Link

Jesper Karlström: ”Klart jag är orolig ibland”

Han är lagkapten, regerande svensk mästare och diabetiker. För Jesper Karlström har fotbollslivet sett minst sagt annorlunda ut den senaste tiden.

Intervju

Som diabetiker tillhör du en riskgrupp. Hur har det påverkat dig som fotbollsspelare under coronapandemin?

– Jag har fått hålla lite extra koll på blodsockret och försöka hålla det stabilt så att jag inte drar på mig någon infektion. När man har högt blodsocker kan det vara lättare att få det. Sedan skulle det kunna vara svårare att hålla blodsockret på en bra nivå om jag skulle smittas av covid-19.

Kollar ert medicinska team dig lite extra?

– Lite mer, men jag fixar det rätt bra själv. Klart att jag är lite orolig ibland, men det är inte så att jag har suttit instängd hemma.

Hur påfrestande är det att vara elitspelare med diabetes?

– Jag har levt med det ganska länge så jag har vant mig. Det är frustrerande ibland när jag inte får till rätt nivå på blodsockret, men jag sköter mig så pass väl med kost, träning och vila att det oftast funkar fint.

Påverkar det dig ute på planen?

– Inte annat än att jag ibland har fått lite krampkänning i vaderna i slutet av matcherna, vilket läkarna tror kan ha en koppling. Men sköter du dig och håller koll på blod­sockret ska det inte vara några problem.

Hur har våren sett ut för er i Djurgården?

– Vi har tränat på med en del restriktioner. Vi har inte ätit tillsammans. Vi har kommit ombytta och haft mindre tid på anläggningen, allt för att minska risken för smitta.

Har era tränare fått vara mer kreativa med tanke på avsaknaden av matcher?

– Ja, bland annat har vi kört några nya övningar för att överraska. Och så har vi haft en poängtävling där det vinnande laget fått en poäng. Den heter Mr Bo-cup, efter Bosse Andersson.

Allsvenskan utan publik. Var det bra att spelet kom igång i juni utan publik, eller hade du hellre väntat och spelat matcher med publik?

– Publiken är väldigt viktig så jag hade föredragit att vänta med spelstarten och spela inför publik.

Fakta // Jesper Kewe Karlström

Född: 1995.

Klubbar: Hammarby, BP och Djurgården.

Fick diagnosen: Som 15-åring.”Jag var på Gothia cup. Jag kissade konstant och drack en massa vatten, men blev törstig direkt. När jag kom hem fick jag göra några test på sjukhus. De slog fast att jag hade typ 1-diabetes.”

En annan elitspelare med diabetes: Nacho i Real Madrid.