Link

Thylin: ”Second hand kan löna sig”

Nio klubbar har debuterat i Allsvenskan efter millennieskiftet och tre av dem spelar i högsta serien i år, nämligen Falkenberg, Östersund och, förstås, årets nykomling Varbergs Bois.
Några av de här klubbarna hör numera hemma i lägre divisioner, men i dag finns det inget som talar för att Varberg ska göra en sådan returresa.

Bilden: Daniel Krezic - en av många målskyttar i Varberg.

Här är de klubbar som debuterat i Allsvenskan på 2000-talet:

 • Enköpings SK 2003
  Slutade på sista plats. Spelar i dag i div. 2 Norra Svealand.
 • Assyriska FF 2005
  Sist i tabellen, elva poäng efter nästjumbon GIF Sundsvall. Spelar i dag i div. 2 Södra Svealand.
 • Brommapojkarna 2007
  Degraderades, men kom tillbaka 2009 och har totalt sex allsvenska säsonger bakom sig. Spelar i dag i div. 1 Norra.
 • Syrianska FC 2011
  Hängde kvar två år, men ramlade ur 2013. Spelar i dag i div. 2 Östra Götaland.
 • Falkenbergs FF 2014
  Klarade sig två säsonger, åkte ur 2016, kom tillbaka 2019 och är fortfarande ett allsvenskt lag.
 • Östersunds FK 2016
  Sensationell nykomling, cupmästare 2017, nådde sextondelsfinal i Europa League. Var nära att förlora elitlicensen inför årets säsong.
 • Athletic FC Eskilstuna 2017
  Sejouren blev bara ettårig. Kom tillbaka 2019, men spelar i dag i Superettan.
 • Dalkurd FF 2018
  Borlängeklubben som nu hör hemma i Uppsala. Slutade näst sist och spelar i år i Superettan.
 • Varbergs Bois 2020
  Var nära att ramla ner i div. 1 för två år sedan, men är för närvarande ett mittenlag i Allsvenskan. Nykomlingarna har vunnit fyra matcher och tagit poäng borta mot topplagen Malmö FF och Elfsborg.

Tränaren Joakim Persson har beskrivit Varbergs Bois som second hand, en klubb som är byggd på andrahandsfynd, spelare som de etablerade elitlagen inte var intresserade av.
Varberg tog sig ur den ekonomiska krisen 2018, tack vare kommunalt stöd, låga spelarlöner och, inte minst, intäkterna från den lönsamma second hand-butik, som drivs av ideellt arbetande entusiaster.

99 procent av alla tippande representanter i media trodde att Varberg skulle bli ett bottenlag i år. Och resten ljög.
I dag är det inte bara Astrit Seljmani som nämns med respekt. Vi har fått uppmärksamma Gustav Norlin, Alexander Johansson, Daniel Krezic, Adam Fofana, Hampus Zackrisson, Tashreeq Matthews, Erion Sadiku och Jon Birkfeldt, för att nu nämna de övriga målskyttarna, spelare från klubbar som Skövde AIK, Oddevold, Tvååker och Frej.

Joakim Persson - öppenhjärtig Varbergstränare.

Den frispråkige, pragmatiske och rolige Joakim Persson var ytterst nära att föra upp Ängelholm i Allsvenskan för några år sedan – Ängelholm! – och nu har han tagit med Varbergs Bois på en resa som ingen trodde var möjlig.

Jag älskade några av hans kommentarer i Sportbladet efter den knappa förlusten mot Djurgården senast:

”Vi stod och hade bollen 70 procent på egen planhalva. Det var så tråkigt så jag orkade knappt titta på det.”

”Allt är domarens fel enligt spelarna. Inte för att han var bra, men det kan inte bara vara domarens fel att vi förlorar varenda jäkla närkamp.”

”Grundstenarna i fotboll är löpa, kriga, duellspel. Nej, nu blir det back to basics. Mot de bättre langen måste vi någonstans respektera att vi behöver bjuda upp till dans på det som är viktigast först och främst.”

Joakim tycker alltså inte att hans lag ska ägna sig åt possession football, tiki taka, kalla det vad ni vill, och så här kommenterade han de missade målchanserna mot Djurgården:

”Vi får analysera vad som gick fel. Men vi har tränat avslut i sex månader nu, jag kan inte lägga upp en övning där spelarna ska bredsida in bollen från fyra meter. Det är inte spännande för någon.”

Varbergs Bois har kommit så långt att tränaren och spelarna är djupt besvikna efter 1-2 mot de regerande mästarna.
Låt mig då påminna om vad som hände i november 2018. Då blev AIK mästare efter att ha besegrat Kalmar FF borta med 1-0 i sista omgången. Samtidigt kvalade Varbergs Bois för att hänga kvar i Superettan, förlorade med 4-2 borta mot Oskarshamns AIF, men vann returen med 2-0.
I dag ligger Varbergs Bois tre poäng före AIK i den allsvenska tabellen.

Joakim Perssons lag kommer säkert att förlora fler matcher, men det är mycket möjligt att Varberg har en klubb i Allsvenskan även nästa säsong. Second hand kan löna sig.

Stefan Thylin

Till sist:

Kan ni nämna en landslagsmålvakt som aldrig släppt in ett mål när han representerat Sverige?

Svar: Lennart Wing, Öis-backen som fick vakta målet i 20 minuter när Bengt ”Zamora” Nyholm blev skadad i VM-kvalet mot Schweiz 1961. Sverige vann med 4-0. Wing fyller 85 år i dag, den 7 augusti, och ser likadan ut som för 59 år sedan. Grattis!