Link

Seriefinal två gånger om i vändningen

Superettan är framme vid den 15:e omgången. Sedan vänder serien. Därmed väntar två seriefinaler, nämligen dubbla möten mellan Degerfors och Halmstad. Kan det bli mer raffinerat?

Bilden: Degerfors tränarduo Andreas Holmberg och tränare Tobias Solberg. 

Avgörs Superettan under de kommande tio dagarna?

Frågan är tufft ställd, men berättigad då ettan Degerfors (31 poäng) tar emot tvåan Halmstad (28 poäng) på lördag hemma på Stora Valla med retur nästa måndag på Örjans Vall i Halmstad.

Det är ingen slump att klubbarna ligger där de ligger. De har visat stabil form under säsongen. Degerfors enda förlust kom i tredje omgången hemma mot Norrby (0-1). Jönköpings förluster kom i premiären hemma mot Trelleborg (0-1) och i åttonde omgången hemma mot Akropolis (2-3).

Degerfors har alltså elva raka utan förlust. Jönköping har sex.

Degerfors har gjort flest mål (29) och släppt in näst minst (10). Halmstad har gjort 21 mål (endast Degerfors och Sundsvall har gjort fler) och släppt in minst (8). På bortaplan har Halmstad bara släppt in tre mål. Och de har ingen förlust!

- Vi vet vad som väntar. Tabellen ljuger inte. Halmstad är ett bra lag, som med all rätt ligger där de ligger. Som tränare gäller det att informera spelarna om hur vi kan bryta ner Halmstads styrkor och i bästa fall utnyttja deras svagheter. Å andra sidan gör vi samma sak inför varje match, oavsett motstånd, berättar Tobias Solberg som delar Degerfors tränaransvar med Andreas Holmberg. Och tillägger:

- Samtidigt får vi inte tänka för mycket på motståndet utan också lägga fokus på vårt eget spel.

Något som gått bra i duons första 14 seriematcher. Efter att ha varit assisterande tränare till Stefan Jacobsson i tre säsonger fick Solberg och Holmberg ta över huvudansvaret när Jacobsson i vintras lämnade för GAIS.

- Vi vet vad vi får för tränare. Två Degerfors-ikoner med spetskompetens. De kan föreningen och det här kommer att bli jättebra, kommenterade Degerfors sportchef Patrik Werner beslutet.

Och hittills har ju Werner haft rätt.

Tobias Solberg, 39, är Degerfors mesta spelare med 435 matcher. Han kom från Karlskoga 1998, säsongen efter att Degerfors åkt ur Allsvenskan. Började på Fotbollsgymnasiet och blev klubben och faktiskt Fotbollsgymnasiet trogna.

- Ja, jag delar mitt tränaruppdrag i Degerfors med att vara fotbollsansvarig på gymnasiet. Två roller som går att parera och som jag trivs med. Jag går med glädje till mina jobb. Speciellt nu…

Andreas Holmberg, 36, kom till Degerfors från Qviding 2007 och hann med 244 matcher innan han lade spelarskorna på hyllan. Andreas delar tränarjobbet i Degerfors med jobb på ett bemanningsföretag.

- Tobias och jag kompletterar varandra bra. Vi har tagit med oss mycket av vad Stefan byggt upp och ska vi prata målsättningar är det att överträffa fjolårets femteplacering, sa Andreas Holmberg på vårens digitala upptaktsträff.

Har ribban månne höjts sedan dess?

- Vi kan ju inte förneka vår serieledning, vad som gäller är här och nu, men ärligt talat pratar vi inte målsättningar. Vi pratar om nästa träning och nästa match och den vill vi alltid vinna, säger Solberg.

Men är du överraskad över att ni toppar serien och med den marginal ni har till tvåan Halmstad (tre poäng) och trean Sundsvall (sju poäng)?

- Både ja och nej. Vi har en fin trupp med kvalitet och harmoni och vi har fått ihop det riktigt bra, men att det skulle gå så här bra är kanske över förväntan, medger Solberg.

Kan du peka på styrkor och svagheter?

- Då det gäller svagheter går det att bli bättre på allt, framför allt hitta balansen mellan försvar och anfall. En styrka är att vi är svårlästa. Vi gör också mål på flera olika sätt. När vi tappade fjolårets Superettan-skyttekung Erik Björndahl (20) till Örebro var frågan hur vi skulle täcka upp hans mål. Det har vi klarat tack vare flera målskyttar. Hittills har åtta spelare gjort mål med toppar som återvändande Johan Bertilsson (9), Victor Edvardsen (7) och Villiam Dahlström (6).

Degerfors har använt 19 spelare så här långt. Sju av dem har deltagit i samtliga 14 matcher men endast en har spelat säsongens samtliga minuter, försvararen Oliver Ekroth.

- En ledartyp som betyder jättemycket för laget, berömmer Solberg.

I de sex första matcherna stod Ismael Diawara i mål. I de åtta senaste har Jeffrey Gal varit målvakt. Vem står på lördag?

- Laget är inte uttaget ännu, men då Ismael inte är riktigt hundra efter sin skada och då Jeffrey gjort det bra på slutet, lär vi knappast ändra.

Bästa och sämsta matcherna hittills?

- Vi gjorde det bra när vi vann med 4-1 i Sundsvall. Det är lätt att gräma sig över hemmaförlusten mot Norrby, men Norrby var bra. Jag tycker inte vi gjort någon riktig plattmatch. Visst var det surt att släppa in sena mål och tappa poäng mot Örgryte och Västerås, å andra sidan räddade Jeffrey en straff i slutet i segermatchen mot Trelleborg. Den här typen av med- och motgångar brukar jämna ut sig, fastslår Tobias Solberg.

Hur det går i de kommande seriefinalerna mot Halmstads BK återstår att se. Klart är att Solberg/Holmberg har en frisk trupp att välja ur och om det inte vore för coronapandemin med publikfria matcher hade det blivit en folkfest på lördag på Stora Valla. Och säkert också på Örjans Vall tio dagar senare.

Hur är då läget och förväntningarna i Halmstads BK? Ja, likt Degerfors har sju spelare varit med i samtliga 14 matcher där Malkolm Nilsson och Andreas Johansson spelat samtliga 1 260 minuter. Rasmus Wiedesheim-Paul toppar skytteligan med åtta mål, varav tre på straff.

På hemsidan kan man läsa att under de senaste 50 åren har HBK varit inblandat i 19 seriefinaler där det blivit åtta segrar, sex oavgjorda och fem förluster. Degerfors och HBK har aldrig mötts i seriefinaler.

Förväntningarna då?

- Stora. Det kommer att bli två roliga matcher. Ofta när två topplag möts märks det på plan. Seriefinalerna blir härliga utmaningar för oss, summerar Halmstads rutinerade lagkapten Anders Johansson.

När lagen möttes i fjol i Superettan blev resultaten DIF-HBK 3-0, HBK-DIF 2-1.

Kanske möts de i Allsvenskan nästa år…?

Larne Wallisson

Fakta

Degerfors

  • 29 allsvenska säsonger (16:e plats i maratontabellen).
  • 42 säsonger i näst högsta serien.
  • Cupmästare 1993.
  • Tvåa i Allsvenskan 1940/41, 1963. Trea 1950/51, 1953/54.

Halmstad

  • 54 allsvenska säsonger (nionde plats i maratontabellen).
  • 35,5 säsonger i näst högsta serien.
  • Cupmästare 1995.
  • Svenska mästare 1976, 1979, 1997, 2000. Tvåa i Allsvenskan 1954/55, 2004.