Håller Värnamo hela vägen?

Det började med en förlust. Fortsatte med fyra raka segrar. Och efter fem omgångar toppar nykomlingen IFK Värnamo Superettan. Så långt en sannsaga. Vad får den för slut?

Det sägs att en serie behöver sju-åtta omgångar för ”sätta sig”. Klubbarna behöver tid för att spela samman sina lag innan de får bekänna färg.
Om de ska bli fågel, fisk eller mittemellan?
Alltså bör man inte hylla eller döma ut klubbarnas placeringar redan efter fem omgångar.

Hungrigt, aggressivt, löpglatt.

Sportchefen Håkan Söderberg om IFK:s sätt att spela

Men håll med om att nykomlingen IFK Värnamos serieledning sticker ut. Den är uppseendeväckande, sensationell och oväntad. Eller hur Håkan Söderberg, klubbens sportchef?

- Det är klart vi är överraskade. Svarar jag något annat ljuger jag. Vi njuter av stunden, medvetna om att bistrare tider väntar. Å andra sidan ser årets Superettan ut att bli väldigt jämn. I fjol seglade Degerfors och Halmstad undan i toppen. Jag har svårt att se något liknande hända i år. Mer än någonsin känns det lite som att alla kan slå alla.

Håkan Söderberg är en ideellt arbetande sportchef. Han delar tiden mellan IFK och ett eget mäklarföretag. Han har IFK ”i blodet”. Han har spelat där, varit ledare i olika former och när barndomskompisen Jonas Thern åter bestämde sig för att vara en del av IFK:s tränarteam bestämde sig Håkan i slutet på 2019 att också bli en del av IFK:s satsning.

Efter åtta år i Superettan åkte IFK ur Sveriges nästa högsta serie 2018. 2019 blev ett mardrömsår, med ekonomisk sanering och snudd på sportsligt fiasko. Inför 2020 var klubben på benen igen med nya personer i ledningen och en ung trupp utan några högre sportsliga krav…

…det slutade med serieseger i Ettan Södra.

- Den resa vi gjorde i fjol har vi nytta av även i år. Det var då vi byggde och formade dagens trupp, som förstärkts med både rutinerat och oprövat. Mest av det sistnämnda. När coronan tvingade fram ett tätt matchprogram var vi fysiskt förberedda - på Jonas Therns träningar finns inget utrymme för fusk – och vi stod distansen ut med serieseger som följd, säger Håkan.

Inför året har 33-årige Robin Asterhed rekryterats som huvudtränare. Robin var tidigare ansvarig för FC Københavns U19-trupp och gör sitt första år som tränare för ett seniorlag.

Robin Asterhed har fått en flygande start i sin debut som huvudtränare för ett seniorlag.

Robin och Jonas har samma synsätt på fotboll och de har fått en pangstart på sitt samarbete, med en trupp som redan drabbats av skador, avstängningar och corona, men som ändå spelat in tolv av femton möjliga poäng.

- Ja, vi har tvingats snurra på en hel del folk, men som väl är har de som fått chansen också tagit den. Vi har en av seriens yngsta trupper, med hungriga och utvecklingsbara spelare som tar små kliv framåt för varje träning och match, menar Håkan Söderberg.

Beskriv ert sätt att spela?

- Hungrigt, aggressivt, löpglatt.

IFK Värnamo bildades 1912 och just nu har klubben nått sin största framgång – serieledning i Superettan efter 0-2 mot Landskrona, 2-1 mot Sundsvall, 1-0 mot Brage, 3-0 mot Falkenberg och 1-0 mot GAIS.

Leder smålänningarna Superettan även efter måndagens bortamöte med Västerås?

Klart är att Värnamo, som stad, är Superettans minsta sett till antalet invånare – cirka 20 000 i tätorten och cirka 35 000 i kommunen - och att de flesta spelarna i IFK är så kallade halvproffs – arbete/skola på förmiddagarna, träning på eftermiddagarna.

En annan geografisk och sportslig notering efter Superettans fem första omgångar är att endast Skånes tre klubbar – Helsingborg, Landskrona och Trelleborg - har sina förlustnollor intakta. Väntar på sina första segrar gör Akropolis, Brage och Vasalund.

Hur många nollor spricker i Superettans sjätte omgång?

Larne Wallisson