Thylin summerar vårsäsongen

Jag har slutat bry mig om var Allsvenskan befinner sig på den europeiska rankinglistan, eftersom den internationella toppfotbollen i alltför stor utsträckning styrs av diktaturstater och miljardärer som vill ha avkastning på sina investeringar.
Allsvenskan har ett egenvärde som vi ska slå vakt om, en serie som har plats för Degerfors, Mjällby och Varbergs BOIS. Somliga ser det som en svaghet; jag ser det som en styrka.

Bilden: Victor Edvardsen har svarat för fem av Degerfors mål under våren, varav 1-0 mot Djurgården även är vårens vackraste allsvenska fullträff enligt krönikören.

Dags för EM-uppehåll, dags för en liten summering av den korta allsvenska vårsäsongen. Vi har en tabell som inte överraskande toppas av Malmö FF, som dock har spelat en match mer än Djurgården. Kalmar FF är bara något mål från topp 4 och både Degerfors och Mjällby har visat att de duger i Allsvenskan.

Vårens lag: Malmö FF och Djurgården

De två senaste årens mästare har varit genomgående bäst.

Mot Örebro hade MFF sex spelare som fostrats i klubben, bland annat Anel Ahmedhodzic, som väntas lämna Allsvenskan i sommar, och Erdal Rakip, som gjorde segermålet. Di blåe kan vinna matcher även när Anders Christiansen inte är med.

Djurgården förlorade visserligen mot Degerfors och lyckades inte göra mål mot IFK Göteborg, men har annars visat en imponerande klass. Bästa matchen: 3-1 mot Malmö FF. Edward Chiluyfas snabbhet och Magnus Erikssons spelintelligens sticker ut.

Vårens flopp: BK Häcken

Vi var några som trodde att hisingslaget skulle ha goda chanser att vinna Allsvenskan, men nu vet vi vad det tipset var värt. De usla resultaten kan inte bara förklaras med att Erik Friberg och Daleho Irandust saknats. Den mentala härdsmältan var framförallt uppenbar i hemmamatchen mot bottenkonkurrenten Örebro, som gick från 0-2 till 3-2 på 20 minuter.

Vårens mål: Victor Edvardsen, Degerfors

1-0 mot Djurgården, ett mästerverk, en kombination av teknik, speluppfattning och mod. Han tvekade inte ett ögonblick och visste precis vad han gjorde när han sköt från egen planhalva. Tillslaget var perfekt, så hårt att Djurgårdens målvakt bara var åskådare när bollen flög in under ribban.

Vårens överraskningar: Kalmar FF och Degerfors

Kalmar FF har kvalat sig kvar två år i rad, men Henrik Rydström har förändrat laget på ett remarkabelt sätt, med god hjälp av nyförvärven Jonathan Ring och Oliver Berg. Spelet i andra halvlek mot Hammarby var imponerande.

Klubben Degerfors har 29 års erfarenhet av Allsvenskan, men årets lag är orutinerat och därför var segrarna mot Djurgården, IFK Göteborg och Örebro överraskande, liksom 1-1 borta mot IFK Norrköping. Victor Edvardsen är den ledande målskytten och Diawara gjorde en stormatch i målet mot Halmstad senast.

Vårens krysslag: IFK Göteborg

Blåvitt har bara förlorat en match, men sex oavgjorda innebär tolv tappade poäng. Kraven på Roland Nilssons avgång är enfaldiga, eftersom Göteborgskamraterna för närvarande inte har resurser att vara ett topplag. Hemvändarna Marcus Berg, framförallt han, och Joakim Wendt kan kanske lyfta och inspirera laget efter EM-uppehållet.

Vårens avhopp: Andreas Alm

Han har inte plötsligt blivit en dålig tränare, men han kände sig förmodligen maktlös när Häcken, mot alla odds, förlorade match efter match. Anbudet från Odense kom, såvitt jag förstår, lägligt både för Häcken och Andreas, som på söndag kan avsluta sin sejour på Hisingen med att bli cupmästare för andra året i rad.

Nu ser vi fram emot EM – och en allsvensk höstsäsong med publik på läktarna.

Stefan Thylin

Not: Allsvenskan återstartar den 3 juli.