Inför avsparken i Superettan

I helgen är det avspark för Superettans 22:a upplaga. En premiäromgång som bjuder på en tidig seriefinal, ett ovisst nykomlingsmöte samt en Ö-kamp. Plus ytterligare fem matcher från lördag till tisdag.

Jämfört med fjolårets sent startande (16 juni) och sent avslutande (13 december, kval) upplaga är det fem nya klubbar som alla tidigare spelat i Superettan. Falkenbergs FF och Helsingborgs IF är nedflyttade från Allsvenskan. Vasalunds IF, IFK Värnamo och Landskrona BoIS kommer från Ettan. Lämnat har uppflyttade Halmstads BK och Degerfors IF samt nedflyttade Ljungskile SK, Umeå FC och Dalkurd FF gjort. Därmed har fortfarande 54 klubbar spelat i Superettan sedan starten 2000.

Flest säsonger har Öster och Athletic Eskilstuna (med olika namn) gjort, 14 säsonger var, och då Östers målsättning sedan några år tillbaka varit att inte förbättra den siffran är det Allsvenskan som hägrar 2022 för Växjöklubben.

Öster och Athletic Eskilstuna, här i match från 2018, är seriens "mesta" Superettanlag i år.

- Vi kan serien. Vi har en bred trupp, blandad med hunger och erfarenhet och jag tycker vi är väl rustade. Hur långt det räcker återstår att se, menar tränaren Denis Velic vars Öster inte spelat i Allsvenskan sedan 2013.

När medias experter och flera spelbolag sagt sitt inför säsongen klassas Öster som en bubblare. Topptippade är Helsingborg och GIF Sundsvall med Falkenberg och Trelleborg som outsiders.

Efter Helsingborgs degradering blev det tränarbyte. Olof Mellberg fick gå. In kom Jörgen Lennartsson med koppling till just Växjö, där han är född och där han spelat och tränat innan han blev tränare i olika roller i HIF mellan 1994-2001. De följande två åren, 2002-04, tränade han Häcken, som han vann Superettan med 2004. Jörgen har alltså erfarenhet både som tränare och av Superettan.

- Jag tror på en extremt jämn serie, med små marginaler, där det är viktigt att undvika skador, framför allt på nyckelspelare. Under försäsongen känns det som om vi satt defensiven. Offensivt ska vi bli bättre.

Är det rimligt att HIF tippas som serievinnare?

- Jag tycker det är inspirerande. HIF har historiska anor och därför är det många som kräver att vi ska studsa tillbaka direkt. Och inte mig emot, säger 55-åringen.

Jörgen Lennartsson är tillbaka, här tillsammans med HIF-ikonen Andreas Landgren.

Vars HIF inleder mot det andra topptippade laget, nämligen GIF Sundsvall och därför blir det ju en tidig seriefinal på NP3 Arena på måndag kväll.

I fjol inledde Giffarna starkt för att landa på en sjätteplats. Pontus Engblom vann skytteligan med 20 mål och inför säsongen har en annan hemmason och pålitlig målskytt återvänt, nämligen Linus Hallenius. Vilket försvar kan stoppa denna målfarliga duo?

Giffarna har två potentiella skyttekungar i Linus Hallenius och Pontus Engblom.

- Vi själva måste bli bättre på att försvara oss, inte släppa in så många mål. Klarar vi det, plus att vår offensiv fungerar, tror jag det blir bra, summerar sundsvallstränaren Henrik Åhnstrand.

På västkusten har Falkenberg tappat position då både Varberg och nu också Halmstad återfinns i Allsvenskan. Kan Falkenberg gå upp direkt?

- Får vi en bra start ser jag det inte som omöjligt. Jag tycker vår trupp ser spännande ut och vi är mogna att reparera vinterns dåliga självförtroende, säger tränaren Hans Eklund.

Något fel på självförtroende verkar det inte vara i Trelleborgs FF. I december spelade de kval mot Brommapojkarna för att hänga kvar i Superettan, fyra månader senare spelade de kvartsfinal i Svenska Cupen där en skräll mot Hammarby var nära.

- Jag är nöjd med försäsongen och nöjd med truppen och ser fram emot seriespelet. En bra start skulle betyda mycket, funderar tränaren Kristians Haynes.

Tillsammans har årets 16 klubbar i Superettan gjort 324 säsonger i Allsvenskan, 470 säsonger i den nästa högsta serien och 139 säsonger i Superettan.

Flest säsonger i Allsvenskan har Helsingborg (68), Örgryte (56) och GAIS (54), fast i de två sistnämndas fall var det ett tag sedan, 2009 respektive 2012.

Flest säsonger i näst högsta serien har Brage (54,5) och Landskrona (53) medan som tidigare nämnts Athletic Eskilstuna och Öster toppar Superettan med 14 säsonger var. Jönköping och Falkenberg skuggar med 13 var.

Landskrona BoIS är alltså tillbaka i Superettan efter decembers kvalseger mot Dalkurd. Tillbaka är också Ettans vinnare Vasalund och IFK Värnamo. Just Landskrona och Värnamo inleder årets Superettan med avspark klockan 15.00 på lördag.

- Startelvan är inte spikad, men det blir elva skåningar då samtliga våra spelare i A-truppen är från Skåne, poängterar tränaren Billy Magnusson.

För nykomlingarna är det i första hand nytt kontrakt som gäller medan Akropolis, Athletic Eskilstuna, GAIS, Brage, Jönköping, Norrby, Vasalund och Västerås har lite blandande målsättningar - med en sak gemensamt: att spränga den topptippade kvintetten Helsingborg, Sundsvall, Falkenberg, Trelleborg och Öster – vilket Superettans historik visar att det går.

För som vi alla vet är Superettan svårtippad, oviss, oförutsägbar och efter att ha lyssnat på seriens 16 tränare, vilket jag gjorde i Discoverys upptaktsträff, vet de mycket om sina egna spelare och sitt eget lag, men inte lika mycket om sina motståndare…

…så hur 2021 års Superettan slutar vet vi först när den sista omgången är spelad, den 27 november.

Ingressens Ö-kamp då? Jo, det är Superettans Ö-klubbar - Örgryte, 56 allsvenska säsonger och Öster, 33 allsvenska säsonger - som möts på Gamla Ullevi på söndag.

Samtliga matcher i Superettan 2021 ses i discovery+.

Spelet kan börja…

Larne Wallisson