Link

Upp och ner för Superettans nykomlingar

I höstas var de i samma värld - sist och näst sist i Allsvenskan. Nu, efter sex omgångar i Superettan, är de i skilda världar – etta och jumbo. Så är läget för GIF Sundsvall och Athletic Eskilstuna.

I årets Superettan finns det fem nykomlingar. Två från Allsvenskan. Tre från Ettan. När en femtedel av säsongen har spelats har nykomlingarna visat sig från olika sidor. Ettan-nykomlingarna Ljungskile SK och Umeå FC ligger på nedflyttningsplats respektive negativ kvalplats. Akropolis IF ligger nia.

För de från Allsvenskan nedflyttade GIF Sundsvall och Athletic Eskilstuna har inledningen gått åt helt olika håll. Obesegrade Sundsvall toppar tabellen med 14 poäng. Eskilstuna ligger sist med tre poäng. I fjol åkte de ur Allsvenskan med 20 poäng var. I dag skiljer det alltså 15 placeringar och 11 poäng.

Svensk fotboll har pratat med AFC Eskilstunas sportchef Tore Eliasson och GIF Sundsvalls klubbchef Henrik Lindgren om hur de ser på inledningen av säsongen.

Hur kommer det sig att ni ligger sist?

- Vi fick sämsta tänkbara start på säsongen. Vi visste från början att truppen var tunn, men när covid-19 drabbade både spelare och ledare och när vi samtidigt fick skador på andra spelare blev uppförsbacken omgående stor och tung, berättar AFC Eskilstunas sportchef Tore Eliasson.

U19- och U17-spelare kallades in och i de två första seriematcherna mot Västerås (0-1) och Dalkurd (0-5) fanns endast fyra respektive tre avbytare på bänken och i målet fick blott 18-årige Wille Jakobsson göra A-lagsdebut mot Dalkurd.

- Efterhand har skadeläget ljusnat och med lite stolpe-in i stället för stolpe-ut hade vi haft fler poäng än de tre vi tog mot Jönköping (3-2), fortsätter Eliasson.

Som inför kommande möte med Halmstads BK berättar att för första gången i år kommer klubben att ha två mittbackar tillgängliga och på plan samtidigt och trots den negativa inledningen sprudlar Eliasson av optimism.

- Vi är inte på något sätt desperata och vi har ingen ambition att ligga där vi ligger. Säsongen är lång och börjar vi bara vinna ser jag oss som en blivande fyra-femma framåt hösten.

I nästa match väntar topptippade Halmstad borta. På papperet en tuff uppgift?

- Vi kan inte stirra oss blinda på motståndet. Vi måste bygga vårt eget självförtroende och i den här serien finns det varken lätta eller svåra motståndare. Som sagt, börjar vi bara vinna, blir vi livsfarliga.

Och så tillägger sportchefen Tore Eliasson.

- Klubben har fullt förtroende för tränarteamet med Özcan Melkemichel i spetsen. Vår placering är inte bra, men vi känner samtidigt ingen stress. Vi väntar bara på lite medgång…

Tror du nykomlingen GIF Sundsvall håller serieledningen säsongen ut?

- Omöjligt att svara på. De verkar starka och har det där flytet vi saknar. Serien är lång. Vi får se, säger GIF Sundsvalls klubbchef Henrik Lindgren

Det återstår 24 omgångar och i Sundsvall resonerar man ungefär som i Eskilstuna.

- Det är små marginaler i den här serien. När vi åkte ut skar vi rejält i budgeten, vi roterade i truppen, satsade på nya tränare och satte väl inte några direkta kortsiktiga mål. Vi såg en generationsväxling framför oss. Hoppades att våra yngre spelare kunde ta klivet in i startelvan och så här långt har den delen fallit väl ut, berättar klubbchefen Henrik Lindgren.

Och nu när ni obesegrade och leder serien (poängtappen har kommit i 1-1-matcherna mot Dalkurd och Trelleborg) växer väl kraven och förhoppningarna?

- Spelarna vill vinna varje match och gör vi det vinner vi också serien, men så enkelt är det givetvis inte. Man måste vara realistisk när man skapar målsättningar och det gäller att ha tur med skador och stolpe-in.

Och att Pontus Engblom fortsätter göra mål, åtta hittills av era totalt tolv?

- Fotboll är och förblir en lagsport, men Pontus betyder oerhört mycket för klubben och sina yngre medspelare och han får självklart fortsätta göra mål, säger Henrik Lindgren.

Uppåt alltså i Sundsvall och en hel del positiva tankar även i Eskilstuna efter sex omgångar. Var klubbarna ligger i tabellen när de möts i dubbelmöten den 29 augusti (omgång 15) och femte september (omgång 16) återstår att se.

För som alltid i Superettan - allt kan hända…

 

Larne Wallisson