Link

Historiskt möte i Växjö

Året var 1968. Östers IF från Växjö skrällvann Allsvenskan som nykomling. Samma år bildades stockholmsklubben Akropolis IF. På fredag möts klubbarna för första gången. Superettans sjua mot sexa.

När Superettan spelat en tredjedel av omgångarna finns inga nollor kvar. Samtliga 16 lag har vunnit, spelat oavgjort och förlorat. Degerfors toppar, mycket tack vare sju raka utan förlust. Halmstad skuggar, tre poäng bakom. GIF Sundsvall har den allsvenska kvalplatsen tack vare bättre målskillnad än Brage.

Eskilstuna och Ljungskile ligger på nedflyttningsplats medan GAIS och Västerås återfinns på de negativa kvalplatserna. Och just kval är vad nykomlingen Akropolis helst inte vill vara med om.

- Jag har varit med om dubbla kvalförluster mot Frej och tro mig – kval i november är inte bra för hälsan, fastslår Akropolis sportchef Georgios Gogas.

Men låt oss inte gå händelserna i förväg, låt oss i stället blicka bakåt och ge lite historik inför fredagens möte mellan Öster och Akropolis där 1968 är den gemensamma nämnaren.

Guldåret 1968. Inge Ejderstedt, t v på bilden utmanandes Åtvids Kent Karlsson. Ejderstedt gjorde det viktiga 1-0-målet i slutomgången mot Örgryte. Harry Bild ordnade sedan 2-0 och Öster vann Allsvenskan på målskillnad (ett mål bättre än MFF). Fyra lag slutade på samma poäng i toppen!

Den 27 oktober 1968 tog Öster, som allsvensk nykomling, helt överraskande SM-guld efter en dramatisk avslutning och upplösning. Det har blivit ytterligare tre SM-guld, ett cupguld och flera internationella matcher mot storklubbar som Barcelona och Bayern München för Växjös fotbollsstolthet.

Men även solen har sina fläckar…

…för på resans gång har Öster också varit nere och vänt i division 1 och i höstas fick man kvala mot Landskrona BoIS för att hänga kvar i Superettan. I den allsvenska maratontabellen ligger Öster på 14:e plats med 33 säsonger, 794 matcher och 1 116 poäng. I Superettans maratontabell låg Öster fyra med 13 säsonger och 554 poäng inför årets säsong.

Detta om Öster. Nu till Akropolis IF.

På våren 1968 bildades Akropolis IF i Stockholm och året därpå inledde man seriespel i fotboll. 1987 spelade Akropolis i division 3, 2007 spelade man i division 2 och 2015 nådde man för första gången division 1. Där blev det Superettan-kval direkt, men Frej vann båda mötena med matchens enda mål.

2017 blev Akropolis åter tvåa med kval som följd och åter en gång stod Frej för motståndet och den här gången blev förlustmarginalen ännu mindre efter resultaten 1-1 hemma och 0-0 borta, alltså förlust efter bortamålsregeln.

I fjol vann Akropolis Norrettan i överlägsen stil, 75 poäng jämfört med tvåan Umeås 56. Målskillnaden 77-28 är också imponerande siffror. Enda förlusten kom i 16:e omgången hemma mot Sandvikens IF, 1-3. Nu var Akropolis i Superettan för första gången.

Och på lördags möts just Öster och Akropolis IF på Visma Arena i Växjö. Från att ha varit i skilda världar under många år lever nu fyrfaldiga svenska mästarna Öster och Superettans nykomling Akropolis under samma tak.

- Jag känner inte till Östers alla framgångar, däremot vill jag minnas att de i början på 80-talet mötte Olympiakos i en europacup. Jag var 11-12 år och i min grekiska familj fanns det större intresse för Olympiakos än Öster, säger Georgios Gogas.

Akropolis sportchef minns rätt. Efter att Öster tagit sitt fjärde SM-guld 1981 lottades man i första omgången av Europacupen 1982/83 mot Olympiakos som gick vidare efter sammanlagt 2-1 (2-0, 0-1).

Nikola Vasic är med fem mål så här långt Akropolis meste målskytt i Superettan.

I dag är Georgios Gogas 50 år. I Grekland håller han mest på AEK Athen och i Sverige är det Akropolis IF som gäller. Han har själv spelat i klubben på div 4-nivå och är sedan 15 år tillbaka sportchef på deltid.

- Jag har klarat mig bättre som sportchef än som spelare, å andra sidan, vem vill ha ett sådant utsatt jobb som sportchef i dag, säger han frågande med ett skratt.

Som nykomling i Superettan är allt nytt för Akropolis och Gogas. Det krävs en helt annan planering än jämfört med åren i Ettan. Det handlar om nya rutiner för resor, hotell, måltider, träningstider och truppen har både breddats och toppats med en ekonomi som inte tillåter några större utsvävningar.

- Vi skyndar långsamt. Vi lär oss för varje dag som går. Vi måste ha tålamod. Vi kan aldrig bli lika stora som AIK, Djurgården och Hammarby, men om vi bygger vårt varumärke noggrant kan vi kanske bli en klubb som spelare under allsvensk nivå ändå vill komma till.

I årets trupp finns några rutinerade spelare som Oscar Pehrsson och Mauricio Albornoz Inola samt flera yngre där Georgios Gogas pekar på en gemensam nämnare.

- Jag letar alltid efter hungriga spelare, som vill uppåt. Har du sedan några lite äldre, som vet vad det handlar om, har du en bra mix. Och det tror jag vi har i år.

Efter tio omgångar ligger Akropolis sexa, med endast en förlust (Jönköping borta 1-3 i fjärde omgången). Efter 0-0 i premiären mot Dalkurd har man gjort mål i samtliga nio matcher och han som gjort flest är Nikola Vasic, 5.

- Han har varit hos oss sedan 2017 och vet var målet står. Han vill så enormt mycket. I fjol spelade han inte en enda match på grund av en korsbandsskada, så inför årets säsong visste jag att vi hade ett sparkapital i Nikola, förtydligar Georgios Gogas.

Och då är frågan vad Akropolis hoppas på säsongen 2020?

- Att hänga kvar. Att kontraktet är säkrat innan de där hemska kvalmatcherna i december. Jag tycker vi har en trupp som kan klara den målsättningen och jag litar på Giannis Christopoulos, som efterträdde Konstantinos Panagopoulos som tränare inför säsongen.

- Och apropå 1968. Det var då mina föräldrar kom från Grekland till Sverige som arbetsinvandrare, avslutar Akropolis positive sportchef Georgios Gogas inför fredagens möte med 1968 års svenska mästare Öster.

Larne Wallisson