Dubbla guld i Ligacupen för BK Häcken

BK Häcken hade en minst sagt lyckad helg. Bollklubben från Hisingen gick och vann Ligacupen i både P16- och P19-klassen. I lördags finalslogs Hammarby IF i P19-klassen. I söndags kom andra titeln när IFK Norrköping besegrades efter stor straffdramatik i P16-finalen.

Bilden: BK Häcken firar guldet i Ligacupens P19-final där Hammarby IF besegrades.

Matchreferat från P19-finalen: Hammarby IF – BK Häcken

Hammarby reducerade på tilläggstid, men hann aldrig samla sig för att få in en kvittering. Därför kan BK Häcken titulera sig mästare i Ligacupens P19-klass.
– Vi har bra laganda och det tar oss hela vägen, säger Marcus Bärkroth, som gjorde gästernas andra mål på straff.

Det var en överlag jämn match på ett stekande hett Hammarby IP, dit bland andra den allsvenske anfallsstjärnan Paulinho – tidigare i Häcken, men nu i Hammarby – hade tagit sig för att följa juniorfinalen.

Häcken skapade dock flest chanser över 90 minuter, och gjorde också flest mål. Det första kom redan i minut 18 när anfallaren Isaac Jonsson nickade ner bollen till Axel Henriksson, som inte gjorde något misstag fri från höger.

Henriksson hade även en ribbträff i första halvlek, och efter pausvilan dröjde det en kvart innan hans Häcken fick straff. Det var då som Marcus Bärkroth – yngre bror till Djurgården-spelaren Nicklas, med samma efternamn – klev fram.

– Jag tänkte bara att det var dags att sätta dit den. Det var viktigt att få en tvåmålsledning, för det skulle bli svårt för dem att hämta ikapp, så det var skönt att få chansen. Sedan ska det ju alltid vara mål på straff, konstaterar 19-årige Marcus Bärkroth.

Hammarby satsade allt framåt på slutet för att åstadkomma en reducering, och när målvakten Edrisa Bojang räddade ett friläge i den fjärde tilläggsminuten så vaskade man fram ett mål i anfallet efter, där William Persson var sist på bollen.

Men mer än så blev det inte, utan Häcken kunde fira Ligacuptiteln efter slutsignalen i Stockholm.
– Det känns helt fantastiskt – vi har kämpat jättemycket för det här! Jag är sistaårsjunior så det här är nästan det sista jag gör, så det känns jättebra.

Vad är det som gör att Häcken vinner den här matchen?
– Jag tycker att vi sätter laget före jaget och kämpar rakt igenom hela matchen. Det är mycket närkamper och spring i benen på alla. Vi har bra laganda och det tar oss hela vägen, säger Bärkroth.

 

Matchreferat från P16-finalen: IFK Norrköping – BK Häcken

3-3 efter full tid, 4-4 efter förlängning – och sedan krävdes 22 (!) straffar för att skilja lagen åt i Ligacupens P16-final. Där avgjorde BK Häckens lagkapten Semir Bosnic mot IFK Norrköping med matchens sista spark.
– Det är lätt den tuffaste matchen jag spelat, säger han.

Det var helt knäpptyst på Östgötaporten i Norrköping under den dramatiska straffläggningen, och det berodde inte bara på det begränsade publikantalet. Spänningen gick nämligen att ta på.

Men låt oss ta det från början:

I en jämn och välspelad match var det Häcken som tog ledningen i första halvlek, efter att planens kanske främste aktör denna kväll – Momodou Lamin Sonko – förvaltat sitt friläge till 1-0. Båda lagen hade sedan varsin ramträff innan Oliver Matic nickade dit 1-1 direkt efter pausvilan.

Göteborgslagets replik var dock snabb: Sebastian Tipura tryckte dit en retur till 2-1. Det dröjde till minut 72 innan Norrköping återigen kom ikapp, och bara nio minuter senare var man förbi! Målen gjordes av Mustafa Omran Saleh samt Pontus Wennblad.

Klappat och klart? Inte alls! I den 85:e minuten fick Häcken straff, och den skickade William Nilsson i nät. Det innebar 3-3 och en halvtimmes förlängning.

I början av den blev Häckens duktige mittfältare, Yusuf Nuur, utvisad efter att ha fått sitt andra gula kort.
– Det är lätt den tuffaste matchen jag spelat, men vi krigade oss igenom hela, även när vi var en man mindre efter utvisningen, säger Semir Bosnic.

Direkt efter det röda kortet gjorde också Lamin Sonko 4-3 sedan han rundat målvakten, men Pontus Wennblad blandade sig återigen in i leken genom att kvittera till 4-4 på nick. Nu skulle istället straffar få avgöra!

Trots trötta ben imponerade båda lagen där – de satte sina tio första straffar vardera, och först i det elfte försöket missade IFK Norrköping. Kapten Bosnic fick därmed chansen att avgöra, och gjorde också så med en behärskad bredsida.
– Det var nervöst faktiskt, jag kände ansvaret. Men det var också kul att gå fram och sätta dit den, säger han.

Var det rättvist?
– Ja … jag vet inte. Det var lite fram-och-tillbaka-fotboll, men vi krigade på bra och jag tycker ändå att vi förtjänade det, säger Semir Bosnic.

I och med straffvinsten mot IFK Norrköping kammade BK Häcken hem två titlar i Ligacupen i år på lika många dagar. Klubben stod som slutsegrare i både P19- och P16-klassen.