Link

Kan Gren ta Göteborg till SM-guld?

Andraplaceringar två år i rad har skapat guldsug i Göteborg. Kanske blir Mats Gren den som lotsar Kopparbergs/Göteborg till första SM-guldet sedan 2012. Räkna med att mäktiga mästarlaget FC Rosengård tänker blanda sig i diskussionen.

Mats Gren må vara grön som tränare för ett damlag, men har tränarmeriter från FC Vaduz (Lichtenstein), assisterande i Grasshoppers (Schweiz), danska Vejle och Jönköpings Södra.

– Jobbet måste göras i varje match, det som kan hindra oss från att vara med i toppen är skador. Så känns det, säger han. Jag har kommit till ett väldigt bra lag.

Han vill jobba vidare på det lagbygge som Jörgen Ericsson skapade tillsammans med förre tränaren Marcus Lantz. Rollerna i samarbetet med Ericsson har satt sig, de har en gemensam grundsyn på hur de vill spela fotboll.

– Vi har hittat en bra metod, vi kompletterar varandra bra. Jörgen har ju känt de flesta av tjejerna under många år och känner till lagen i serien på ett sätt som jag inte gör.

Från Göteborg rapporteras om ett lag med puls i passningstempot, påhittiga spellösningar, hög moral och bra grundfysik. I laget finns fina nyförvärv som Emma Kullberg och Filippa Angeldahl. Emma Berglund, vars fjolårssäsong till stora delar förstördes av skada, är tillbaka i spel och kanske också får räknas som nyförvärv.

Stabilt på mitten med norska landslagsspelaren Vilde Böe Risa, Julia Zigiotti Olme och den ungerska landslagsmeriterade Anna Csiki som ersätter gravida Elin Rubensson. I backlinjen är finska powerparet Emma Koivisto/Natalia Kuikka svåra att springa ifrån, lägg till det en spets med Stina Blackstenius, Rebecka Blomqvist och Pauline Hammarlund som visat sylvasst målsinne i träningsmatcherna. Var amerikanskan Bri Folds står efter övergångscirkusen återstår att se.

Toppkonkurrenten FC Rosengård slogs tillbaka med 2-0 på Valhalla IP i första träningsmatchen. Ta resultatet med en nypa salt, båda lagen saknade spelare, Rosengårds buss havererade i höjd med Falkenberg så förberedelserna var inte optimala för skånskorna. Kanske att Koppabergs/ Göteborgs 3-0-seger över Vittsjö GIK berättade mer för Gren.

– Det var ett litet tecken på var vi står efter att inte ha spelat match på väldigt länge. Det var viktiga matcher för både tränare och spelare. Resultat hit och dit…vi fick bekräftat att vi legat rätt i träningen, tjejerna orkade bra, säger han.

Rosengård alltid att räkna med

Rosengårds tränare Jonas Eidevall.

FC Rosengård, regerande mästare, är alltid att räkna med och kommer vara med i guldsnacket i år också. En förening som vet vad som krävs för att vinna SM-guld, tränaren Jonas Eidevall alltid extremt bra påläst och en rutinerad matchcoach.

Den här säsongen har det ställts lite nya krav på hans ledarskap.

– Flexibilitet runt datum, att hantera ovisshet om förutsättningar som normalt är ganska givna och konstanta i vår verklighet. Vi har tvingats ställa om, ovissheten har varit en viktig faktor att hantera, säger han.

Åtta månader utan tävlingsmatch är extremt för en verksamhet inriktad på att tävla.

– Tar man bort matcherna är det svårt att förstå varför vi ska göra allt annat. Matcher ger mig nya idéer och input, jag har saknat influenserna. Nya oförutsägbara situationer är enormt intressanta och en förutsättning för att utvecklas. Matcher är för mig den bästa förberedelsen.

Med det i åtanke, hur tror du inledningen av serien kommer se ut?

– Ofta när serier startar brukar lagen ha en ganska bra självbild i relation till sin motståndare. I år kan det kanske ta ett par omgångar in i serien innan det sätter sig vilket kan borga för en del överraskningar.

Är du nöjd med det lag du har att leda?

– Ja, vi har jättebra konkurrens på alla positioner. Det behövs för att tåla den ofrånkomliga rotation som sker under en säsong på grund av skador och avstängningar.

Jonas Eidevall gillar att ha alternativ med kvalitet, det triggar hans fantasi och förmåga att pussla ihop bitarna så han tar de bästa besluten för laget. Han gilla däremot inte att ha förutfattade förväntningar på spelare eller lagdelar.

Erfarna danskan Katrine Veje är tillbaka i en ganska orörd trupp, där det finns namn som Jessica Samuelsson, Caroline Seger, Anna Anvegård, Mimmi Larsson och Nathalie Björn. Kan laget vara skadefritt (har europaspel att tänka på också) tänker de inte släppa ifrån sig titeln utan fight.

Du är alltid extremt påläst, kan du vara det i år?

– Nej, vilket är en klar utmaning för mitt kontrollbehov. Vi har pratat om hur vi ska uppträda mot olika typer av motstånd, det blir en utmaning inför de första matcherna. Det är bara att gilla läget och göra sitt bästa.

Ni är alltid med i mästarsnacket, med vilken press går ni in i säsongen?

– Det är realistiskt att vi ska vara med och slåss i toppen utifrån den trupp vi har. Jag kan vara lite paranoid med mina egna förväntningar, det är ett sätt för mig att aldrig ta något för givet. Jag vill hantera den press som gäller inför nästa match och nästa…men det är klart, vi bör vara med i toppen.

Han vill tona ner tränarens betydelse att avgöra täta matcher i en toppstrid. Spelarna är viktigast, men han säger också att små influenser från tränarbänken kan få stor effekt:

– Jag tror inte tränaren enkom kan vara avgörande, men som en av många faktorer i symbios med sin spelartrupp kan tränarens beslut spela stor roll.

Om att spela inför tomma läktare säger han:

– Jag vill tänka att trots att stolarna är tomma är det ändå fullsatt. Jag har försökt få fram vilka vi egentligen spelar fotboll för. I grund och botten för oss själva och för laget men effekten av det vi gör kan påverka så många fler än de som inte finns på arenan.

Umeå IK tillbaka i finrummet

Robert Bergrström, tränare i Umeå, och Lova Lundin.

Anrika och merittyngda Umeå IK gör i år en spännande återstart i serien. Föreningen engagerar och medieintresset har varit intensivt inför premiären.

–Uppladdningen har varit lång, vi kan inte veta om vi har gjort rätt. Vi har liksom alla andra lag gjort vårt bästa för att vara så förberedda som möjligt, säger tränaren Robert Bergström. Det är jättesvårt att säga var vi står.

Att planera ett upplägg mot ett okänt datum har varit en utmaning säger han. Man har träningsmatchat sparsamt.

– Vi har jobbat mycket med stort spel eftersom vi inte kunnat spela matcher. Jag är full av beundran över hur spelarna anpassat sig, jobbat hårt och gjort det bästa av situationen.

Han tror inledningen av serien kommer bjuda på lite konstiga matcher och resultat.

– Vi måste träna våra utvecklingsområden samtidigt som vi spelar matcher.

Ser du någon spelare i truppen, eller någon lagdel som kommer blomma i år?

– Jag tror vårt centrala mittfält kommer få en viktig roll, det är vår starkaste lagdel där många duktiga spelare konkurrerar om platserna. Det kommer bli viktigt med återhämtning, och hur vi tränare återkopplar på spelarnas reaktioner.

Hur har Lisa Dahlkvist reagerat på att vara tillbaka i föreningen, och hur har laget reagerat på Lisa?

– Lisa verkar jättepositiv och glad över att vara hemma igen, jag älskar hennes karaktär och hennes sätt att vara på planen. Laget har verkligen tagit emot henne med öppna armar, jag hade inte väntat mig något annat. Lisa har smält in bra och kommer bidra med mycket.

Vilka förväntningar har du inför säsongen?

– Jag tycker man kan ha höga förväntningar på oss, vi har arbetat med en idé i tre år och nådde framgångar i fjol. Vi vill inte vara med i allsvenskan för att vara ett av tolv lag, vi vill försöka göra avtryck och tävla i varje match, oavsett vilket lag som står på andra sidan.

Det låter som ni tar med spelfilosofin som ni tålmodigt och noggrant levt efter?

– Absolut, vi kommer jobba på samma sätt. Skillnaden är att tempot är högre och motståndet bättre, det måste vi anpassa oss till. Vi kommer inte riva upp något som vi byggt upp. De som såg oss 2019 kommer känna igen oss 2020.

Inför OBOS Damallsvenskan premiär

Omgång 1

Lördag 27 juni:

  • 14.00 Umeå–Piteå                                                                     
  • 15.00 Uppsala–Djurgården                                                    
  • 15.00 Linköping – Växjö                                                          
  • 16.00 KIF Örebro–Eskilstuna                                             
  • 19.00 FC Rosengård–Vittsjö GIK                                           

Söndag 28 juni:

  • 15.00 Kopparbergs/Göteborg–Kristianstad

Roger Björkman