Jitexlegendarer hyllas med punktskrift på tröjan

I år firar den klassiska klubben Jitex 50 år och firar jubileet med en specialdesignad matchtröja som rymmer ett halvt sekel av framgångsrika Jitexspelare – i punktskrift. Första matchen i den nya tröjan sker i helgens seriepremiär mot Sundsvalls DFF 17 april.

Med sex SM-guld, 26 säsonger i högstaserien och en femteplats i maratontabellen är Jitex en av de mest meriterande och klassiska klubbarna på damsidan. Flertalet stora spelare har passerat klubben genom åren. Spelare som nu tar plats på Jitex jubileumströja i form av punktskrift.

– Med den här jubileumströjan vill vi inte bara uppmärksamma specifika spelare utan lyfta hela klubbens fantastiska historia och bedrift att hålla över tid. Genom medvind såväl som motvind. Det visar en styrka i föreningen, säger Vasilios Vainalis, marknadsansvarig i Jitex. 

Tröjans design bygger på namnen på ett flertal framgångsrika fotbollsspelare med Jitex som gemensam nämnare. Legendarer som Anette Börjesson, Pia Sundhage och Elisabeth Leidinge, men också högst aktuella landslagsprofiler som Fridolina Rolfö och Jennifer Falk. Samt landslagschefen Marika Domanski-Lyfors och dagens huvudtränare Kajsa Tornfalk som i höstas mottog Pia-stipendiatet.

– Med Jitex fick jag uppleva starten på svensk damfotboll. Det är underbart att ha varit en del av det, säger Anette Börjesson som är en av Jitex mest framstående spelare genom tiderna och som bland annat har varit med och tagit Jitex samtliga sex SM-guld. Dessutom har hon vunnit både EM-guld och EM-silver med landslaget.

Även efter Jitex storhetsperiod på 70- och 80-talet har klubben fortsatt att fostra och utveckla duktiga spelare. VM-silvermedaljören från 2003, Victoria Sandell Svensson, gjorde sin första säsong i högsta serien med Jitex 1997 och återfinns också på jubileumströjan.

– Jag ser mitt år i Jitex som början på min karriär, säger Sandell Svensson som totalt noterades för 68 mål på 166 landskamper för Sverige.

Två andra spelare som inledde sina seniorkarriärer i Jitex är dagens landslagsspelare Fridolina Rolfö och Jennifer Falk.

– Jag blir otroligt stolt och glad över att få en del av jubileumströjan, det gör mig varm i hjärtat, säger Rolfö.

– Det var i Jitex jag fick chansen på den stora scenen, det är jag otroligt tacksam för. Det är en ära att få vara en del av jubileumströjan, fyller landslagsmålvakten Jennifer Falk på med.

Till helgen är det äntligen dags för säsongspremiär för Elitettan 2021. Jitex i sina nya jubileumströjor inleder med hemmamatch mot Sundsvalls DFF. Matchen spelas på Åbyvallen lördagen 17 april klockan 14.00. Matchen spelas utan publik, men kan ses digitalt på Jitex hemsida.

Jubileumströjan är designad av Sofie Adolfsson, grafisk designer som själv gjort nio säsonger i Jitex.

Premiäromgången av Elitettan 2021

Lördag 17 april
Borgeby FK – Älvsjö AIK | 13.00
IFK Norrköping – IFK Kalmar | 14.00
Jitex Mölndal BK – Sundsvalls DFF | 14.00
Umeå IK – Bollstanäs SK | 14.00
IK Uppsala Fotboll – Lidköpings FK | 15.00

Söndag 18 april
Morön BK – Alingsås FC United | 12.00
Mallbackens IF Sunne – IF Brommapojkarna | 15.00

Hela listan av profilerna på jubileumströjan

Profiler med landslagsmeriter
Pernilla Browall, Camilla Ackerfors, Annette Börjesson, Annica Eriksson, Camilla Fors, Malin Frigård, Annette Hansson, Eleonor Hultin, Helen Johansson, Ingrid Johansson, Eva Kärrberg, Eva Larsson, Elisabeth Leidinge, Yvonne Lindqvist, Ann Magnusson, Annette Nicklasson, Sabine Piltorp, Görel Sintorn, Malin Stålklint, Pia Sundhage, Anna Svenjeby, Camilla Gustafsson, Victoria Sandell (fd. Svensson), Fridolina Rolfö, Jennifer Falk, Kajsa Tornfalk, Frida Höglund, Karin Jeppson, Cecilia lvarsson, Marie Nyqvist, Linda Olausson, Marlene Sjöberg Jennie Stjerna, Malin Svensson, Camilla Fredh

Profiler med SM-tecken
Helen Andersson, Carina Jannesson, Maria Theander, Annika Thorstensson, Jeanette Öhlund, Rita Åkerberg, Marika Domanski-Lyfors, Lotta Edmark, Birgitta Andersson, Ann-Britt Öst, Helena Folkow, Marie Magnusson, Anne Lund, Lena Isberg, Carina Samuelsson, Lana Svensson, Rita Hedengran