Thylin: ”2021 kan bli Häckens år”

15 klubbar har vunnit SM-guld efter Allsvenskans start 1924. Dags för en 16:e guldkantad förening?
Ingen blir chockad om Malmö FF blir mästare igen, men jag tror att 2021 kan bli BK Häckens år. Andreas Alms trupp har både bredd och topp, talang och erfarenhet.

Man måste inte vara en gammal hisingspöjk, vilket jag är, för att betrakta Häcken som en potentiell seriesegrare. Cupvinnare 2016 och 2019, cupfinalist i år, trea i Allsvenskan 2020; Häcken är ingen outsider, ingen fattig kusin från landet.
Nyförvärven är intressanta: Martin Olsson, Tobias Heintz, Bénie Traoré och, framförallt, återvändaren Alexander Jeremejeff.

Alexander är både target player, djupledslöpare och avslutare, en mångsidig och hänsynslös forward. Med honom i anfallet hade Häcken kanske kunnat utmana Malmö FF på allvar redan i fjol.
Erik Friberg, som brukar slå fyra felpassningar per säsong, är fortfarande det enkla spelets mästare, alltid spelbar, aldrig stressad.
Pontus Dahlberg och Peter Abrahamsson är Allsvenskans bästa målvaktspar och det finns inte många högerbackar som är bättre än Godswill Ekpolo.
När den ljumskopererade Daleho Irandust kommer tillbaka får Häcken ytterligare en dimension i sitt spel.
Det finns alternativ i alla lagdelar och därför tror jag att Andreas Alm kan titulera sig guldtränare i december.

Malmö FF är alltid favorit och förra året spelade de i en egen division, med en särklassig centrallinje: Anel Ahmedhodžić-Anders Christiansen-Ola Toivonen; Allsvenskans bäste försvarare, seriens bäste spelare alla kategorier och den intelligente hemvändaren.
Kroaten Antonio Čolak och serben Velijko Birmančević väntas förstärka inte bara truppen, utan laget.
Jo Inge Berget, Sören Rieks och Erdal Rakip, ytterbackarna Eric Larsson och Jonas Knudsen, Lasse Nielsen, Oscar Lewicki, se där ytterligare några anledningar till att Malmö FF är laget som alla ser upp till.
MFF har traditionen, kulturen, kunskapen och resurserna, men det händer faktiskt att de inte vinner Allsvenskan, som 2018 och 2019. Och 2021?

Cupfinalisten Hammarby har två anfallare som kan skapa problem för alla försvar: Gustav Ludwigson, som kom från Öis i fjol, och Astrit Selmani, ny för året från Varbergs Bois. Gustav slutar aldrig springa och Astrit är en erkänt skicklig avslutare.
Nyförvärvet Jón Gudni Fjóluson blir en förstärkning i mittförsvaret och Darijan Bojanić kan sätta sin prägel på spelet med sina öppnande passningar.

IFK Norrköping såg ut som en guldkandidat i fjol våras, men fick slut nöja sig med en sjätteplats. Rikard Norling har nu en imponerande skara högklassiga spelare att arbeta med: Linus Wahlqvist, supertalangen Ísak Bergmann Jóhannesson, Jonathan Levi, Alexander Fransson, Sead Hakšabanović och kulturbäraren Christoffer Nyman, en av mina favoriter, skyttekungen, den lojale lagspelaren.

Där har ni Thylins Topp 4 så här några dagar före den allsvenska premiären.

Marek Hamšík - fågel eller fisk i Göteborg?

IFK Göteborg har gjort en uppmärksammad satsning, med nyförvärv som Marek Hamšík, Simon Thern samt Marcus Berg och Oscar Wendt, som kommer hem till sommaren efter åtskilliga säsonger utomlands.
Marek Hamšík? Frågetecknet är befogat. Han har varit en världsspelare och är en ikon i Napoli, men vi vet inte riktig hur bra han är i dag och om han kan påverka spelet under den korta tid han ska vara blåvit.

Fjolårets nykomlingar Mjällby och Varbergs Bois klarade sig sensationellt bra, framförallt Mjällby, som blev femma, 13 poäng före IFK Göteborg exempelvis. Det kan bli svårare att nå lika bra resultat i år, men jag tror att båda har goda förutsättningar att hänga kvar.

Årets nykomlingar Degerfors och Halmstad har inget överflöd av allsvensk rutin i sina trupper, om vi bortser från HBK:s Andreas Johansson och Mikael Boman samt Degerfors Johan Bertilsson. De har dock allsvenska traditioner att försvara och jag blir inte förvånad om de spelar i Allsvenskan även 2022.

När Degerfors ramlade ur Allsvenskan 1997 trodde vi – väl? – inte att den lilla klubben från den lilla bruksorten någonsin skulle komma tillbaka till högsta serien. Det ska ju inte finnas plats för en sådan förening i dagens elitfotboll, eller hur?
Så bra att ingen informerade ledare och spelare i Degerfors om det. De är välkomna tillbaka. Till hela Sveriges Allsvenska.

Thylins tips

 1. Häcken
 2. Malmö FF
 3. Hammarby
 4. IFK Norrköping FK
 5. IF Elfsborg
 6. Djurgården
 7. IFK Göteborg
 8. AIK
 9. Mjällby AIF
 10. Örebro
 11. IK Sirius FK
 12. Degerfors IF
 13. Varbergs BoIS FC
 14. Halmstad
 15. Kalmar FF
 16. Östersund

Till sist: Följande klubbar har vunnit SM-guld efter Allsvenskans start 1924: Malmö FF 21, IFK Göteborg 15, IFK Norrköping 13, Djurgården 8, Helsingborg 7, AIK 6, Elfsborg 6, Halmstad 4, Öster 4, Gais 4, Örgryte 3, Åtvidaberg 2, Kalmar FF, Hammarby och Sleipner 1.

Stefan Thylin