Licensnämndens beslut om UEFA-licenser

Svenska Fotbollförbundets Licensnämnd har behandlat och beslutat gällande ansökta UEFA-licenser för säsongen 2021/2022. UEFA-licenser har beviljats för nio av de tio klubbar som ansökt på herrsidan, samt för fem av de sex klubbar som ansökt på damsidan.

Svenska Fotbollförbundets Licensnämnd har beviljat UEFA-licenser, herrfotboll, för nio av de tio klubbar som ansökt om det för säsongen 2021/2022.

Dessa är AIK Fotboll AB, BK Häcken, Djurgården Elitfotboll AB, Hammarby Fotboll AB, IF Elfsborg, IFK Göteborg, IFK Norrköping FK, Kalmar FF och Malmö FF. Den klubb som inte kunde beviljas licens för var ÖSK Elitfotboll AB, på grund av arenakravet för kategori 2-arena enligt UEFA:s krav för planbelysning.

Licensnämnden har också beviljat UEFA-licenser, damfotboll, för fem av de sex klubbar som ansökt om det för säsongen 2021/2022.

Dessa är BK Häcken FF, FC Rosengård, Hammarby Fotboll AB, Kristianstads DFF och Linköpings FC. Den klubb som inte kunde beviljas licens för var Eskilstuna United DFF, som redovisade negativt eget kapital per den 31 december 2020 och vars handlingsplan för att återställa det egna kapitalet till minst noll vid innevarande års utgång Licensnämnden fann orealistisk.

UEFA-licensen, för såväl herrfotboll som damfotboll, omfattar krav angående sportsliga-, administrativa-, personal-, anläggnings-, juridiska- och finansiella kriterier.

Delbeslut angående elitlitlicens 2022 för de allsvenska klubbarna

Samtliga klubbar i Allsvenskan som ska licensprövas inför säsongen 2022 har under våren licensprövats med anledning av det egna kapitalets storlek per den 31 december 2020, varvid Licensnämnden funnit att samtliga klubbar uppfyller kravet positivt eget kapital.

Delbeslut angående övriga serier meddelas senare.

Slutliga beslut angående elitlicens för säsongen 2022 fattas under senhösten 2021, alla klubbar har att visa att de skött sina betalningar per den 31 augusti och att de intygar att de inte saknar ekonomiska förutsättningar för fortsatt drift under år 2022.

För allsvenska klubbar och superettanklubbar är det dessutom ett krav för att erhålla elitlicens att spelare genomgått årlig medicinsk undersökning samt huvudtränares utbildning, vilket utvärderas under senhösten 2021.

Närmare information om besluten kan lämnas av Licensnämndens ordförande Richard Johnsson, 070-6982250.