Nya riktlinjer till fotbollen efter förtydligande

Regeringen har sedan tidigare riktat en uppmaning till regioner och kommuner att hålla verksamhet som allmänheten har tillträde till och som inte är nödvändig stängd. Den 18 februari förtydligade dock regeringen att t.ex. kommunala idrottsanläggningar inte omfattas av denna rekommendation. Det möjliggör även för personer födda 2001 och tidigare (och som inte är yrkesidrottare) att delta i viss gemensam träning både inomhus och utomhus. Till följd av det har SvFF uppdaterat riktlinjerna till svensk fotboll.

Den 18 februari 2021 förtydligade regeringen att kommuner
och regioner inte bör hålla idrottsanläggningar som omfattas av bindande smittskyddsregler genom Covid-19-lagen stängda. Det möjliggör även för personer födda 2001 och tidigare att delta i viss gemensam träning både inomhus och utomhus. Det är dock kommunen eller regionen i fråga som beslutar om en anläggning ska hållas öppen.

SvFF också valt att innefatta domare som dömer de högsta förbundstävlingarna* som yrkesmässiga vilket har uppdaterats i de nya riktlinjerna.

* OBOS Damallsvenskan, Elitettan, Allsvenskan, Superettan och Ettan samt Svenska Cupen (grupp- och slutspel 2021), liksom SFL och delar av RFL samt kval till dessa serier – omfattas av undantaget avseende yrkesmässig idrott.