Thylin tycker till: ”en respektingivande styrkedemonstration”

Ingen serie har varit avgjord efter fyra omgångar, men det är ingen tvekan om vilket lag som är bäst i Allsvenskan just nu: 2019 års mästare.
2020 års guldlag var inte ens tvåa på bollen i måndagens toppmatch och Allsvenskans yngste spelare är nu en erfaren målskytt.

Bilden: Magnus Erikssons Djurgården har inlett Allsvenskan på ett imponerande sätt.

Serieledarna var inte bara bättre än Malmö FF den här kvällen; de var överlägsna. Det var en imponerande uppvisning av ett lag utan svagheter.
Jacob Une Larsson, Rasmus Schüller, Hampus Finndell, Edward Chilufya. Magnus Eriksson, Kalle Holmberg….ja, jag skulle kunna dra hela laguppställningen. Individerna var mycket bra, laget ännu bättre.

Magnus Eriksson har alltid varit en smart och skicklig spelare, som kan avgöra matcher med överrumplande passningar och skott. Om han håller sig kvar på den nivå han befinner sig nu kan han bli utsedd till Årets spelare på Fotbollsgalan.

Nämnde jag inte Nicklas Bärkroth? Då gör jag det nu. Han har spelat elitfotboll i 14 år, så han måste väl närma sig slutet på karriären, eller hur?
Nicklas är 29 år.
Han blev allsvenskans yngste spelare genom tiderna när han debuterade i IFK Göteborg mot Brommapojkarna den 2 september 2007, 15 år, sju månader och 14 dagar gammal. Han slog då öisaren Peter Dahlqvists rekord från 1971.

Till vänster Nicklas Bärkroth, 29, i DIF-tröja, till höger 15-årig rekorddebutant i IFK Göteborg.

Nicklas har upplevt både med- och motgångar i Blåvitt, Brommapojkarna, IFK Norrköping, Lech Poznan och Djurgården. Han var vunnit SM-guld med både Norrköping och Djurgården, men skador har hämmat hans utveckling. Nu går han kanske, kanske mot sin bästa säsong. Insatsen mot Malmö FF – två mål och en assist – bör ha gett honom självförtroende och inspiration.
Snabb har han alltid varit, men nu har han också en erfarenhet som hela Djurgården har glädje av, en kyla i avslutningarna, en förmåga att värdera lägen.

Det är för tidigt att göra jämförelser med mästarna 2019 och vi ska inte utnämna Thomas Lagerlöfs och Kim Bergstrands lag till favorit redan nu, men efter fyra raka segrar är det Djurgården som alla ser upp till.
Den spelmässiga utklassningen av Malmö FF – Malmö FF! – var en respektingivande styrkedemonstration.

Positiva överraskningar så här långt, om vi utgår från förhandstipsen: Sirius och Kalmar FF, Henrik Rydströms före detta och nuvarande lag, båda obesegrade.

Negativ överraskning: Häcken, naturligtvis, en poäng av 12 möjliga. Lossnar det i derbyt mot IFK Göteborg på lördag?

Apropå IFK Göteborg: är Marek Hamšik, Allsvenskans mest omskrivna nyförvärv, en flopp? Jag tycker inte det, av den enkla anledningen att jag inte hade skyhöga förväntningar på honom. Hamšik har varit en världsspelare och han är en ikon i Neapel, men de två senaste åren har han inte vält några kiosker och han var uppenbarligen inte fulltränad när han anlände till Göteborg.

Målskytten Tord Holmgren jublar på (Nya) Ullevi efter 1-0-segern mot Hamburger SV i det första av två möten i UEFA-cupfinalen 1982. En av många historiska händelser i arenas historia.

Somliga beskrev hans entré i Blåvitt som det största som hänt i Ullevis historia. Större än ”Nacka” Skoglunds, Gunnar Grens och Kurre Hamrins mål i VM-semifinalen mot Västtyskland 1958, större än Ingemar Johanssons seger över Eddie Machen samma år, större än IFK Göteborgs segrar över Hamburger SV, Manchester United, Barcelona och Milan, större än VM i friidrott 1995, större än Bruce Springsteen konserter…

Ibland är historielösheten deprimerande.

Stefan Thylin