ett decennium. Några får epitetet legendariska. Ett fåtal beskrivs som ikoner.
Och så har vi 'Bebben'.
Supportrar vars föräldrar inte var födda när ´Bebben´ slutade spela sjunger om honom och hyllar honom med tifon.”

Jag bodde i samma hus som ”Bebben” när jag växte upp, i Kyrkbyn på Hisingen. Han var min idol, men också min kompis. Han var ute och spelade boll med oss pojkar flera kvällar i veckan, ibland bara ett par timmar efter en stormatch på Ullevi.

Han var de Goa Gubbarnas goa gubbe, ett begrepp som blivit hånat och förlöjligat på senare år, men som i grunden står för något positivt: värme, generositet, humor och en jordnära livsattityd.

”Bebben” gjorde 162 mål på 269 allsvenska matcher och blev skyttekung två gånger, 1958 och 1961, men han var också framspelare och dribbler. Han fick bara spela fyra landskamper, men det är ointressant. Han var ändå världens bäste fotbollsspelare i hela Göteborg. Ni vet väl vad Pelé kallas i Brasilien? Den Svarte Bebben. Jag vet inte om det är sant, men ändå.

”Bebben” var blind de sista åren av sitt liv, men före pandemin missade han inte en match på Gamla Ullevi. Han satt på hedersläktaren, oftast med frun Solveig vid sin sida, och lyssnade på referaten i webbradion. Han kunde inte se banderollerna på läktarna, men han hörde vad supportrarna sjöng:

”Och vi skall minnas ´Bebben´ Johansson i alla våra dar.”

Våra tankar går nu till Solveig och barnen Marie och Magnus.

Stefan Thylin

”Bebben”-banderoll under matchen IFK Göteborg-Hammarby i april 2018.